Čo je podstatou cukrovky a ako sa prejavuje?

 1 min.  |   2. 3. 2020  |   Garant: Alena Šmahelová


Cukrovka alebo diabetes mellitus sa bohužiaľ zatiaľ nedá liečiť, ale moderná medicína ju dnes už dokáže veľmi dobre zvládnuť. Prejavuje sa zvýšenou hladinou cukru v krvi (hyperglykémiou) a zvyčajne aj v moči. Normálna hladina cukru v krvi (glykémia) sa u zdravého človeka pohybuje v rozpätí 3,5 až 6,9 mmol/l (takto sa skracuje merná jednotka, tzv. milimól na liter). Na reguláciu hladiny cukru v krvi „dohliada“ hormón inzulín, ktorý produkuje veľká podžalúdková žľaza – pankreas.

U cukrovky rozoznávame dva typy

  • Cukrovka 1. typu sa vyznačuje absolútnym nedostatkom inzulínu v tele a zvyčajne začína v detstve či v období dospievania.
  • Cukrovka 2. typu vzniká z odolnosti voči inzulínu, najčastejšie sa vyskytuje u dospelých ľudí (väčšinou starších ako 45 rokov) a jej najčastejšou príčinou je obezita.

Aké sú príznaky cukrovky?

Prezrite si našu infografiku:


Tieto príznaky sa objavujú u oboch typov cukrovky, ale zatiaľ čo nástup cukrovky 1. typu býva náhly, cukrovka 2. typu začína pozvoľne, preto sa zle rozpoznáva a v momente stanovenia diagnózy sa už môžu vyskytnúť aj komplikácie.

Aké sú akútne komplikácie cukrovky?

hlasování

4.5 (2)

Štítky:
cukrovka
diabetes mellitus
inzulín
príznaky
pankreas

Súvisiace články

Prvá pomoc pri cievnej mozgovej príhode

20. 12. 2024  |   redakcia
Rýchly zásah môže významne ovplyvniť výsledok liečby a znížiť trvalé následky!
Prevencia cukrovky 1. typu zatiaľ neexistuje, avšak cukrovke 2. typu sa dá zabrániť alebo aspoň jej nástup oddialiť.

Prvá pomoc pri hypoglykémii

3. 10. 2024  |   redakcia
Do hypoglykémie sa môže dostať každý pri náročnej fyzickej aktivite, dlhotrvajúcom hladovaní, nedostatku spánku, strese, pití alkoholu.

Ako vzniká cukrovka (diabetes) a jej vplyv na imunitu a zápaly

 6 min.  |   24. 5. 2022  |   redakcia
Cukrovka postihuje prakticky všetky orgánové systémy a je príčinou ďalších – a závažných – zdravotných komplikácií.

Hrozba nazývaná prediabetes

 3 min.  |   13. 9. 2020  |   Alena Šmahelová
Může se vyskytnout v jakémkoli věku a jeho riziko s přibývajícím věkem výrazně stoupá.
250 g sacharidov / 80 g tukov / 95 g bielkovín / 8 800 kJ (2 100 kcal)
200 g sacharidov / 70 g tukov / 90 g bielkovín / 7 500 kJ (1 800 kcal)

Ochorenie obličiek často súvisí s hypertenziou a diabetom

 8 min.  |   1. 9. 2023  |   redakcia
Chronické ochorenie obličiek postihuje každého desiateho jedinca v Slovenskej republike. Nebolí, takže o ňom veľká časť ľudí vôbec nevie,
Cukrovka vás ohrozuje bezprostredne aj v budúcnosti – podľa toho aj komplikácie delíme na akútne a neskoré.

Desiatovať, alebo nedesiatovať?

 3 min.  |   14. 4. 2023  |   Věra Boháčová
Na otázku, či je dobré desiatovať, alebo naopak radšej nedesiatovať, nie je jediná správna odpoveď.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.