Nie je tuk ako tuk

 2 min.  |   29. 2. 2020  |   redakcia


Tuky patria spoločne so sacharidmi a bielkovinami k základným živinám, bez ktorých sa náš organizmus neobíde, a sú jedným z najbohatších zdrojov energie. Iste ste už počuli, že sa rozdeľujú na tzv. zdravé a nezdravé. Viete ale presne, čo si pod tým treba predstaviť?

„Dobré“ tuky

Obsahujú väčšie množstvo tzv. nenasýtených mastných kyselín, ktoré prispievajú ku znižovaniu krvného tlaku a hladiny cholesterolu v krvi, majú veľmi dobrý vplyv na srdcovo-cievny systém a zabraňujú ukladaniu „zlých“ tukov v organizme. Nájdeme ich v rastlinných olejoch, rybách, orieškoch a semienkach.

„Zlé“ tuky

Obsahujú väčšie množstvo tzv. nasýtených a transmastných kyselín a nachádzajú sa v masle, tuku, slanine, údeninách, ale tiež v tučnom mäse, tučných mliečnych výrobkoch a v trvanlivom pečive. Na naše zdravie majú naopak neblahý vplyv – zvyšujú hladinu „zlého“ cholesterolu, a naopak, znižujú hladinu toho „dobrého“, spôsobujú ukladanie tuku v organizme a vystavujú nás riziku srdcovo-cievnych ochorení. Preto by sme mali tieto tuky výrazne obmedzovať.

Kokosový tuk

V poslednom čase sa veľmi často objavujú informácie o tom, že najprospešnejšie pre naše  zdravie je tuk kokosový. To je ale mýtus. V kokosovom tuku tvoria nasýtené mastné kyseliny až 90% a jeho nadmerná konzumácia vedie ku zvyšovaniu rizika srdcovo-cievnych ochorení. Kokosový tuk má pozitívny vplyv v kozmetickom využití (teda „zvonku“), ale pri použití „znútra“ významne podporuje kôrnatenie tepien (aterosklerózu). Znesie vysoké teploty, ale to napríklad aj repkový a olivový olej, avšak tie majú pre naše zdravie oveľa výhodnejšie zloženie.

hlasování

0 (1)

Štítky:
jedlo
kokosový tuk
mastné kyseliny
olej
masť
strava
tuky

Súvisiace články

Desiate pre školákov

 5 min.  |   1. 9. 2021  |   Věra Boháčová
Začiatok školského roka je tu a s ním i tradičná úloha rodičov - pripravovať deťom desiate.

Ako si môžeme osoliť život?

 6 min.  |   16. 5. 2022  |   redakcia
Oblasť, v ktorej je pre nás soľ zdanlivo nenahraditeľnou, predstavuje kuchynská príprava pokrmov.
Aké sú diétne odporúčania pri dyslipidémiách?
Jednou z hlavných zásad diéty pri dyslipidémiách je správny výber tukov, v niektorých prípadoch treba zároveň obmedziť celkové množstvo tuku.

Diétne grilovanie?

 6 min.  |   21. 6. 2021  |   Věra Boháčová
Áno! Aj keď je grilovanie často spájané s množstvom rizík, grilovať je možné aj zdravo a diétne.

Laktózová intolerancia

 5 min.  |   1. 7. 2023  |   Věra Boháčová
Ako laktózovú intoleranciu označujeme neznášanlivosť mliečneho cukru. Základom liečby je úprava stravy, prípadne doplňovanie enzýmu.
Nasledujúce tabuľky napovie, koľko cholesterolu obsahujú rôzne potraviny a tiež ktoré potraviny zaradiť a ktoré používať s mierou, ak chcete znížiť hladinu cholesterolu.

Módne diéty: Vegetariánstvo

 6 min.  |   1. 7. 2023  |   Věra Boháčová
Vegetariánstvo je pomerne rozšíreným spôsobom stravovania a v rámci jeho dodržiavania môžeme pozorovať skôr vzrastajúci trend.
Diétu pri dyslipidémiách nie je možné vnímať ako „nárazovku“, ale dlhodobú až doživotnú úpravu režimu. Je preto zásadné poskladať stravu tak, aby sme diétu mohli reálne dodržiavať.
Cholesterol je pre život nevyhnutná látka: predstavuje základný stavebný kameň pre bunkovú membránu... Otázkou ale zostáva, koľko cholesterolu potrebujeme v krvi.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.