Ako sa jednoducho orientovať pri výbere a zostavení jedálnička u diabetika

 1 min.  |   9. 12. 2019  |   Garant: Alena Šmahelová


Väčšina diabetikov potrebuje stravu, ktorá obsahuje približne 250 gramov sacharidov, 80 gramov tukov, 95 gramov bielkovín (teda 2100 kcal/deň).

Jednoduchý návrh kombinovateľného jedálnička si môžete prispôsobiť tak, aby vyhovoval vašim možnostiam aj chuti.

Raňajky

  • 250 ml mlieka
  • 2 rožky (biele alebo tmavé) alebo 1 rožok a 1 krajec chleba
  • 20 gramov masla
  • 50 gramov šunky, tvarohu, syra
  • 1 veľká rajčina

Desiata

  • 1 ks ovocia alebo malá šálka drobného ovocia

Obed

  • Polievka zeleninová s vajcom
  • 100 gramov bravčový prírodný plátok
  • 3 stredne veľké zemiaky
  • Uhorkový šalát z polovice šalátovej uhorky s octovou zálievkou

Olovrant

  • téglik bieleho jogurtu s 1 ks ovocia alebo malou šálkou drobného ovocia (mandarínka, malý pomaranč, jablko, borievky…)

Večera

  • Kura na paprike prírodné 100 gramov
  • 5 polievkových lyžíc dusenej ryže
  • Hlávkový šalát s jogurtovým dresingom
    alebo
  • 2 tenké krajce chleba
  • 20 gramov masla
  • 50 gramov debrecínskej pečienky (alebo 50 gramov syra Eidam)
  • 1 vajce
  • 1 paprika čerstvá

2. večera

  • 1 ks žemle celozrnnej, 1 malý krajec chleba
  • 200 ml kefíru (mlieka)

Rámcové jedálničky pre diabetikov s rôznym obsahom sacharidov nájdete TU.

hlasování

0 (1)

Štítky:
cukrovka
diéta
jedálniček
strava
vyvážené stravovanie

Súvisiace články
Ako diabetik sa nemusíte báť úpravy doterajšieho spôsobu stravovania, ani trvalého dodržiavania správneho spôsobu stravovania. Čo je dôležité?
300 g sacharidov / 90 g tukov / 100 g bielkovín / 10 000 kJ (2 400 kcal)
200 g sacharidov / 70 g tukov / 90 g bielkovín / 7 500 kJ (1 800 kcal)

Ako vzniká nadhmotnosť a obezita?

 2 min.  |   9. 8. 2024  |   Peter Marko
Nielen strava a nedostatok fyzickej aktivity, k nadváhe a obezite prispieva množstvo ďalších faktorov.
V rámci dodržiavania každej diéty, a tá pri dyslipidémiách nie je výnimkou, je veľmi dôležitý výber potravín.
Jednou z hlavných zásad diéty pri dyslipidémiách je správny výber tukov, v niektorých prípadoch treba zároveň obmedziť celkové množstvo tuku.
Jedlo, a stravovanie vôbec, je nevyhnutnou súčasťou našich životov. Jesť jednoducho musíme. Energiu a dôležité látky pre svoje fungovanie náš…
V prvom diele o bielych jedoch sme riešili soľ, teraz prichádza na rad ďalší.
Zdravé stravovanie neznamená vždy to isté čo diéta. Pokiaľ si nie ste istí s výberom, pomôže vám naše desatoro.

Diéta pri akútnej pankreatitíde

 10 min.  |   29. 7. 2022  |   Věra Boháčová
Pankreatitida je neinfekční onemocnění slinivky břišní, při jehož vzniku se může uplatňovat celá řada příčin, někdy i neznámých.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.