Predovšetkým si treba ujasniť, že zdravé stravovanie neznamená to isté, čo diéta – ide hlavne o to, aby váš jedálniček bol zdravý a rozmanitý. Určite v ňom nesmie chýbať dostatok zeleniny, ovocia, rýb, strukovín a orechov, a tu je naozaj z čoho vyberať.
Naopak, vyhýbajte sa potravinám s vysokým obsahom cukrov a živočíšnych tukov, zamerajte sa na aj na zníženie konzumácie soli a potravín s vyšším obsahom soli a sodíka.
Desatoro zdravého stravovania
1
Vyhýbajte sa tortám a ďalším sladkostiam – je veľa druhov ovocia, ktorým ich môžete nahradiť.
2
Vyhýbajte sa všetkým tučným jedlám. Ak sa nechcete vzdať tukov, dajte prednosť tým rastlinným.
3
Zabudnite na módne a jednostranné „rychlodiéty“ – strava totiž musí byť predovšetkým pestrá. Ku každému jedlu si nezabudnite dať zeleninu alebo ovocie.
4
Lekár vám odporučí denné množstvo sacharidov, ktoré je pre vás vhodné. Toto odporúčanie dôsledne dodržiavajte.
5
Ak dodržíte aj dostatočný denný príjem bielkovín, približne 1 gram bielkovín na 1 kg hmotnosti, nebudete mať hlad.
6
Alkohol je pre diabetikov nevhodný, radšej sa mu teda celkom vyhnite – vášmu pankreasu to len prospeje.
7
Vyhnite sa „dia“ potravinám, obsahujú síce umelé sladidlá, ale aj tie vám zvýšia glykémiu.
8
Dôležitý je spôsob spracovania potravín – dávajte prednosť vareným, duseným a pečeným jedlám bez pridania tuku.
9
Vyprážané jedlá sú chutné, ale nezdravé (a to aj vyprážaná zelenina ako napríklad karfiol či brokolica).
10
Na jedlo si vždy urobte čas – nepravidelné stravovanie a nadbytočné množstvo jedla zbytočne preťažuje váš pankreas!
Pamätajte na to, že vaše telo ocení, keď ho budete „zásobovať" pestrou stravou a budete jesť nielen zdravo, ale aj pravidelne. A po druhé – ako sa hovorí, aj veľa dobrého škodí, alebo netreba sa prejedať, aj keď vám chutí!