Ako vzniká cukrovka (diabetes) a jej vplyv na imunitu a zápaly

 6 min.  |   24. 5. 2022  |   redakcia


Diabetes mellitus, ľudovo povedané cukrovka, je komplexné chronické ochorenie týkajúce sa metabolizmu všetkých hlavných živín – sacharidov, tukov, ale aj bielkovín. Ľudské telo si potrpí na presnosť, a preto udržuje všetky, nielen biochemické pochody, v prísnom rozpätí. Výnimkou nie je ani krvný obeh, kde sa udržujú stále hladiny cirkulujúcej glukózy – krvného cukru. Cukrovka postihuje prakticky všetky orgánové systémy a je príčinou ďalších – a závažných – zdravotných komplikácií. Diabetici sú navyše ohrození zhoršením obranyschopnosti a väčšou náchylnosťou k infekčným chorobám – veľký podiel na tom má práve nekorigovaná hladina cukru v krvi. Ako cukrovka vzniká a aký vplyv má cukrovka na imunitný systém a na zápaly v tele? Na tieto otázky si odpovieme nižšie.

Po konzumácii jedla, následnom naštiepení živín v črevách a ich vstrebaní do krvi hladina cukru v krvi zákonite stúpa. Inzulín je hormón, ktorý sa tvorí v beta bunkách slinivky brušnej a vracia hladiny krvného cukru do optimálneho stavu tým, že nadbytok glukózy ukladá do buniek, a to najmä svalových, pečeňových,  či tukových. V dôsledku nevhodnej životosprávy, nedostatku pohybu, zlých stravovacích návykov a konzumácie zvýšeného množstva jednoduchých sacharidov (cukrov) v strave je hladina krvného cukru – glykémia – a tak aj produkcia inzulínu často vysoká. Organizmus potom na jeho účinky prestáva reagovať, inzulínu sa preto tvorí viac a viac, až sa nakoniec vyčerpajú aj kapacity buniek v slinivke a dochádza k relatívnemu inzulínovému nedostatku, čo vedie k vzniku cukrovky. Okrem klasických príznakov diabetu, medzi ktoré patrí častý pocit smädu, časté močenie, únava a chudnutie, sú diabetici viac náchylní na infekcie.

Hyperglykémia ako príčina zníženej obranyschopnosti diabetikov

Diabetes 1. typu (DM1) je autoimunitný zápal už zo svojej podstaty (imunita napáda bunky vlastného tela), ale všeobecne je u všetkých typov diabetu oslabená vrodená (nešpecifická) zložka imunity. Nepresne strážená, kolísavá hyperglykémia, nedostatok inzulínu a tzv. acidóza (okyslenie vnútorného prostredia organizmu) a nadmerná tvorba kyseliny mliečnej (laktátu) imunitnú odpoveď ešte zhoršujú. Nepriaznivým činiteľom, ktorý nesie hlavnú zodpovednosť za túto skutočnosť, je práve hyperglykémia.1 Tá ovplyvňuje nielen proces tvorby a dozrievania T-lymfocytov a B-lymfocytov, čo sú biele krvinky, ktoré hrajú hlavnú úlohu v nešpecifickej imunitnej reakcii,3 ale v dôsledku oxidatívneho stresu sa v tele vo zvýšenej miere tvoria tiež častice známe ako kyslíkové radikály.

Možné príčiny častejších infekcii u pacientov s cukrovkou

V rámci tejto imunitnej odozvy zvýšená hladina krvného cukru znižuje aktiváciu iného druhu bielych krviniek (tzv. polymorfonukleárov a monocytov), ktoré v cievnom riečisku kolujú a sú pripravené vycestovať do tkanív a bojovať s infekciou. Zároveň majú tieto bunky zníženú schopnosť fagocytózy (likvidácie cudzorodých častíc a mikróbov), chemotaxie (teda pohybu buniek do miesta infekcie) a tzv. apoptózy alebo odbúravania cudzorodého materiálu, baktérií, vírusov a odumretých buniek, ktoré s infekciou bojovali. Ďalším možným vysvetlením, prečo je výskyt infekcií u diabetických pacientov tak častý, je skutočnosť, že hyperglykémia zvyšuje virulenciu – schopnosť baktérií vyvolať ochorenie.2

Cukrovka zhoršuje priebeh aj sezónnej chrípky

Časté prechladnutia, najmä v jesenných mesiacoch, môžu relatívne kompenzovaný stav diabetu rapídne zhoršiť. Diabetickí pacienti sú pri ochorení na chrípku hospitalizovaní až s trikrát väčšou pravdepodobnosťou ako osoby bez diabetu. Zároveň s pridruženým ochorením srdca a ciev sa toto riziko zvyšuje 2–4 krát, a s ním aj riziko úmrtia.

Zápaly a infekcie u diabetikov

Stredne závažné až závažné infekcie môžu byť podľa niektorých vedeckých štúdií zodpovedné až za 20 % úmrtí diabetických pacientov.1

Mikrobiálne osídľovanie slizníc, kože, močových a dýchacích ciest patogénnymi druhmi nie je vzácnosťou. K častým prípadom patrí aj nález baktérií v moči a bezpríznakové infekcie močových ciest, ktoré síce mávajú ľahký priebeh, ale môžu sa zhoršovať. Diabetickí pacienti majú okrem sezónnych chrípok a nachladnutia aj väčšiu náchylnosť k nádche a zápalu vedľajších dutín nosových (rinosinusitíd), zápalom priedušnice a priedušiek (tracheobronchitíd) a taktiež k povrchovým zápalom pľúc (bronchopneumóniám). Za opakované infekcie slizníc a kože môžu predovšetkým baktérie Staphylococcus aureus a kvasinky Candida albicans. Priebeh choroby a hojenia rán zhoršuje hlavne zlé cievne zásobenie a nedostatočná výživa. Z kategórie ľahších mikrobiálnych infekcií sa u cukrovkárov, ktorí si glykémiu dôkladne nekontrolujú, častejšie vyskytujú zápaly vonkajšieho ucha, celulitída, mykotické infekcie nechtov či zaparenie, najmä v slabinách.4

Prečo si diabetik musí strážiť presné hodnoty glykémie? 

Predpoklady vzniku tzv. diabetu 2. typu (DM2) sú obezita, vysoký krvný tlak a zvýšená hladina tukov v krvi. Obezita je zápalové ochorenie a tuk je metabolicky aktívna hmota, ktorá sama osebe produkuje hormóny, ale hlavne tzv. prozápalové látky (predovšetkým cytokíny IL-1, IL-6, TNF-alfa), ktoré prispievajú k prehlbovaniu necitlivosti tkanív na inzulín. Hyperglykémia je sama osebe toxická a poškodzuje cievnu výstelku (endotel) a je aj príčinou neskorých diabetických komplikácií. Tie postihujú prevažne cievy všetkých typov a urýchľujú rozvoj kôrnatenia tepien – aterosklerózu – a ischemickej choroby srdca a dolných končatín. Reakciou voľnej glukózy a bielkovín vznikajú nežiaduce látky, ktoré sa ukladajú v stenách ciev. Nastáva nielen poškodenie obličiek, nervov a očnej sietnice, ale v súvislosti s imunitným deficitom potom ľahšie vzniká syndróm diabetickej nohy a dochádza k horšiemu hojeniu defektov najmä na dolných končatinách. Postihnuté sú aj nervy v oblasti panvového pletenca a stehien, objavujú sa poruchy chôdze, svalová slabosť a bolesť.

Prevencia pred vznikom a zhoršením cukrovky v tele

Pravidelná kontrola hladín cukru v krvi v kombinácii s úpravou životosprávy a jedálnička a presnou a individuálnou farmakologickou liečbou predstavujú kľúčové riešenia pre sekundárnu prevenciu vzniku cukrovky a oddialenie chronických komplikácií diabetu.

Karolína Vašků, MEDICAL TRIBUNE CZ

Literatura:

  1. Rubinstein MR, Genaro AM, Wald MR. Differential effect of hyperglycaemia on the immune response in an experimental model of diabetes in BALB/cByJ and C57Bl/6J mice: participation of oxidative stress. Clin Exp Immunol 2013;171:319–329. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1111/cei.12020>.
  2. Geerlings SE, Hoepelman AIM. Immune dysfunction in patients with diabetes mellitus. FEMS Immunol Med Microbiol 1999;26:259–265.
  3. Muller LMAJ, Gorter KL, Hak E, et al. Increased risk of common infections in patients with type 1 and type 2 diabetes mellitus. Clin Infect Dis 2005;41:281–288.
  4. Jenkins TC, Knepper BC, Moore SJ, et al. Comparison of the Microbiology and Antibiotic Treatment among Diabetic and Non-Diabetic Patients Hospitalized for Cellulitis or Cutaneous Abscess. J Hosp Med 2014;9: 788–794. .

hlasování

0 (0)

Štítky:
cukrovka
diabetes mellitus
imunita
zápal

Súvisiace články
Cukrovka alebo diabetes mellitus sa bohužiaľ zatiaľ nedá liečiť, ale moderná medicína ju dnes už dokáže veľmi dobre zvládnuť
Ochorenia, ktoré postihuje periférne nervy. Príznaky sa začnú prejavovať pozvoľna ako napr. svalová slabosť, únava, úbytok svalovej hmoty alebo kŕče.

Hrozba nazývaná prediabetes

 3 min.  |   13. 9. 2020  |   Alena Šmahelová
Může se vyskytnout v jakémkoli věku a jeho riziko s přibývajícím věkem výrazně stoupá.

Čo je to imunita a ako vlastne funguje

 4 min.  |   19. 4. 2022  |   Igor Karen
Čo sa vám vybaví, keď sa povie „imunita”? Slovo poznáme nielen z televíznych reklám či výkladov lekární, ale tušíme, o čom je skutočne reč?

Vianoce: Ako to urobiť, aby nám ostalo čisté svedomie?

 4 min.  |   16. 11. 2022  |   redakcia
Skúste popremýšľať, ktoré zaužívané zvyky a tradície a v akej podobe chcete zachovať.

Hypoglykémia - prejavy, príčiny a prvá pomoc

 4 min.  |   25. 11. 2022  |   redakcia
Pokud je množství krevního cukru v cirkulaci snížené nebo nedostatečné, jedná se hypoglykémii.
Z hľadiska komunikácie by v každom prípade malo ísť o dvojstranný rozhovor.

Prvá pomoc pri hypoglykémii

3. 10. 2024  |   redakcia
Do hypoglykémie sa môže dostať každý pri náročnej fyzickej aktivite, dlhotrvajúcom hladovaní, nedostatku spánku, strese, pití alkoholu.
150 g sacharidov / 50 g tukov / 80 g bielkovín / 6 000 kJ (1 400 kcal)

Prečo by mal váš lekár poznať úplne všetky vaše lieky?

 5 min.  |   20. 10. 2023  |   redakcia
Dôvodov je hneď niekoľko. Určité lieky by sa nemali užívať súčasne, niektoré lieky sa ovplyvňujú vo svojej účinnosti.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.