Tuky patria spoločne so sacharidmi a bielkovinami k základným živinám, bez ktorých sa náš organizmus neobíde, a sú jedným z najbohatších zdrojov energie. Iste ste už počuli, že sa rozdeľujú na tzv. zdravé a nezdravé. Viete ale presne, čo si pod tým treba predstaviť?

„Dobré“ tuky

Obsahujú väčšie množstvo tzv. nenasýtených mastných kyselín, ktoré prispievajú ku znižovaniu krvného tlaku a hladiny cholesterolu v krvi, majú veľmi dobrý vplyv na srdcovo-cievny systém a zabraňujú ukladaniu „zlých“ tukov v organizme. Nájdeme ich v rastlinných olejoch, rybách, orieškoch a semienkach.

„Zlé“ tuky

Obsahujú väčšie množstvo tzv. nasýtených a transmastných kyselín a nachádzajú sa v masle, tuku, slanine, údeninách, ale tiež v tučnom mäse, tučných mliečnych výrobkoch a v trvanlivom pečive. Na naše zdravie majú naopak neblahý vplyv – zvyšujú hladinu „zlého“ cholesterolu, a naopak, znižujú hladinu toho „dobrého“, spôsobujú ukladanie tuku v organizme a vystavujú nás riziku srdcovo-cievnych ochorení. Preto by sme mali tieto tuky výrazne obmedzovať.

Kokosový tuk

V poslednom čase sa veľmi často objavujú informácie o tom, že najprospešnejšie pre naše  zdravie je tuk kokosový. To je ale mýtus. V kokosovom tuku tvoria nasýtené mastné kyseliny až 90% a jeho nadmerná konzumácia vedie ku zvyšovaniu rizika srdcovo-cievnych ochorení. Kokosový tuk má pozitívny vplyv v kozmetickom využití (teda „zvonku“), ale pri použití „znútra“ významne podporuje kôrnatenie tepien (aterosklerózu). Znesie vysoké teploty, ale to napríklad aj repkový a olivový olej, avšak tie majú pre naše zdravie oveľa výhodnejšie zloženie.

Súvisiace články