Pauza na obed býva vítaným spestrením pracovného režimu/dňa. A je naozaj vhodné si čas na obed urobiť. Je dobré jesť v pokoji, aspoň pri obedovej pauze sa zbaviť pracovných povinností a myšlienok, skrátka vypnúť. Dobre k tomu môže poslúžiť firemná jedáleň/kantína alebo iné zariadenie mimo pracoviska. Niekedy bývajú návštevy zariadenia priamo súčasťou práce vo forme pracovných stretnutí spojených s obedom. Tam síce od práce „nevypneme“, ale často sa takéto stretnutie nesie v uvoľnenejšom duchu. Pri pravidelných návštevách kantín a reštaurácií je dobré zamerať sa na správny výber jedla.

Ako vybrať to správne jedlo pri každej diéte? 

Niekedy nebýva úplne jednoduché vybrať si z ponuky vhodné jedlo, najmä pokiaľ musíme rešpektovať zásady stravy pri zdravotných ťažkostiach. Ak navyše nepatríme medzi milovníkov kuchárskeho umenia, ťažko sa vhodnosť pokrmov v reštauráciách a kantínach hodnotí. A vyberať z ponuky „diétnych jedál“ (pri ktorej často nenájdeme ani informácie, ktoré diéty sa to týka) nie je vždy najvhodnejším riešením.

Pomôcť môže povinný zoznam alergénov pri každom jedle, ale iba pri alergii na potraviny a diéte, ktorá je s ňou spojená. Pri zdravotných problémoch, ako sú napríklad zvýšená hladina cholesterolu v krvi, cukrovka, vysoký krvný tlak a pod., údaje o alergénoch nič neriešia. A pritom pravidelná návšteva kantín a reštaurácií môže veľmi významne ovplyvniť celkový jedálniček.

Základom je znalosť svojej diéty, správneho režimu a výberu potravín a snaha rešpektovať tieto zásady aj pri stravovaní v zariadeniach mimo domova.

Ponúkame jednoduchého pomocníka, ktorý poradí s tým, ako pozerať na pokrmy v reštauráciách a jedálňach v súvislosti s diétnymi obmedzeniami (bez toho, aby ste ich museli nahlas priznávať), respektíve na aké pokrmy dávať pozor:

Pri dyslipidémiách: 

Pokrmy z mäsa 

V rámci uvedených diét je dôležitým vodidlom úprava mäsa, ale najmä jeho výber. Je dôležité vyberať prednostne chudé mäsá. Najčastejšie sa spomína hydina, ale svoje dôležité miesto v jedálničku majú aj ostatné druhy mäsa (nehľadiac na to, že kačica tiež patrí medzi hydinu, a k diétnej strave sa veľmi nehodí). Ani bravčové mäso nemusí byť teda úplne tabu. Medzi jednotlivými druhmi je totiž veľký rozdiel. Zatiaľ čo stehno obsahuje len cca 7 g tuku v 100 g plátku, v krkovičke rovnakej gramáže už je to viac ako dvojnásobok a v bôčiku viac ako štvornásobok (29 g). Na úpravu pečením sa častejšie používajú mäsá tučnejšie a je dobré mať to na pamäti (výhodou sú jedálničky, kde je uvedený aj druh mäsa). A keď už netrafíte, riešením je viditeľný tuk na tanieri odkrojiť.

Omáčky 

„Poctivé“ omáčky môžu ukrývať viac tuku v podobe zápražky v základe a smotany, či už na zjemnenie, alebo zahustenie. Klasická „UHO“ (univerzálna hnedá omáčka) sa z tohto pohľadu javí ako celkom výhodná.

Vyprážané pokrmy 

Vyprážanie je úprava vo väčšom množstve tuku (pri fritovaní, jednom zo spôsobov vyprážania, je potravina dokonca celá ponorená v tuku) a pomerne dosť ho môže priľnúť (a aj priľne) aj vo vyprážanej potravine, či už ide o základ pokrmu, alebo jeho prílohu. Pri niektorých typoch dyslipidémie tuky síce úzkostlivo obmedzovať nemusíte, ale pokiaľ nemáte istotu, že je pri vyprážaní použitý vhodný tuk a dodržané všetky pravidlá čo najbezpečnejšieho vyprážania, sú vyprážané pokrmy konzumované mimo domova všeobecne rizikovejšie. Takže vhodnejšia je prírodná úprava, teda úprava bez vyprážania.

Pri diabete:

Sladké jedlá

Pri diabete sa všeobecne sladké jedlá vôbec nehodia. Niekedy je možné si akceptovateľný variant pripraviť, taký by predstavovala napríklad žemľovka z menšieho množstva celozrnného pečiva s väčším množstvom jabĺk a s tvarohom, ale také a jej podobné varianty sladkých jedál často na jedálničkoch nenájdete.

Omáčky 

Pri cukrovke sa omáčky veľmi nehodia nielen kvôli tuku a smotane, ale aj kvôli prílohe. Omáčky potrebujú „savú“ prílohu, ryža natural alebo celozrnné cestoviny uvarené na skus sú fajn, ale často to bývajú knedle, a tie už tak fajn nie sú. Problémom býva aj absencia zeleniny (pokiaľ nejde o omáčku na zeleninovom základe alebo zeleninovú), ktorá by mala byť súčasťou každého jedla.

Aj pri diéte kvôli cukrovke je dobré dbať na výber mäsa a vyprážaným jedlám sa radšej vyhnúť.

Pri hypertenzii: 

Všetky vyššie uvedené rady sú použiteľné aj pri diéte spojenej s vysokým tlakom. Ak máte možnosť vybrať si, kde sa budete stravovať, zamerajte sa na zariadenie (napríklad aj na základe odporúčaní), kde varia jedlá zo základných surovín a je kladený dôraz na ich správne spracovanie aj dochutenie. Sypké zmesi a príliš veľa polotovarov sa kvôli vyššiemu obsahu soli nehodia.

Aj „nedietárom“ sa oplatí výber jedla v reštauráciách a kantínach nepodceniť. Obed často znamená iba pauzu v pracovnom procese, teda nie koniec pracovného dňa. Jedlo by tak nemalo byť príliš tučné, opulentné, vhodné sú jedlá svieže, v prírodnej úprave, s dostatkom zeleniny, s dostatočným pitným režimom bez nadbytku alkoholu, aby ste boli po ich konzumácii ešte schopní pracovných výkonov a na pracovisku ste nezaspávali.

A čo si teda v reštaurácii či jedálni dať, aby ste nenarušili svoj diétny režim pri spomínaných ochoreniach? Skúste sa držať jednoduchých zásad:

„Mäso“, príloha, zelenina 

Dostatočne sa najesť, aby ste nemali hneď hlad a aby jedla bolo dosť, môže zaistiť správne poskladaný tanier – tretina tvorená mäsom (alebo rybou, syrom, vajcom, tofu ai., skrátka potravinou bohatou na bielkoviny), tretina prílohou a tretina zeleninou (surovou alebo aj tepelne upravenou, občas môžeme zameniť aj za ovocie). Príkladom môže byť plátok mäsa so zemiakmi a grilovanou zeleninou alebo zeleninový šalát s tuniakom a kúskom pečiva alebo karbonátok so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom alebo zapečená zelenina so syrom a kuskusom a pod.

Prírodná úprava 

Vhodná je ryba či iné mäso „na prírodno“, kedy je mäso upravené narýchlo (na panvici/grile ako minútka) alebo len s trochou šťavy. Také úpravy môžete doplniť zemiakmi v akejkoľvek úprave (ideálne inej ako vyprážanej) a objemnejšie prílohy ako knedle môžete eliminovať. Hutné omáčky a vyprážané jedlá skúste vynechať.

Ryby – skvelá voľba 

Rýb nie je nikdy dosť – pokiaľ nejde práve o vyprážané rybie prsty – s dodržaním vyššie uvedených zásad je výber ryby kľúčový.

A ak patríte medzi „krabičkárov“…             

Častým variantom je riešenie obeda formou krabičiek donesených z domova. Pokiaľ si pripravíte jedlo podľa vyššie uvedených zásad napríklad deň dopredu, máte ho v práci kde uchovať (chladnička) a prípadne kde ohriať (pokiaľ si nepripravujete napríklad šalát), je to dobrá správa. Potom stačí len prerušiť prácu a najesť sa, ideálne na nejakom pokojnom mieste. Jedlo v strese v priebehu práce či pri zapnutom počítači nie je najvhodnejšie.

Pri krabičkových variantoch je len potrebné si uvedomiť, že poskladať obed podávaný za studena nie je vždy tak jednoduché, ako je to pri klasických teplých jedlách. Ak chceme napríklad obedovať obložené pečivo, ktoré by sa výživovo priblížilo napríklad prírodne upravenému mäsu so zemiakmi a restovanou zeleninou, musíme počítať s 2 plátkami chleba, s minimálne 100 g tvrdého syra alebo 150 g najchudšej šunky (plátok alebo dva nestačia) alebo s 3 – 4 vajcami. Natrieť môžeme tukom a doplniť ovocím či zeleninou v množstve, ako je napríklad 1 veľké jablko alebo hruška, 1 paprika, 2 paradajky, tretina šalátovej uhorky a pod. Rovnaké je to u zeleninového šalátu, ktorý by tvoril základ jedla. Jeho súčasťou by mala byť porcia zeleniny, napríklad aj nejaký dresing a potravina obsahujúca bielkoviny v množstve 100 – 150 g, či už sa jedná o rybu, mäso, šunku, vajcia, syr. Doplnenie pečivom je tiež dôležité, prípadne môžeme primiešať do šalátu (miesto doplnenia pečivom) porciu uvarených zemiakov, ryže alebo cestovín.

Variant „v práci obed nestíham“… 

… nie je dobrý. V rámci pracovného vypätia (či už fyzického, či psychického) je energia potrebná, aj pauza v pracovnom kolotoči sa hodí. Vynechaním jedla, ktoré je v rámci časti dňa, kedy sme aktívni, si zakladáme na neúmernú konzumáciu čohokoľvek po návrate z práce. V tom čase už ale často toľko energie nevydávame a v tele sa tak ľahšie hromadia jej prebytky a môže ľahko dochádzať k priberaniu. Nehľadiac na to, že kvalitné jedlo nám pomáha v rámci pravidelného stravovania lepšie čeliť stresu, ktorý nie je v rámci pracovného procesu vôbec vzácnosťou.

Věra Boháčová, DiS.

Súvisiace články