Diétne odporúčania pri dne a zvýšenej hladine kyseliny močovej
Potraviny a ich vhodnejšie varianty »
Jednou z hlavných zásad diéty pri dyslipidémiách je správny výber tukov, v niektorých prípadoch (pri zvýšenej hladine triglyceridov či zmiešanej dyslipidémii) treba zároveň obmedziť celkové množstvo tuku.
Tuky sa skladajú z glycerolu a rôznych mastných kyselín. A práve zloženie mastných kyselín určuje, nakoľko je daný tuk (a tiež potraviny, ktoré tento tuk obsahujú) vhodný pri diéte.
Rozoznávame nasledujúce mastné kyseliny:
Nasýtené mastné kyseliny, označované SFA alebo SAFA (z anglického saturated fatty acids). Vo väčšom množstve sú obsiahnuté v tukoch, ktoré sú za bežných podmienok tuhé. Nájdeme ich teda v masle, masti, ale tiež údeninách a ďalších mastných výrobkoch, v tučných mliečnych výrobkoch. Ich bohatým zdrojom sú tiež tuky tropické, najmä kokosový, alebo tuk z palmových jadier.
Ich zvýšená konzumácia vedie ku zvyšovaniu cholesterolu v krvi, prozápalového stavu organizmu a ďalším negatívnym vplyvom, najmä na náš srdcovo-cievny systém.
Nenasýtené mastné kyseliny, ktoré ďalej delíme na mononenasýtené a polynenasýtené.
Pri dyslipidémiách je dôležité prednostne vyberať tuky, ktoré obsahujú minimum nasýtených mastných kyselín, a prevažujú v nich teda mastné kyseliny nenasýtené. Také tuky by mali mať v jedálničku hlavné slovo. Sú to tuky, ktoré sú za bežných podmienok tekuté. Tuky, ktoré sú za bežných podmienok tuhé, sú zároveň bohaté na nasýtené mastné kyseliny. Množstvo tuku a práve nasýtených mastných kyselín patrí medzi povinné údaje, ktoré musia výrobcovia na všetkých potravinách uvádzať. Každý tak má možnosť vyberať pri nákupe potraviny, ktoré majú v rámci jednej skupiny (napr. syry, šunky a iné) výhodnejšie zloženie. Môžeme povedať, že pokiaľ je množstvo nasýtených mastných kyselín vo výrobku do jednej tretiny z celkového množstva tuku, má výrobok výhodné zloženie a hodí sa tak lepšie v rámci diéty pri dyslipidémiách. Ako sú na tom jednotlivé potraviny s obsahom tuku a nasýtených mastných kyselín, ukazuje tabuľka.
Bolo by však chybou zamerať sa pri diéte len na obsah nasýtených mastných kyselín v jedálničku. Ľahko potom totiž môže dôjsť k tomu, že sú z jedálnička vylúčené potraviny, ktoré síce obsahujú nasýtené mastné kyseliny, ale tiež sú zdrojom ďalších dôležitých látok. Napríklad mäso je zdrojom nielen nasýtených mastných kyselín, ale tiež kvalitných bielkovín, jedným z najdôležitejších zdrojov železa či vitamínu B12. Syry síce obsahujú nasýtené mastné kyseliny, ale tiež kvalitné bielkoviny a sú najzásadnejším zdrojom vápnika. Ide teda o dôležité potraviny, ktoré do jedálnička patria, len treba vyberať ich menej tučné varianty.
Potraviny a ich vhodnejšie varianty »