Dana sa vždy starostlivo riadila radami svojho lekára

 2 min.  |   3. 3. 2020  |   redakcia


Dana, 56 rokov

Dana nikdy nemala zdravotné problémy. V mladosti aktívne športovala, a tým bohato vyvážila značný energetický príjem z potravín: mala totiž viac ako pozitívny vzťah k čokoládam, tortám, a vôbec ku všetkému sladkému, milovala tradičnú českú kuchyňu – keď pripravila na obed sviečkovú alebo bravčové s kapustou, boli to vždy ozajstné hody a nikto z rodiny (ani sama Dana) sa neokúňal dať si poriadny prídel knedlí a všetkých ostatných dobrôt. Dana síce po dvoch pôrodoch pribrala, ale nebola to žiadna tragédia, a vždy zase postupne získala svoju štíhlu postavu. Naďalej varila lahôdky českej kuchyne, ale zatiaľ, čo jej deti zvýšený príjem kalórií, rovnako ako ona v mladosti, vybehali a vyšportovali, Dane sa postava začala nenápadne zaobľovať. Cvičiť sa jej po päťdesiatke už nechcelo – koniec koncov je tu prechod, hovorila si, a žiadna Twiggy už zo mňa nebude, tak prečo, že?

Cukrovka pod kontrolou

Jedného dňa ale po dlhšom čase sa postavila na váhu a neverila svojim očiam: váha ukázala takmer o desať kilogramov viac ako pred pol rokom! Ani si v tom čase nevšimla, že začala nakupovať stále väčšie oblečenie. V tú chvíľu sa jej v hlave rozozvučal varovný alarm, a tak hneď na druhý deň navštívila svojho praktického lekára. Laboratórny rozbor krvi jednoznačne ukázal hladinu cukru zvýšenú vysoko nad hornú hranicu – lekár konštatoval, že Dana má cukrovku 2. typu, a hneď aj zahájil liečbu. Predpísal Dane lieky a zdôraznil, že je absolútne nevyhnutné, aby ich užívala presne podľa jeho pokynov. Dana musela od základu zmeniť svoje stravovacie návyky: sviečkovú „so šiestimi“ vystriedalo ovocie, zelenina a varené jedlá – Dana si dokonca kúpila parný hrniec a varenie v ňom si dnes nemôže vynachváliť, pretože sa pomocou neho dá pripravovať viac ako bohatý, a pritom zdravý jedálniček. Začala sa tiež viac hýbať – hlavne chodí od jari na jeseň časť cesty do práce pešo, a keď to v zime nie je tak pohodlné, „pritvrdí“ pri každodennom rannom cvičení. Dnes sa už teší z prvého vnúčika a cukrovka jej nerobí starosti – má ju totiž pod kontrolou.

hlasování

0 (0)

Štítky:
adherencia
cukrovka
diabetes mellitus

Súvisiace články

Róbert nemal v čase odhalenia choroby žiadne príznaky

 5 min.  |   3. 3. 2020  |   redakcia
Robertovi cukrovka změnila celý život – v mládí bral nemoc na lehkou váhu a díky zanedbané léčbě se k cukrovce postupně přidala další vážná onemocnění.
Cukrovka alebo diabetes mellitus sa bohužiaľ zatiaľ nedá liečiť, ale moderná medicína ju dnes už dokáže veľmi dobre zvládnuť

Pravidelné očné vyšetrenie môže diabetikom zachrániť zrak

 4 min.  |   25. 11. 2023  |   redakcia
Desatina diabetikov trpí na retinopatiu – ochorenie ciev sietnice, ktoré v najzávažnejších prípadoch môže viesť až k oslepnutiu.
200 g sacharidov / 70 g tukov / 90 g bielkovín / 7 500 kJ (1 800 kcal)
Ochorenia, ktoré postihuje periférne nervy. Príznaky sa začnú prejavovať pozvoľna ako napr. svalová slabosť, únava, úbytok svalovej hmoty alebo kŕče.

Ako zistiť svoje kardiovaskulárne riziko

 1 min.  |   8. 2. 2023  |   redakcia
Poznať svoje celkové riziko rozvoja srdcovo-cievneho ochorenia je dôležité pre udržanie dobrého zdravotného stavu a kvality vášho života.
Z hľadiska komunikácie by v každom prípade malo ísť o dvojstranný rozhovor.

Rámcové jedálničky pre diabetikov

18. 2. 2020  |   redakcia
Diabetická diéta je základom liečby cukrovky, pretože práve vhodnou stravou môžeme ovplyvniť svoj celkový zdravotný stav.
Prevencia cukrovky 1. typu zatiaľ neexistuje, avšak cukrovke 2. typu sa dá zabrániť alebo aspoň jej nástup oddialiť.
Ako diabetik sa nemusíte báť úpravy doterajšieho spôsobu stravovania, ani trvalého dodržiavania správneho spôsobu stravovania. Čo je dôležité?

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.