Postup: Mladé žihľavové listy umyjeme, necháme odkvapkať a nasekáme na jemno. Dáme do hrnca, zalejeme asi 100 ml zeleninového vývaru a necháme krátko povariť.
Šalotku nakrájame na drobno a orestujeme na olivovom oleji, pridáme žihľavu a celú zmes prelejeme zvyškom vývaru. Všetko krátko v hrnci povaríme.
Kyslú smotanu ušľaháme so žĺtkom a vmiešame do odstavenej polievky. Potom polievku opatrne opäť zahrejeme, až sa spojí so žĺtkom a smotanou, mierne osolíme, ochutíme čiernym korením a nastrúhaným muškátovým orieškom.
Na tvrdo uvarené vajce olúpeme, nakrájame ho nadrobno a ozdobíme ním naservírovanú veľkonočnú žihľavovú polievku, ktorú môžeme a nemusíme na záver mixovať.
Nutričné (výživové) hodnoty na 1 porciu
Energia (kJ/kcal) |
Bielkoviny (g) |
Tuky (g) |
z toho SFA* (g) |
Sacharidy (g) |
z toho cukry (g) |
Soľ (g) |
462,5/110,5 |
4,5 |
8,5 |
2,75 |
4 |
2,5 |
1,3 |
*SFA = nasýtené mastné kyseliny