Čo môžete sami pre seba urobiť
Aký dopad bude mať hypertenzia na vaše zdravie, je do značnej miery vo vašich rukách. »
Soľ, teda chlorid sodný (NaCl), je chemická zlúčenina sprevádzajúca človeka od nepamäti. Už pred viac ako 2 500 rokmi bolo jej uplatnenie v kuchyni doložené písomne. V priebehu histórie slúžila nielen ako ochucovadlo potravín, ale aj ako konzervačné činidlo a platidlo. Cena soli v krajinách vzdialených od mora bola veľmi vysoká. Využitie soli v lekárstve má tiež tradíciu siahajúcu do hlbokej minulosti – predtým pre masti a zábaly, dnes skôr v podobe inhalácií či kúpeľov pri kožných ochoreniach.
Soľ je potrebná v niektorých potravinárskych procesoch, ako je konzervácia mäsa nasolením a údením, viazanie mäsa v údeninách pomocou zmesi dusitanových solí (vrátane zachovania ružovej farby), kde má zásadný význam v obmedzení rastu baktérie Clostridium botulinum, ktorá produkuje veľmi nebezpečný botulotoxín (klobásový jed). Je nevyhnutná pri kysnutí pečiva (z dôvodu mechanických vlastností cesta aj z dôvodu obmedzenia rastu nevhodných mikroorganizmov). Nezaobíde sa bez nej ani fermentácia niektorých bežných potravín, medzi ktoré patrí kvasená kapusta, uhorky a syry.
Napriek tomu oblasť, v ktorej je pre nás soľ zdanlivo nenahraditeľnou, predstavuje kuchynská príprava pokrmov. A to predovšetkým kvôli chuti soli a pozitívnemu vplyvu na chuť ňou ochutených potravín (aj keď kladne vnímaná slaná chuť je daná z veľkej časti zvykom). V prípade, keď by človek neprijímal žiadnu soľ vo forme ochucovadiel, je napriek tomu schopný potrebné zásoby sodíka (Na+) a chloridu (Cl¯) získať z bežnej potravy.
Pri našom spôsobe stravovania hrozí však vždy skôr nadbytok soli ako jej nedostatok. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča ako tolerovateľný denný príjem soli 5 g/deň u zdravých jedincov, u rizikových len do 3 g/deň (diabetici, hypertonici atď.) V našej populácii je bežný príjem soli veľmi často oveľa vyšší ako 10 g/deň, čo preukázateľne nemá pozitívny vplyv na zdravie človeka, okrem iného to výrazne podporuje vznik a záťaž arteriálnej hypertenzie, a tým akceleráciu kardiovaskulárnych ochorení.
Za najväčší problém považujem nemožnosť spoľahlivo merať priemerný denný príjem soli v potrave, a teda aj nemožnosť ho racionálne kontrolovať alebo znižovať. Presnejší, ale stále iba odhad nám môžu poskytnúť výpočty za pomoci kalorických tabuliek, v ktorých možno zistiť hodnoty soli na 100 g konkrétnej potraviny.
Jedným z ďalších úskalí na ceste k obmedzeniu solenia je aj fakt, že chuťové poháriky si na slanú chuť zvykajú; teda pokiaľ solíme viac a viac, zvykáme si na chuť slaného a za čas nám to slané nepripadá, potom sa môže stať, že budeme prisoľovať ešte viac. Uvedená skutočnosť je známa predovšetkým u osôb, ktoré jedlá varia, preto je potrebné si toho byť vedomý a solenie pri príprave pokrmov aktívne stále obmedzovať. Ak by sme mali strach, že jedlo pripravené s obmedzeným množstvom soli nebude dostatočne chutné, môžeme klásť dôraz na nahradenie soli inými dochucovadlami: predovšetkým cibuľou a cesnakom, zázvorom, chilli papričkami, korením, bylinkami ako čerstvými, tak aj sušenými (nie bylinkovými zmesami, môžu obsahovať soľ). Ďalej je možné na ochutenie využiť aj veľmi aromatické potraviny ako huby, orechy, semienka. Zásadný je ale vždy zvyk, pri soli teda platí „menej je viac“.
MUDr. Martina Vaclová, Ph.D.
Ako sa jednoducho orientovať pri výbere a zostavení jedálnička u diabetika nájdete TU.
Aký dopad bude mať hypertenzia na vaše zdravie, je do značnej miery vo vašich rukách. »
Poznať svoje celkové riziko rozvoja srdcovo-cievneho ochorenia je dôležité pre udržanie... »