Nie je tuk ako tuk

 2 min.  |   29. 2. 2020  |   redakcia


Tuky patria spoločne so sacharidmi a bielkovinami k základným živinám, bez ktorých sa náš organizmus neobíde, a sú jedným z najbohatších zdrojov energie. Iste ste už počuli, že sa rozdeľujú na tzv. zdravé a nezdravé. Viete ale presne, čo si pod tým treba predstaviť?

„Dobré“ tuky

Obsahujú väčšie množstvo tzv. nenasýtených mastných kyselín, ktoré prispievajú ku znižovaniu krvného tlaku a hladiny cholesterolu v krvi, majú veľmi dobrý vplyv na srdcovo-cievny systém a zabraňujú ukladaniu „zlých“ tukov v organizme. Nájdeme ich v rastlinných olejoch, rybách, orieškoch a semienkach.

„Zlé“ tuky

Obsahujú väčšie množstvo tzv. nasýtených a transmastných kyselín a nachádzajú sa v masle, tuku, slanine, údeninách, ale tiež v tučnom mäse, tučných mliečnych výrobkoch a v trvanlivom pečive. Na naše zdravie majú naopak neblahý vplyv – zvyšujú hladinu „zlého“ cholesterolu, a naopak, znižujú hladinu toho „dobrého“, spôsobujú ukladanie tuku v organizme a vystavujú nás riziku srdcovo-cievnych ochorení. Preto by sme mali tieto tuky výrazne obmedzovať.

Kokosový tuk

V poslednom čase sa veľmi často objavujú informácie o tom, že najprospešnejšie pre naše  zdravie je tuk kokosový. To je ale mýtus. V kokosovom tuku tvoria nasýtené mastné kyseliny až 90% a jeho nadmerná konzumácia vedie ku zvyšovaniu rizika srdcovo-cievnych ochorení. Kokosový tuk má pozitívny vplyv v kozmetickom využití (teda „zvonku“), ale pri použití „znútra“ významne podporuje kôrnatenie tepien (aterosklerózu). Znesie vysoké teploty, ale to napríklad aj repkový a olivový olej, avšak tie majú pre naše zdravie oveľa výhodnejšie zloženie.

hlasování

0 (1)

Štítky:
jedlo
kokosový tuk
mastné kyseliny
olej
masť
strava
tuky

Súvisiace články

Ktoré potraviny by mal obsahovať váš jedálniček

 1 min.  |   3. 3. 2020  |   redakcia
Pre začiatok nahraďte maslo, masť, tučné mliečne výrobky, tučné mäso a údeniny rastlinnými olejmi, semienkami, orechmi

Päť omylov o diéte

 2 min.  |   2. 3. 2020  |   redakcia
Základom vyváženého a pestrého jedálnička by mali byť čerstvé ovocie a zelenina, kvalitné bielkoviny, zložené sacharidy a primerané množstvo vhodných tukov.
300 g sacharidov / 90 g tukov / 100 g bielkovín / 10 000 kJ (2 400 kcal)

Laktózová intolerancia

 5 min.  |   1. 7. 2023  |   Věra Boháčová
Ako laktózovú intoleranciu označujeme neznášanlivosť mliečneho cukru. Základom liečby je úprava stravy, prípadne doplňovanie enzýmu.
Nasledujúce tabuľky napovie, koľko cholesterolu obsahujú rôzne potraviny a tiež ktoré potraviny zaradiť a ktoré používať s mierou, ak chcete znížiť hladinu cholesterolu.
250 g sacharidov / 80 g tukov / 95 g bielkovín / 8 800 kJ (2 100 kcal)

Ako si môžeme osoliť život?

 6 min.  |   16. 5. 2022  |   redakcia
Oblasť, v ktorej je pre nás soľ zdanlivo nenahraditeľnou, predstavuje kuchynská príprava pokrmov.

Diétne grilovanie?

 6 min.  |   21. 6. 2021  |   Věra Boháčová
Áno! Aj keď je grilovanie často spájané s množstvom rizík, grilovať je možné aj zdravo a diétne.
Jednou z hlavných zásad diéty pri dyslipidémiách je správny výber tukov, v niektorých prípadoch treba zároveň obmedziť celkové množstvo tuku.

Význam zdravých raňajok

 6 min.  |   25. 10. 2022  |   Věra Boháčová
O tom, že je dobré či dôležité raňajkovať, sa stále hovorí, píše. A je to pravda. Prečo je to tak? Dôvodov je hneď niekoľko.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.