Kapustové závitky
Ingredience:
Na 4 porcie: | |
---|---|
Závitky: | |
4 | veľké kapustové listy na obal |
4 | menšie kapustové listy do náplne |
malá cibuľka | |
drvená rasca | |
paprika | |
soľ, čierne korenie | |
1 | vajce |
100 g | mozzarelly |
200 g | bravčového mletého mäsa |
200 g | hovädzieho mletého mäsa |
3–4 hrste | surového kuskusu |
tymian | |
Omáčka: | |
500 g | rajčinového pyré (passata) |
menšia cibuľa | |
2 | strúčiky cesnaku |
rozmarín alebo bazalka | |
150 ml | vody alebo vývaru |
soľ, čierne korenie | |
Príloha: | |
300 g | kuskusu |
420 ml | vývaru |
citrónová šťava | |
soľ | |
čierne korenie | |
posekaný petržlen |
Postup:
Kapustové listy sparíme horúcou vodou a po odkvapkaní z nich odstránime drevnaté časti.
Mleté mäso, posekané menšie kapustové listy, nakrájanú cibuľku, nastrúhaný syr, vajce a korenie s bylinkami v mise zmiešame, pridáme surový kuskus, ktorý absorbuje prebytočnú šťavu a zmes spojí dohromady. Na pripravené kapustové listy si rozdelíme mäsovú zmes, zavinieme a dobre upevníme niťou.
V nízkom hrnci si na troške oleja orestujeme cibuľku, korenie, cesnak, potom vložíme pripravené kapustové závitky a krátko ich orestujeme zo všetkých strán. Potom pridáme rajčinové pyré a necháme dusiť pod pokrievkou, strážime a podlievame vodou alebo vývarom, aby závitky zostali čiastočne ponorené a nespálili sa. Podľa veľkosti závitkov dusíme 45–60 min.
Medzitým si pripravíme prílohu. Premytý kuskus zalejeme horúcim vývarom a necháme, až celkom vstrebe tekutinu, potom dochutíme korením, citrónovou šťavou a bylinkami.
Energetická hodnota (1 porcia): 536 kcal/2243 kJ