Večera výhradne pre nepriateľa?

 4 min.  |   10. 3. 2023  |   Garant: Věra Boháčová


Obligátne „Raňajky zjedz sám, o obed sa rozdeľ s priateľom a večeru daj nepriateľovi“ počúvame často. Pridávajú sa odporúčania, že ideálne je prestať jesť o 16. alebo 17. hodine, prípadne popoludní v druhej polovici dňa už nejesť vôbec. Je to ale tak? Naozaj je večera takým zlom, že je ideálne si ju radšej nedať? Nie je. Večera patrí medzi dôležité denné jedlá a nemusí byť nočnou morou dokonca ani pre človeka, ktorý drží diétu. Treba len dodržať niekoľko jednoduchých zásad:

  • Večera neslúži na doháňanie stravovacích „restov“ v priebehu dňa

Jesť sa musí, o tom niet pochýb. Ale myslieť si, že keď cez deň pracujeme (a to sa tiež často musí), stačí to dohnať večer? Ako cez deň fungujeme, potrebujeme na to energiu, dôležité látky, tekutiny. Nechať telo fungovať „na dlh“ sa nevypláca. Pri pravidelnom stravovaní organizmus dokáže s energiou dobre hospodáriť a ľahko sa vyrovná aj s nárazovými výkyvmi, či už vo forme vypätia fyzického, či psychického. Na sklonku dňa potom stačí len doplniť všetko potrebné primeranou večerou. Pokiaľ jedlo v priebehu dňa zanedbávame a neurobíme si naňho čas, môže sa to prejaviť na našej výkonnosti a odolnosti (napríklad aj voči pracovnému stresu). Príchod času na večeru potom znamená bezmyšlienkovité jedenie čohokoľvek, čo zaženie hlad, nedajbože keď sa k tomu pridá chuť na niečo… Ľahko dochádza k prejedeniu (než nás telo stihne upozorniť na plniaci sa žalúdok, už je dávno úplne plný), zloženie večere si tak nevšímame a energie je často viac, ako by sme si priali a zvládli vydať. A možno nútime organizmus robiť si energetické zásoby „na horšie časy“ v predtuche ďalšieho dlhšieho hladovania.

  • Večeri sluší odľahčenie

Na večeru by sme mali vyberať jedlá, ktoré sú ľahké a dobre stráviteľné, ani s veľkosťou by sme to nemali preháňať. Omáčky, vyprážané a hutné jedlá sa trávia dlhšie. Keď sa ukladáme na spánok, mali by sme byť „pripravení“ odpočívať, nie organizmus zaťažiť trávením opulentného jedla. Pokiaľ to nedodržíme, spánok je nekvalitný, a tým aj odpočinok a regenerácia, ktoré sú tak dôležité po celom dni a na dobitie energie na nový deň. Veľa energie na večer tiež škodí v prípade, že nepatríme akurát medzi náruživých večerných športovcov, ktorí môžu viac prijatej energie vydať pohybom. Skvelo sa hodia prírodne upravené jedlá (teda nie smažené alebo hutné omáčky), ktorých základ tvorí mäso alebo iná bielkovinová potravina (tvaroh, syr, ryba, šunka, vyhýbať sa nemusíme ani rastlinným zdrojom), zelenina (či už surová, alebo tepelne upravená), doplniť môžeme aj ľahšou prílohou, nevadí ani trochu tuku.

  • Časovanie večere podľa spánku

Ísť spať s plným žalúdkom sa neodporúča, rovnako aj so škvŕkajúcim žalúdkom. Posledné jedlo je dobré dať si tak 2 – 3 hodiny pred uľahnutím s tým, že čím neskôr večer jeme, tým lepšie je jedlá odľahčiť. Ukazuje sa, že čím neskôr jeme, tým skôr si vyberáme jedlo menej vhodné. Večerať tesne pred spaním znamená zle odpočívať kvôli potrebe večeru stráviť. Hlad spojený s nízkou hladinou krvného cukru môže viesť aj k nekvalitnému spánku (hlad nás môže aj budiť), k nevoľnosti. A pokiaľ nás taký hlad zdvihne z postele, často siahame po niečom sladkom alebo tučnom, zelenina to väčšinou nie je.

Takže ak chodíme spať napríklad o desiatej večer, večera okolo siedmej až ôsmej hodiny nie je problém. Obligátnej a často spomínanej 17. hodiny na posledné denné jedlo by sa mali držať len tí, ktorí si idú ľahnúť okolo ôsmej hodiny večer.

Věra Boháčová, DiS.

hlasování

0 (0)

Štítky:
diéta
odporúčanie
strava
večera

Súvisiace články

Raňajky a diéta

 3 min.  |   24. 10. 2022  |   Věra Boháčová
So zdravými raňajkami sa môžeme pohrať, alebo ich pripraviť do pár minút.

Módne diéty: Vegetariánstvo

 6 min.  |   1. 7. 2023  |   Věra Boháčová
Vegetariánstvo je pomerne rozšíreným spôsobom stravovania a v rámci jeho dodržiavania môžeme pozorovať skôr vzrastajúci trend.
Aké sú diétne odporúčania pri dyslipidémiách?
Väčšina diabetikov potrebuje stravu, ktorá obsahuje približne 250 gramov sacharidov, 80 gramov tukov, 95 gramov bielkovín (teda 2100 kcal/deň). Jednoduchý návrh kombinovateľného jedálnička si môžete prispôsobiť tak, aby vyhovoval vašim možnostiam aj chuti. Raňajky 250 ml mlieka 2 rožky (biele alebo tmavé) alebo 1 rožok a 1 krajec chleba 20 gramov masla 50 gramov šunky, tvarohu, syra 1 veľká rajčina Desiata 1 ks ovocia alebo malá šálka drobného ovocia Obed Polievka zeleninová s vajcom 100 gramov bravčový prírodný plátok 3 stredne veľké zemiaky Uhorkový šalát z polovice šalátovej uhorky s octovou zálievkou Olovrant téglik bieleho jogurtu s 1 ks ovocia alebo malou šálkou drobného ovocia (mandarínka, malý pomaranč, jablko, borievky…) Večera Kura na paprike prírodné 100 gramov 5 polievkových lyžíc dusenej ryže Hlávkový šalát s jogurtovým dresingom alebo 2 tenké krajce chleba 20 gramov masla 50 gramov debrecínskej pečienky (alebo 50 gramov syra Eidam) 1 vajce 1 paprika čerstvá 2. večera 1 ks žemle celozrnnej, 1 malý krajec chleba 200 ml kefíru (mlieka) Rámcové jedálničky pre diabetikov s rôznym obsahom sacharidov nájdete TU.
Jednou z hlavných zásad diéty pri dyslipidémiách je správny výber tukov, v niektorých prípadoch treba zároveň obmedziť celkové množstvo tuku.

Nie je tuk ako tuk

 2 min.  |   29. 2. 2020  |   redakcia
Tuky sa delia na tzv. zdravé a nezdravé. Viete ale presne, čo si pod tým treba predstaviť?
Diétu pri dyslipidémiách nie je možné vnímať ako „nárazovku“, ale dlhodobú až doživotnú úpravu režimu. Je preto zásadné poskladať stravu tak, aby sme diétu mohli reálne dodržiavať.
200 g sacharidov / 70 g tukov / 90 g bielkovín / 7 500 kJ (1 800 kcal)
Postup: Na plech, vyložený papierom na pečenie, si pripravíme filé z morského vlka, posolíme, okoreníme a posypeme bylinkami, rybu pokvapkáme…
V rámci dodržiavania každej diéty, a tá pri dyslipidémiách nie je výnimkou, je veľmi dôležitý výber potravín.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.