Veľkonočná žihľavová polievka

 1 min.  |   7. 4. 2022  |   redakcia

Ingredience:

Na 4 porce:
100–120 g mladej žihľavy
800 ml zeleninového vývaru (z cca 300 g čerstvej zeleniny)
1 šalotka (alebo menšia cibuľa)
1 lyžica olivového oleja
60 g kyslej smotany
1 žĺtok
soľ, čierne korenie
muškátový oriešok
1 vajce uvarené na tvrdo

Postup: 

Mladé žihľavové listy umyjeme, necháme odkvapkať a nasekáme na jemno. Dáme do hrnca, zalejeme asi 100 ml zeleninového vývaru a necháme krátko povariť.

Šalotku nakrájame na drobno a orestujeme na olivovom oleji, pridáme žihľavu a celú zmes prelejeme zvyškom vývaru. Všetko krátko v hrnci povaríme. 

Kyslú smotanu ušľaháme so žĺtkom a vmiešame do odstavenej polievky. Potom polievku opatrne opäť zahrejeme, až sa spojí so žĺtkom a smotanou, mierne osolíme, ochutíme čiernym korením a nastrúhaným muškátovým orieškom. 

Na tvrdo uvarené vajce olúpeme, nakrájame ho nadrobno a ozdobíme ním naservírovanú veľkonočnú žihľavovú polievku, ktorú môžeme a nemusíme na záver mixovať.

Nutričné (výživové) hodnoty na 1 porciu

Energia

 (kJ/kcal)

Bielkoviny 

(g)

Tuky 

(g)

z toho SFA* (g)

Sacharidy (g)

z toho cukry (g)

Soľ 

(g)

462,5/110,5

4,5

8,5

2,75

4

2,5

1,3

*SFA = nasýtené mastné kyseliny


hlasování

0 (0)

Štítky:
žihľavy
polévka
Veľká noc
zdravá strava

Súvisiace články

Čriepky módnych diét

 7 min.  |   22. 10. 2023  |   Věra Boháčová
U rôznych diét je dobré sa najprv zoznámiť nielen s deklarovanými pozitívami, ale aj s úskaliami, a to v dlhodobom kontexte.
Jednou z hlavných zásad diéty pri dyslipidémiách je správny výber tukov, v niektorých prípadoch treba zároveň obmedziť celkové množstvo tuku.
Rozhodne spozornite a neberte veci na ľahkú váhu. Podstatné je, že vždy sa dá niečo robiť.

Vločkové guľky s ovocím

24. 11. 2021  |   redakcia
Postup:Ovsené vločky nasucho opražíme. Sušené jablká na 10 minút namočíme a potom spolu s brusnicami a vločkami rozmixujeme, pridáme rozomleté…
Príprava: Žihľavu krátko sparíme vriacou vodou, necháme odkvapkať a nasekáme nadrobno. Tvrdý syr nastrúhame nahrubo, cesnak prelisujeme. Do…
Urobiť si pauzu na obed môže byť spestrením pracovného dňa a je pritom vhodné zamerať sa na správny výber jedla.

Žihľavový „špenát“

5. 4. 2022  |   redakcia
Postup: Lístky žihľavy dôkladne umyjeme, posekáme nadrobno. Na tuku orestujeme na drobno nakrájanú šalotku (cibuľu), pridáme na drobno…

Minútkové kačacie prsia

 1 min.  |   24. 11. 2021  |   redakcia
Postup: Kožu kačacích pŕs narežeme, votrieme prelisovaný cesnak, osolíme, okoreníme. Prudko orestujeme na troške olivového oleja (2 – 3 minúty z…
Diétu pri dyslipidémiách nie je možné vnímať ako „nárazovku“, ale dlhodobú až doživotnú úpravu režimu. Je preto zásadné poskladať stravu tak, aby sme diétu mohli reálne dodržiavať.
V prvom diele o bielych jedoch sme riešili soľ, teraz prichádza na rad ďalší.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.