Ako na novoročne predsavzatie

 4 min.  |   28. 12. 2021  |   redakcia


Rozmýšľam, ako si poradiť s novoročnými predsavzatiami. Sama som si ich nikdy nedávala, ani neviem prečo. Asi som vždy premýšľala, čo by to tak mohlo byť, a potom z toho akosi zišlo. Aj vo svojom okolí som pozorovala, že dlhodobá zmena zvyčajne nenastáva – celoročná, ba ani celomesačná. Je teda načase premenovať túto záležitosť na Novoročné predsavzatia (t. j. týkajúce sa  dňa 1. januára, to by nám všetkým išlo asi lepšie). :D

Ale vážne. Poďme to skúsiť inak. Pokiaľ sa nám nedarí jedna veľká zmena, pretože nikto z nás nemá tak pevnú vôľu a vlastne ani dôvod, prečo s nejakou razantnou zmenou začínať akurát na začiatku nového roka, skúsme to otočiť. Poďme sa spoločne pokúsiť urobiť v našich životoch zmenu malú (skoro by som povedala drobnú), ale zato trvalú. A poďme si tie „novoročné“ predsavzatia dávať častejšie, napríklad každý nový mesiac. Všetci sme zavalení rutinou všedných dní – pracujeme, žijeme, staráme sa o svoje rodiny, o seba, o zdravie. Je toho veľa a do toho predsavzatie, že schudnem 20 kilogramov alebo začnem každý druhý deň behať alebo sa len nebudem hnevať na deti za každú nezbednosť, je veľkou výzvou. Ale keď si poviem, že pre začiatok nebudem jesť fast foody, za mesiac si poviem, že nebudem piť sladké nápoje, a ďalší mesiac napríklad vymením sladkosti za horkú čokoládu… Takto sa mi to zdá oveľa znesiteľnejšie a s väčšou pravdepodobnosťou vedúce k cieľu ako to pôvodné Novoročné predsavzatie: schudnem 20 kilogramov.

Rovnako mi tiež pripadá, že sa väčšina z nás sústredí viac na to, čo by urobiť Mala, ako na to, čo by urobiť CHCela: rozdiel je len v niekoľkých  písmenách, ale napriek tomu váhou výroku zásadný. Premýšľali ste niekedy o tom, že keby sme mali robiť všetko, čo nám každý jednotlivý lekár odporúča pre udržanie či navrátenie zdravia, potom by sme vlastne každý deň nerobili nič iné? Len taký zbežný zoznam by obsahoval: vyčistiť si zuby kefkou, medzizubnou kefkou, zubnou niťou, masírovať ďasná ústnou sprchou, vyčistiť a ošetriť krémom pleť tváre, robiť cvičenie mimického svalstva, cvičiť pre posilnenie chrbtových svalov a hlbokého stabilizačného systému, cvičiť aeróbne pre zdravie kardiovaskulárneho systému, posilňovať svaly, chodiť najmenej 10 tisíc krokov, posilňovať panvové dno, dbať v strave na dostatok všetkého potrebného a naopak brániť nadbytku všetkého škodlivého (aj keď podľa chuti by sme to jedli presne naopak :D ), nefajčiť, nefetovať, nepiť alkohol, naopak, piť dostatok vody, dostatočne spať. Na niečo som určite zabudla, a to je zoznam len pre tých zdravých, ktorí chcú ostať zdraví. Nie pre chorých, ktorí majú špeciálne potreby a požiadavky lekárskeho poznania na životný štýl a diétu (napr. u cukrovky, vysokého krvného tlaku, obezity, osteoporózy, gastrointestinálnych ochorení, ako je napr. celiakia atď.) Zoznam by potom bol prakticky nekonečný.

Preto by som navrhla, že k ponuke zvažovaných novoročných predsavzatí fyzického charakteru, ako je chudnutie, zlepšenie kondície, zanechanie fajčenia, zodpovedný prístup k preventívnym skríningovým vyšetreniam a podobne, môžeme pridať aj nejaký ten duševný rozmer. Napadá ma, že by sme sa mohli začať zaujímať aj napríklad o relaxáciu, aktívny odpočinok, duševnú stabilitu, spánkovú hygienu, alebo len proste pre zmenu raz myslieť na seba. Pravdepodobne z nás už nebude nový meditačný guru, ale aj napriek tomu si naša duševná časť zaslúži tiež nejakú pozornosť. Dá sa to urobiť rôzne: objednať si na každý mesiac masáž alebo kozmetiku, dohovoriť si pravidelný čas strávený s priateľmi či koníčkom, ktorý neustále odkladáme. Kedysi ma veľmi zaujala taká finta – nesmierne jednoduchá, ale napriek tomu na nej niečo je. Poďme si vziať svoje diáre a v pravidelných intervaloch (každý týždeň, každých 14 dní či každý mesiac) si preškrtneme voľný čas len pre seba. A tiež si to tam napíšme, napr.: Každý druhý utorok: ČAS LEN PRE MŇA! Možno si v takto získanom voľnom čase spomenieme na to, že nás kedysi bavilo len tak počúvať hudbu, čítať, ísť do divadla, tancovať alebo si ľahnúť do vane s peknou knižkou.

Možno pre nás tentoraz bude novoročné predsavzatie oslobodzujúce namiesto toho, aby bolo zväzujúce. Dúfam, že to potom s jeho plnením pôjde takmer samo.

MUDr. Martina Vaclová, Ph.D.

hlasování

0 (0)

Štítky:
diéta
chudnutie
fajčenie
predsavzatie

Súvisiace články
Urobiť si pauzu na obed môže byť spestrením pracovného dňa a je pritom vhodné zamerať sa na správny výber jedla.

Predstavenie bezlepkovej diéty

 10 min.  |   28. 12. 2021  |   Věra Boháčová
Intolerancia lepku môže byť podmienená buď imunitnými, alebo neimunitnými mechanizmami. Súčasťou liečby týchto ochorení je dodržiavanie bezlepkovej diéty.

Päť omylov o diéte

 2 min.  |   2. 3. 2020  |   redakcia
Základom vyváženého a pestrého jedálnička by mali byť čerstvé ovocie a zelenina, kvalitné bielkoviny, zložené sacharidy a primerané množstvo vhodných tukov.
250 g sacharidov / 80 g tukov / 95 g bielkovín / 8 800 kJ (2 100 kcal)
Potraviny a ich vhodnejšie varianty

Diéta pri akútnej pankreatitíde

 10 min.  |   29. 7. 2022  |   Věra Boháčová
Pankreatitida je neinfekční onemocnění slinivky břišní, při jehož vzniku se může uplatňovat celá řada příčin, někdy i neznámých.

Grilovaná zelenina

 1 min.  |   21. 6. 2021  |   redakcia
Postup:Všetku zeleninu očistíme, cesnak, cibuľu a šampiňóny olúpeme, papriku zbavíme semien. Papriku nakrájame na kusy cca 3 × 3 cm, cuketu na širšie…

Diétne grilovanie?

 6 min.  |   21. 6. 2021  |   Věra Boháčová
Áno! Aj keď je grilovanie často spájané s množstvom rizík, grilovať je možné aj zdravo a diétne.
150 g sacharidov / 50 g tukov / 80 g bielkovín / 6 000 kJ (1 400 kcal)
V rámci dodržiavania každej diéty, a tá pri dyslipidémiách nie je výnimkou, je veľmi dôležitý výber potravín.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.