Všímajte si tuku v potravinách!

 4 min.  |   7. 4. 2021  |   Garant: Věra Boháčová


Jednou z hlavných zásad diéty pri dyslipidémiách je správny výber tukov, v niektorých prípadoch (pri zvýšenej hladine triglyceridov či zmiešanej dyslipidémii) treba zároveň obmedziť celkové množstvo tuku.

Tuky sa skladajú z glycerolu a rôznych mastných kyselín. A práve zloženie mastných kyselín určuje, nakoľko je daný tuk (a tiež potraviny, ktoré tento tuk obsahujú) vhodný pri diéte.

Rozoznávame nasledujúce mastné kyseliny:

Nasýtené mastné kyseliny, označované SFA alebo SAFA (z anglického saturated fatty acids). Vo väčšom množstve sú obsiahnuté v tukoch, ktoré sú za bežných podmienok tuhé. Nájdeme ich teda v masle, masti, ale tiež údeninách a ďalších mastných výrobkoch, v tučných mliečnych výrobkoch. Ich bohatým zdrojom sú tiež tuky tropické, najmä kokosový, alebo tuk z palmových jadier.

Ich zvýšená konzumácia vedie ku zvyšovaniu cholesterolu v krvi, prozápalového stavu organizmu a ďalším negatívnym vplyvom, najmä na náš srdcovo-cievny systém.

Nenasýtené mastné kyseliny, ktoré ďalej delíme na mononenasýtené a polynenasýtené.

  • Mononenasýtené mastné kyseliny, označované MUFA (z anglického monounsaturated fatty acids). Nájdeme ich predovšetkým v rastlinných olejoch, orechoch, semenách.

    Vzhľadom na hladinu cholesterolu v krvi a náš organizmus sú všeobecne neutrálne; pozitívne účinky majú, pokiaľ ich v strave nahradíme mastnými kyselinami nasýtenými.

  • Polynenasýtené mastné kyseliny, označované PUFA (z anglického polyunsaturated fatty acids). Ich zdrojom sú niektoré rastlinné oleje (napríklad ľanový, repkový) a orechy (napr. vlašské). Nájdeme ich aj v tukoch rýb.

    Prispievajú ku znižovaniu cholesterolu v krvi, majú protizrážanlivé a antiarytmické účinky, priaznivo pôsobia nielen na náš srdcovo-cievny systém. Niektoré z nich sú navyše esenciálne – to znamená, že ich náš organizmus potrebuje, ale nedokáže si ich sám vytvoriť, a preto musia byť pravidelnou súčasťou našej stravy.

  • Transnenasýtené mastné kyseliny, označované TFA (z anglického trans fatty acids). Vznikajú pri stužovaní (pri čiastočnej hydrogenácii) tukov a olejov. V dnešnej dobe sa tento postup výroby napr. pri margarínoch už nepoužíva – v týchto výrobkoch sa, oproti minulosti, už prakticky nevyskytujú. Prirodzene ich obsahujú aj mliečne tuky.

    Mastné kyseliny, ktoré majú výrazne negatívny vplyv na naše zdravie, najmä na srdcovo-cievny systém a cukrovku 2. typu.

Pri dyslipidémiách je dôležité prednostne vyberať tuky, ktoré obsahujú minimum nasýtených mastných kyselín, a prevažujú v nich teda mastné kyseliny nenasýtené. Také tuky by mali mať v jedálničku hlavné slovo. Sú to tuky, ktoré sú za bežných podmienok tekuté. Tuky, ktoré sú za bežných podmienok tuhé, sú zároveň bohaté na nasýtené mastné kyseliny. Množstvo tuku a práve nasýtených mastných kyselín patrí medzi povinné údaje, ktoré musia výrobcovia na všetkých potravinách uvádzať. Každý tak má možnosť vyberať pri nákupe potraviny, ktoré majú v rámci jednej skupiny (napr. syry, šunky a iné) výhodnejšie zloženie. Môžeme povedať, že pokiaľ je množstvo nasýtených mastných kyselín vo výrobku do jednej tretiny z celkového množstva tuku, má výrobok výhodné zloženie a hodí sa tak lepšie v rámci diéty pri dyslipidémiách. Ako sú na tom jednotlivé potraviny s obsahom tuku a nasýtených mastných kyselín, ukazuje tabuľka.

Bolo by však chybou zamerať sa pri diéte len na obsah nasýtených mastných kyselín v jedálničku. Ľahko potom totiž môže dôjsť k tomu, že sú z jedálnička vylúčené potraviny, ktoré síce obsahujú nasýtené mastné kyseliny, ale tiež sú zdrojom ďalších dôležitých látok. Napríklad mäso je zdrojom nielen nasýtených mastných kyselín, ale tiež kvalitných bielkovín, jedným z najdôležitejších zdrojov železa či vitamínu B12. Syry síce obsahujú nasýtené mastné kyseliny, ale tiež kvalitné bielkoviny a sú najzásadnejším zdrojom vápnika. Ide teda o dôležité potraviny, ktoré do jedálnička patria, len treba vyberať ich menej tučné varianty.

Súvisiace články
V rámci dodržiavania každej diéty, a tá pri dyslipidémiách nie je výnimkou, je veľmi dôležitý výber potravín.

Rámcové jedálničky pre diabetikov

18. 2. 2020  |   redakcia
Diabetická diéta je základom liečby cukrovky, pretože práve vhodnou stravou môžeme ovplyvniť svoj celkový zdravotný stav.

Žihľavový „špenát“

5. 4. 2022  |   redakcia
Postup: Lístky žihľavy dôkladne umyjeme, posekáme nadrobno. Na tuku orestujeme na drobno nakrájanú šalotku (cibuľu), pridáme na drobno…

Ako na novoročne predsavzatie

 4 min.  |   28. 12. 2021  |   redakcia
Ako si poradiť s novoročnými predsavzatiami.
Diétu pri dyslipidémiách nie je možné vnímať ako „nárazovku“, ale dlhodobú až doživotnú úpravu režimu. Je preto zásadné poskladať stravu tak, aby sme diétu mohli reálne dodržiavať.

Nie je tuk ako tuk

 2 min.  |   29. 2. 2020  |   redakcia
Tuky sa delia na tzv. zdravé a nezdravé. Viete ale presne, čo si pod tým treba predstaviť?
Urobiť si pauzu na obed môže byť spestrením pracovného dňa a je pritom vhodné zamerať sa na správny výber jedla.
Rozhodne spozornite a neberte veci na ľahkú váhu. Podstatné je, že vždy sa dá niečo robiť.

Módne diéty: Keto a spol.

 7 min.  |   5. 9. 2023  |   Věra Boháčová
Ako na každom výživovom trende môžeme aj v prípade nízkosacharidových a ketogénnych diét nájsť isté pozitíva. Ale majú tiež celý rad úskalí a na tie je dobré myslieť.

Grilovaná zelenina

 1 min.  |   21. 6. 2021  |   redakcia
Postup:Všetku zeleninu očistíme, cesnak, cibuľu a šampiňóny olúpeme, papriku zbavíme semien. Papriku nakrájame na kusy cca 3 × 3 cm, cuketu na širšie…

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.