Schizofrénia, prečo vzniká a aké sú jej príznaky

 3 min.  |   20. 1. 2022  |   Garant: Martin Anders


Schizofrénia je závažné, často chronické duševné ochorenie, ktoré výrazne narúša schopnosť chorého zrozumiteľne sa správať, konať a uplatniť sa v spoločnosti. Vyskytuje sa u jedného percenta populácie a postihuje rovnako mužov ako ženy, najčastejšie vo veku od 15 do 35 rokov. Skorá diagnostika a začatie liečby zvyšujú šancu na úspech.

Príčina ochorenia nie je zatiaľ podrobne preskúmaná. Podieľa sa na ňom vzájomné pôsobenie mnohých faktorov, vrátane genetických, komplikácií v tehotenstve a pri pôrode, ktoré môžu ovplyvňovať vývoj mozgu. To, kedy sa ochorenie začne v neskoršom období života začiatku choroby v neskoršom živote závisí od miery náchylnosti jednotlivca a od schopnosti organizmu odolávať rôznym stresovým situáciám. Narastajúci stres môže byť charakteru biologického (napr. užívanie halucinogénov) alebo sociálneho (napr. strata rodinného príslušníka). Tieto a ďalšie faktory spolu so životnými stresmi taktiež ovplyvňujú priebeh a výsledný stav poruchy.

Príznaky ochorenia sa delia na dve skupiny:

1. Pozitívne príznaky znamenajú, že človek má oproti bežnému stavu niečo navyše. Možno ich pomerne ľahko rozoznať, pretože sú očividne odlišné od normálu, ide najmä o:

  • poruchy vnímania (najmä halucinácie – domnelé zmyslové vnímania, najčastejšie sluchové (kedy je jedinec presvedčený o tom, že počuje napr. hlasy komentujúce jeho správanie), alebo zrakové (kedy človek môže vidieť rôzne osoby, zvieratá atď.)
  • poruchy myslenia – najmä bludy (chorobné a nevyvrátiteľné závery myslenia ovplyvňujúce konanie), napr. človek je presvedčený, že je prenasledovaný, odpočúvaný a pod.
  • bizarné správanie (napr. obliekanie nezodpovedajúce situácii alebo neadekvátne sexuálne správanie)

Avšak prítomnosť pozitívnych príznakov neznamená, že osoba trpí schizofréniou. Rovnaké príznaky sa môžu objaviť aj u ľudí, ktorí nadmerne užívajú alkohol alebo drogy, alebo u osôb trpiacich na ťažkú depresiu, mániu, na niektoré iné poruchy, či u ľudí s poranením mozgu. Práve tieto príznaky, ktoré sťažujú postihnutej osobe fungovanie v spoločnosti, často vedú k hospitalizácii. Našťastie je možné pomocou antipsychotických liekov pozitívne príznaky eliminovať alebo zmierňovať ich intenzitu a zmenšovať pravdepodobnosť, že sa objavia znova. Ľudia so schizofréniou môžu hovoriť a správať sa zvláštnym alebo bizarným spôsobom, ktorý spôsobuje, že ostatní sa ich boja a vyhýbajú sa im, čím pretrváva stigma spojená s týmto ochorením.

2. Negatívne príznaky charakterizujú nedostatok a horšie sa liečia, ide najmä o:

  • emočnú sploštenosť,
  • stratu záujmu a motivácie,
  • neschopnosť vytvárať sociálne vzťahy,
  • ochudobnenie myslenia.

Tieto príznaky ochorenia môžu byť mylne interpretované ako známka toho, že postihnutá osoba je lenivá a zámerne sa nevhodne správa. Hoci sa negatívnym príznakom objavujúcim sa bez prítomnosti pozitívnych príznakov nevenuje dostatok pozornosti, platí, že človek s negatívnymi príznakmi potrebuje pomoc. Môžu byť tiež výsledkom depresie (ktorá sa môže vyskytnúť súčasne so schizofréniou) alebo nedostatočne podnetného prostredia (ako napríklad dlhodobého pobytu v nemocnici) alebo môžu v skutočnosti predstavovať vedľajšie účinky niektorých antipsychotík.

Negatívne príznaky sú spájané so stigmou duševnej slabosti, nedostatku vôle a motivácie viesť aktívnejší život a neschopnosti sa o seba postarať. Často sú spájané so stigmou lenivosti. Schopnosť postihnutej osoby pracovať, byť v kontakte s ostatnými a starať sa o seba počas remisie z veľkej miery závisí od závažnosti negatívnych príznakov.

Čítajte ďalej:

Schizofrénia - varovné signály, diagnóza a liečba

hlasování

0 (0)

Štítky:
duševná porucha
príznaky
schizofrénie
zmeny chovania

Súvisiace články
Schizofrénia patrí medzi liečiteľné ochorenia. Dobre riadená terapia dáva pacientovi šancu žiť kvalitný a produktívny život.

Schizofrénia u detí a adolescentov

 5 min.  |   7. 10. 2020  |   Martin Anders
Schizofrénia u detí mladších ako 9 rokov sa objavuje veľmi zriedka, to však neznamená, že nemôžu trpieť na túto psychotickú poruchu. Výnimočná už nebýva u detí po 13. roku veku a u adolescentov, najmä u chlapcov.

Duševné poruchy a kardiovaskulárne riziko

 8 min.  |   22. 10. 2023  |   redakcia
Duševné poruchy sú spojené so zvýšeným rizikom srdcových a cievnych chorôb. Alarmujúca je, že vyššie kardiovaskulárne riziko je už v mladšom veku.
Duševné ochorenia sú spojené s mnohými predsudkami. Spoločnosť sa duševne chorých bojí a odsúva ich na okraj. Faktom zostáva, že na chorých sa nahliada s dešpektom a pacienti sú vyčleňovaní zo spoločnosti.

Psychoterapia a schizofrénia

 3 min.  |   11. 8. 2020  |   Martin Anders
Liečba schizofrénie je komplexný proces, aj preto sa psychoterapia kombinuje s farmakologickou liečbou, bez ktorej by nedosahovala potrebnú účinnosť.
Len o máloktorom ochorení majú ľudia tak skreslené predstavy ako o schizofrénii. Pritom ide o najčastejšie a najzávažnejšie ochorenie zo skupiny psychotických duševných porúch.

Čo je migréna a ako sa dá rozpoznať?

 2 min.  |   13. 10. 2020  |   redakcia
Migréna je neurologické ochorenie, vyznačujúce sa silnou bolesťou hlavy, nevoľnosťou a zvracaním, citlivosťou na svetlo a hluk.
Cukrovka alebo diabetes mellitus sa bohužiaľ zatiaľ nedá liečiť, ale moderná medicína ju dnes už dokáže veľmi dobre zvládnuť
Odpoveď na túto otázku nie je jednoduchá, existuje celý rad teórií, ale nepochybne vždy hrajú úlohu genetické predpoklady, pôsobenie stresových faktorov, ale aj iných exogénnych faktorov.

Najčastejšie mýty o schizofrénii

 1 min.  |   20. 1. 2022  |   Martin Anders
Nielen široká verejnosť, ale aj zdravotníci majú tendenciu vytvárať si stereotypný obraz o pacientoch so schizofréniou.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.