Čo je podstatou cukrovky a ako sa prejavuje?

 1 min.  |   2. 3. 2020  |   Garant: Alena Šmahelová


Cukrovka alebo diabetes mellitus sa bohužiaľ zatiaľ nedá liečiť, ale moderná medicína ju dnes už dokáže veľmi dobre zvládnuť. Prejavuje sa zvýšenou hladinou cukru v krvi (hyperglykémiou) a zvyčajne aj v moči. Normálna hladina cukru v krvi (glykémia) sa u zdravého človeka pohybuje v rozpätí 3,5 až 6,9 mmol/l (takto sa skracuje merná jednotka, tzv. milimól na liter). Na reguláciu hladiny cukru v krvi „dohliada“ hormón inzulín, ktorý produkuje veľká podžalúdková žľaza – pankreas.

U cukrovky rozoznávame dva typy

  • Cukrovka 1. typu sa vyznačuje absolútnym nedostatkom inzulínu v tele a zvyčajne začína v detstve či v období dospievania.
  • Cukrovka 2. typu vzniká z odolnosti voči inzulínu, najčastejšie sa vyskytuje u dospelých ľudí (väčšinou starších ako 45 rokov) a jej najčastejšou príčinou je obezita.

Aké sú príznaky cukrovky?

Prezrite si našu infografiku:


Tieto príznaky sa objavujú u oboch typov cukrovky, ale zatiaľ čo nástup cukrovky 1. typu býva náhly, cukrovka 2. typu začína pozvoľne, preto sa zle rozpoznáva a v momente stanovenia diagnózy sa už môžu vyskytnúť aj komplikácie.

Aké sú akútne komplikácie cukrovky?

hlasování

4.5 (2)

Štítky:
cukrovka
diabetes mellitus
inzulín
príznaky
pankreas

Súvisiace články
Väčšina diabetikov potrebuje stravu, ktorá obsahuje približne 250 gramov sacharidov, 80 gramov tukov, 95 gramov bielkovín (teda 2100 kcal/deň). Jednoduchý návrh kombinovateľného jedálnička si môžete prispôsobiť tak, aby vyhovoval vašim možnostiam aj chuti. Raňajky 250 ml mlieka 2 rožky (biele alebo tmavé) alebo 1 rožok a 1 krajec chleba 20 gramov masla 50 gramov šunky, tvarohu, syra 1 veľká rajčina Desiata 1 ks ovocia alebo malá šálka drobného ovocia Obed Polievka zeleninová s vajcom 100 gramov bravčový prírodný plátok 3 stredne veľké zemiaky Uhorkový šalát z polovice šalátovej uhorky s octovou zálievkou Olovrant téglik bieleho jogurtu s 1 ks ovocia alebo malou šálkou drobného ovocia (mandarínka, malý pomaranč, jablko, borievky…) Večera Kura na paprike prírodné 100 gramov 5 polievkových lyžíc dusenej ryže Hlávkový šalát s jogurtovým dresingom alebo 2 tenké krajce chleba 20 gramov masla 50 gramov debrecínskej pečienky (alebo 50 gramov syra Eidam) 1 vajce 1 paprika čerstvá 2. večera 1 ks žemle celozrnnej, 1 malý krajec chleba 200 ml kefíru (mlieka) Rámcové jedálničky pre diabetikov s rôznym obsahom sacharidov nájdete TU.

Dana sa vždy starostlivo riadila radami svojho lekára

 2 min.  |   3. 3. 2020  |   redakcia
Dana se vždy pečlivě řídila radami lékaře, a i proto se jim společně podařilo dostat cukrovku pod kontrolu.

Róbert nemal v čase odhalenia choroby žiadne príznaky

 5 min.  |   3. 3. 2020  |   redakcia
Robertovi cukrovka změnila celý život – v mládí bral nemoc na lehkou váhu a díky zanedbané léčbě se k cukrovce postupně přidala další vážná onemocnění.
Cieľom je prevencia diabetických komplikácií a zlepšenie kvality života.

Cukrovka a vodičský preukaz

 3 min.  |   14. 7. 2020  |   Alena Šmahelová
Niektoré ochorenia, ku ktorým patrí aj cukrovka, môžu svojimi prejavmi negatívne ovplyvňovať riadenie motorových vozidiel, a tým aj vydanie alebo vlastníctvo vodičského preukazu.

Desiatovať, alebo nedesiatovať?

 3 min.  |   14. 4. 2023  |   Věra Boháčová
Na otázku, či je dobré desiatovať, alebo naopak radšej nedesiatovať, nie je jediná správna odpoveď.
Ako diabetik sa nemusíte báť úpravy doterajšieho spôsobu stravovania, ani trvalého dodržiavania správneho spôsobu stravovania. Čo je dôležité?
Liečba cukrovky sa spravidla zahajuje úpravou životného štýlu: diéta, pohybové aktivity, zníženie hmotnosti.
Cukrovka vás ohrozuje bezprostredne aj v budúcnosti – podľa toho aj komplikácie delíme na akútne a neskoré.
200 g sacharidov / 70 g tukov / 90 g bielkovín / 7 500 kJ (1 800 kcal)

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.