Veľkonočná žihľavová polievka
Ingredience:
Na 4 porce: | |
---|---|
100–120 g | mladej žihľavy |
800 ml | zeleninového vývaru (z cca 300 g čerstvej zeleniny) |
1 | šalotka (alebo menšia cibuľa) |
1 lyžica | olivového oleja |
60 g | kyslej smotany |
1 | žĺtok |
soľ, čierne korenie | |
muškátový oriešok | |
1 | vajce uvarené na tvrdo |
Postup:
Mladé žihľavové listy umyjeme, necháme odkvapkať a nasekáme na jemno. Dáme do hrnca, zalejeme asi 100 ml zeleninového vývaru a necháme krátko povariť.
Šalotku nakrájame na drobno a orestujeme na olivovom oleji, pridáme žihľavu a celú zmes prelejeme zvyškom vývaru. Všetko krátko v hrnci povaríme.
Kyslú smotanu ušľaháme so žĺtkom a vmiešame do odstavenej polievky. Potom polievku opatrne opäť zahrejeme, až sa spojí so žĺtkom a smotanou, mierne osolíme, ochutíme čiernym korením a nastrúhaným muškátovým orieškom.
Na tvrdo uvarené vajce olúpeme, nakrájame ho nadrobno a ozdobíme ním naservírovanú veľkonočnú žihľavovú polievku, ktorú môžeme a nemusíme na záver mixovať.
Nutričné (výživové) hodnoty na 1 porciu
Energia (kJ/kcal) | Bielkoviny (g) | Tuky (g) | z toho SFA* (g) | Sacharidy (g) | z toho cukry (g) | Soľ (g) |
462,5/110,5 | 4,5 | 8,5 | 2,75 | 4 | 2,5 | 1,3 |
*SFA = nasýtené mastné kyseliny