Veľkonočná žihľavová polievka

 1 min.  |   7. 4. 2022  |   redakcia

Ingredience:

Na 4 porce:
100–120 g mladej žihľavy
800 ml zeleninového vývaru (z cca 300 g čerstvej zeleniny)
1 šalotka (alebo menšia cibuľa)
1 lyžica olivového oleja
60 g kyslej smotany
1 žĺtok
soľ, čierne korenie
muškátový oriešok
1 vajce uvarené na tvrdo

Postup: 

Mladé žihľavové listy umyjeme, necháme odkvapkať a nasekáme na jemno. Dáme do hrnca, zalejeme asi 100 ml zeleninového vývaru a necháme krátko povariť.

Šalotku nakrájame na drobno a orestujeme na olivovom oleji, pridáme žihľavu a celú zmes prelejeme zvyškom vývaru. Všetko krátko v hrnci povaríme. 

Kyslú smotanu ušľaháme so žĺtkom a vmiešame do odstavenej polievky. Potom polievku opatrne opäť zahrejeme, až sa spojí so žĺtkom a smotanou, mierne osolíme, ochutíme čiernym korením a nastrúhaným muškátovým orieškom. 

Na tvrdo uvarené vajce olúpeme, nakrájame ho nadrobno a ozdobíme ním naservírovanú veľkonočnú žihľavovú polievku, ktorú môžeme a nemusíme na záver mixovať.

Nutričné (výživové) hodnoty na 1 porciu

Energia

 (kJ/kcal)

Bielkoviny 

(g)

Tuky 

(g)

z toho SFA* (g)

Sacharidy (g)

z toho cukry (g)

Soľ 

(g)

462,5/110,5

4,5

8,5

2,75

4

2,5

1,3

*SFA = nasýtené mastné kyseliny


hlasování

0 (0)

Štítky:
žihľavy
polévka
Veľká noc
zdravá strava

Súvisiace články
O bielych jedoch v našej strave často počujeme, píše sa o nich, riešia sa. Najčastejšie sú v súvislosti s nimi spomínané soľ, cukor a biela múka. Ale sú to naozaj jedy? Poďme sa na ne pozrieť zblízka…
Vianočné cukrovinky ale môžete poňať tiež trochu netradične. Bude k tomu stačiť sušené ovocie (pozor – nie kandizované, ktoré je presladené), kvalitná…
Príprava: Žihľavu krátko sparíme vriacou vodou, necháme odkvapkať a nasekáme nadrobno. Tvrdý syr nastrúhame nahrubo, cesnak prelisujeme. Do…

Minútkové kačacie prsia

 1 min.  |   24. 11. 2021  |   redakcia
Postup: Kožu kačacích pŕs narežeme, votrieme prelisovaný cesnak, osolíme, okoreníme. Prudko orestujeme na troške olivového oleja (2 – 3 minúty z…

Vločkové guľky s ovocím

24. 11. 2021  |   redakcia
Postup:Ovsené vločky nasucho opražíme. Sušené jablká na 10 minút namočíme a potom spolu s brusnicami a vločkami rozmixujeme, pridáme rozomleté…
Rozhodne spozornite a neberte veci na ľahkú váhu. Podstatné je, že vždy sa dá niečo robiť.

Žihľavový „špenát“

5. 4. 2022  |   redakcia
Postup: Lístky žihľavy dôkladne umyjeme, posekáme nadrobno. Na tuku orestujeme na drobno nakrájanú šalotku (cibuľu), pridáme na drobno…
Diétu pri dyslipidémiách nie je možné vnímať ako „nárazovku“, ale dlhodobú až doživotnú úpravu režimu. Je preto zásadné poskladať stravu tak, aby sme diétu mohli reálne dodržiavať.

Jahňací špíz

 1 min.  |   22. 3. 2023  |   Věra Boháčová
Príprava: Jahňacie mäso pomelieme. Bylinky a žihľavu nasekáme najemno. Cesnak prelisujeme. Syr rozdrobíme najemno. Žemľu nakrájame na väčšie…
V prvom diele o bielych jedoch sme riešili soľ, teraz prichádza na rad ďalší.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.