Jedzte zdravo – telo bude spokojné

 1 min.  |   3. 3. 2020  |   Garant: Alena Šmahelová


Predovšetkým si treba ujasniť, že zdravé stravovanie neznamená to isté, čo diéta – ide hlavne o to, aby váš jedálniček bol zdravý a rozmanitý. Určite v ňom nesmie chýbať dostatok zeleniny, ovocia, rýb, strukovín a orechov, a tu je naozaj z čoho vyberať.

Naopak, vyhýbajte sa potravinám s vysokým obsahom cukrov a živočíšnych tukov, zamerajte sa na aj na zníženie konzumácie soli a potravín s vyšším obsahom soli a sodíka.

Desatoro zdravého stravovania


Pamätajte na to, že vaše telo ocení, keď ho budete „zásobovať" pestrou stravou a budete jesť nielen zdravo, ale aj pravidelne. A po druhé – ako sa hovorí, aj veľa dobrého škodí, alebo  netreba sa prejedať, aj keď vám chutí!

hlasování

1 (1)

Štítky:
diéta
jedlo
strava
stravovanie
zdravie

Súvisiace články
V rámci dodržiavania každej diéty, a tá pri dyslipidémiách nie je výnimkou, je veľmi dôležitý výber potravín.

Ako na novoročne predsavzatie

 4 min.  |   28. 12. 2021  |   redakcia
Ako si poradiť s novoročnými predsavzatiami.

Ako si môžeme osoliť život?

 6 min.  |   16. 5. 2022  |   redakcia
Oblasť, v ktorej je pre nás soľ zdanlivo nenahraditeľnou, predstavuje kuchynská príprava pokrmov.
300 g sacharidov / 90 g tukov / 100 g bielkovín / 10 000 kJ (2 400 kcal)

Diétne grilovanie?

 6 min.  |   21. 6. 2021  |   Věra Boháčová
Áno! Aj keď je grilovanie často spájané s množstvom rizík, grilovať je možné aj zdravo a diétne.
150 g sacharidov / 50 g tukov / 80 g bielkovín / 6 000 kJ (1 400 kcal)
200 g sacharidov / 70 g tukov / 90 g bielkovín / 7 500 kJ (1 800 kcal)
O bielych jedoch v našej strave často počujeme, píše sa o nich, riešia sa. Najčastejšie sú v súvislosti s nimi spomínané soľ, cukor a biela múka. Ale sú to naozaj jedy? Poďme sa na ne pozrieť zblízka…

Módne diéty: Raw strava

 5 min.  |   1. 7. 2023  |   Věra Boháčová
Raw strava je spôsob stravovania obmedzujúceho tepelnú úpravu na 42 – 47 stupňov Celzia. Podľa jej zástancov sa v dôsledku vyšších teplôt stáva zo „živej“ stravy „neživá“.

Nie je tuk ako tuk

 2 min.  |   29. 2. 2020  |   redakcia
Tuky sa delia na tzv. zdravé a nezdravé. Viete ale presne, čo si pod tým treba predstaviť?

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.