Veľkonočná žihľavová polievka

 1 min.  |   7. 4. 2022  |   redakcia

Ingredience:

Na 4 porce:
100–120 g mladej žihľavy
800 ml zeleninového vývaru (z cca 300 g čerstvej zeleniny)
1 šalotka (alebo menšia cibuľa)
1 lyžica olivového oleja
60 g kyslej smotany
1 žĺtok
soľ, čierne korenie
muškátový oriešok
1 vajce uvarené na tvrdo

Postup: 

Mladé žihľavové listy umyjeme, necháme odkvapkať a nasekáme na jemno. Dáme do hrnca, zalejeme asi 100 ml zeleninového vývaru a necháme krátko povariť.

Šalotku nakrájame na drobno a orestujeme na olivovom oleji, pridáme žihľavu a celú zmes prelejeme zvyškom vývaru. Všetko krátko v hrnci povaríme. 

Kyslú smotanu ušľaháme so žĺtkom a vmiešame do odstavenej polievky. Potom polievku opatrne opäť zahrejeme, až sa spojí so žĺtkom a smotanou, mierne osolíme, ochutíme čiernym korením a nastrúhaným muškátovým orieškom. 

Na tvrdo uvarené vajce olúpeme, nakrájame ho nadrobno a ozdobíme ním naservírovanú veľkonočnú žihľavovú polievku, ktorú môžeme a nemusíme na záver mixovať.

Nutričné (výživové) hodnoty na 1 porciu

Energia

 (kJ/kcal)

Bielkoviny 

(g)

Tuky 

(g)

z toho SFA* (g)

Sacharidy (g)

z toho cukry (g)

Soľ 

(g)

462,5/110,5

4,5

8,5

2,75

4

2,5

1,3

*SFA = nasýtené mastné kyseliny


hlasování

0 (0)

Štítky:
žihľavy
polévka
Veľká noc
zdravá strava

Súvisiace články

Žihľavový „špenát“

5. 4. 2022  |   redakcia
Postup: Lístky žihľavy dôkladne umyjeme, posekáme nadrobno. Na tuku orestujeme na drobno nakrájanú šalotku (cibuľu), pridáme na drobno…

Vločkové guľky s ovocím

24. 11. 2021  |   redakcia
Postup:Ovsené vločky nasucho opražíme. Sušené jablká na 10 minút namočíme a potom spolu s brusnicami a vločkami rozmixujeme, pridáme rozomleté…
Diétu pri dyslipidémiách nie je možné vnímať ako „nárazovku“, ale dlhodobú až doživotnú úpravu režimu. Je preto zásadné poskladať stravu tak, aby sme diétu mohli reálne dodržiavať.
Urobiť si pauzu na obed môže byť spestrením pracovného dňa a je pritom vhodné zamerať sa na správny výber jedla.
O bielych jedoch v našej strave často počujeme, píše sa o nich, riešia sa. Najčastejšie sú v súvislosti s nimi spomínané soľ, cukor a biela múka. Ale sú to naozaj jedy? Poďme sa na ne pozrieť zblízka…
Vianočné cukrovinky ale môžete poňať tiež trochu netradične. Bude k tomu stačiť sušené ovocie (pozor – nie kandizované, ktoré je presladené), kvalitná…

Jahňací špíz

 1 min.  |   22. 3. 2023  |   Věra Boháčová
Príprava: Jahňacie mäso pomelieme. Bylinky a žihľavu nasekáme najemno. Cesnak prelisujeme. Syr rozdrobíme najemno. Žemľu nakrájame na väčšie…
Jednou z hlavných zásad diéty pri dyslipidémiách je správny výber tukov, v niektorých prípadoch treba zároveň obmedziť celkové množstvo tuku.
Príprava: Žihľavu krátko sparíme vriacou vodou, necháme odkvapkať a nasekáme nadrobno. Tvrdý syr nastrúhame nahrubo, cesnak prelisujeme. Do…

Čriepky módnych diét

 7 min.  |   22. 10. 2023  |   Věra Boháčová
U rôznych diét je dobré sa najprv zoznámiť nielen s deklarovanými pozitívami, ale aj s úskaliami, a to v dlhodobom kontexte.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.