Kapustové závitky
Ingredience:
| Na 4 porcie: | |
|---|---|
| Závitky: | |
| 4 | veľké kapustové listy na obal |
| 4 | menšie kapustové listy do náplne |
| malá cibuľka | |
| drvená rasca | |
| paprika | |
| soľ, čierne korenie | |
| 1 | vajce |
| 100 g | mozzarelly |
| 200 g | bravčového mletého mäsa |
| 200 g | hovädzieho mletého mäsa |
| 3–4 hrste | surového kuskusu |
| tymian | |
| Omáčka: | |
| 500 g | rajčinového pyré (passata) |
| menšia cibuľa | |
| 2 | strúčiky cesnaku |
| rozmarín alebo bazalka | |
| 150 ml | vody alebo vývaru |
| soľ, čierne korenie | |
| Príloha: | |
| 300 g | kuskusu |
| 420 ml | vývaru |
| citrónová šťava | |
| soľ | |
| čierne korenie | |
| posekaný petržlen | |
Postup:
Kapustové listy sparíme horúcou vodou a po odkvapkaní z nich odstránime drevnaté časti.
Mleté mäso, posekané menšie kapustové listy, nakrájanú cibuľku, nastrúhaný syr, vajce a korenie s bylinkami v mise zmiešame, pridáme surový kuskus, ktorý absorbuje prebytočnú šťavu a zmes spojí dohromady. Na pripravené kapustové listy si rozdelíme mäsovú zmes, zavinieme a dobre upevníme niťou.
V nízkom hrnci si na troške oleja orestujeme cibuľku, korenie, cesnak, potom vložíme pripravené kapustové závitky a krátko ich orestujeme zo všetkých strán. Potom pridáme rajčinové pyré a necháme dusiť pod pokrievkou, strážime a podlievame vodou alebo vývarom, aby závitky zostali čiastočne ponorené a nespálili sa. Podľa veľkosti závitkov dusíme 45–60 min.
Medzitým si pripravíme prílohu. Premytý kuskus zalejeme horúcim vývarom a necháme, až celkom vstrebe tekutinu, potom dochutíme korením, citrónovou šťavou a bylinkami.
Energetická hodnota (1 porcia): 536 kcal/2243 kJ