Jahňací špíz

 1 min.  |   22. 3. 2023  |   Garant: Věra Boháčová

Ingredience:

Na 4 porce potrebujeme:
400 g jahňacieho mäsa
1,5 žemle
0,5 dl mlieka
1 vajce
2 strúčiky cesnaku
hrsť zmesi petržlenu, mäty a žihľavy
kôru z polovice citróna
80 g syra feta
soľ, čierne korenie
2 lyžice repkového oleja na plech

Príprava:

Jahňacie mäso pomelieme. 

Bylinky a žihľavu nasekáme najemno. Cesnak prelisujeme. 

Syr rozdrobíme najemno. Žemľu nakrájame na väčšie kocky. 

Do misy dáme žemľu a pokvapkáme mliekom. Pridáme mäso, vajce a zvyšok surovín a vymiešame. 

Vytvarujeme guľky o priemere cca 3 cm a opatrne napichujeme na drevené ihly. 

Poukladáme na plech/pekáč vyložený papierom na pečenie a pokvapkaný repkovým olejom. 

Vložíme do vopred vyhriatej trúby a pečieme pri teplote cca 170 stupňov Celzia 15 – 20 minút. V priebehu pečenia obraciame.


Podávať môžeme so zemiakovou kašou, popučenými zemiakmi. Hodí sa aj rozvarené ovocie (napr. ríbezle, brusnice), bylinkami ochutený jogurt alebo kyslá smotana, pokojne aj zeleninový šalát.


Nutričné (výživové) hodnoty 1 porcie

Energia

 (kJ/kcal)

Bielkoviny 

(g)

Tuky 

(g)

z toho SFA* (g)

Sacharidy (g)

z toho cukry (g)

Soľ 

(g)

2541/607

33

25

9

13

4

1,7

*SFA = nasýtené mastné kyseliny

hlasování

0 (0)

Štítky:
bylinky
jahňací
žihľavy
mleté mäso
špíz
veľkonočné recepty

Súvisiace články

Jarná fritata

 1 min.  |   23. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: V osolenej vode krátko povaríme zemiaky. Musia zostať polotvrdé.Zeleninu očistíme a nakrájame, cuketu na kolieska, špargľu na kúsky, a…
Príprava: Žihľavu krátko sparíme vriacou vodou, necháme odkvapkať a nasekáme nadrobno. Tvrdý syr nastrúhame nahrubo, cesnak prelisujeme. Do…

Veľkonočná plnka

 1 min.  |   7. 4. 2022  |   redakcia
Postup:  Oddelíme žĺtka od bielkov a z bielkov ušľaháme tuhý sneh. V mise zmiešame na kocky nakrájané a na panvici orestované varené údené…
Postup: Umyté zemiaky nakrájame vrátane šupky na tenké plátky cca 3 mm.Vyložíme ich do mierne vymazanej formy na pečenie, rovnomerne posypeme…

Kapustové závitky

 1 min.  |   15. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Kapustové listy sparíme horúcou vodou a po odkvapkaní z nich odstránime drevnaté časti.Mleté mäso, posekané menšie kapustové listy,…

Veľkonočná žihľavová polievka

 1 min.  |   7. 4. 2022  |   redakcia
Postup: Mladé žihľavové listy umyjeme, necháme odkvapkať a nasekáme na jemno. Dáme do hrnca, zalejeme asi 100 ml zeleninového vývaru a necháme…

Žihľavový „špenát“

5. 4. 2022  |   redakcia
Postup: Lístky žihľavy dôkladne umyjeme, posekáme nadrobno. Na tuku orestujeme na drobno nakrájanú šalotku (cibuľu), pridáme na drobno…

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.