Ochorenie

Dnu zaraďujeme medzi metabolické ochorenia. Vzniká v dôsledku dlhodobého ukladania solí kyseliny močovej do kĺbových, ale aj ďalších mäkkých tkanív. Kyselina močová vzniká pri odbúravaní purínov – látok obsiahnutých v nukleových kyselinách bunkových jadier. K zvýšenej hladine kyseliny močovej v krvi (hyperurikémii) dochádza z rôznych príčin. Ide o zvýšené množstvo purínov v strave, znížené vylučovanie kyseliny močovej obličkami do moču alebo môže byť príčinou iné ochorenie (v dôsledku ktorého dochádza k zvýšenému rozpadu buniek). Najčastejšou príčinou zvýšenej hladiny kyseliny močovej v krvi je nevhodná životospráva, užívanie niektorých liekov alebo znížená funkcia obličiek.

Prevalencia hyperurikémie sa v populácii pohybuje v rozpätí 4 – 40 %, pričom výrazne vyšší je výskyt u mužov. Dna postihuje približne 1–2 % osôb, najmä vo vyspelých krajinách, 4–9-krát častejšie mužov.

Spolu s dnou môžeme u pacientov veľmi často pozorovať ďalšie ochorenia, ako sú vysoký krvný tlak, poruchy metabolizmu tukov a cukrov, obezita, teda časté sú prejavy tzv. metabolického syndrómu.

Dna môže vyústiť do akútneho dnavého záchvatu. Ten je vyvolaný kryštálmi kyseliny močovej, ktoré sa uvoľňujú do kĺbovej dutiny a spôsobia akútny zápal kĺbu. Najčastejšie je postihnutý kĺb palca nohy, ďalšími sú kĺby kolena, päty a drobné kĺby nôh, menej často drobné ručné kĺby. Dnavé záchvaty sa môžu opakovať a taktiež prechádzať až do chronického zápalu kĺbu. Dnavý záchvat môže byť vyvolaný napr. režimovým excesom (alkoholom, prejedením, hladovaním, dehydratáciou), akútnym ochorením, fyzickou námahou, úrazom.

Dlhodobá zvýšená hladina kyseliny močovej v krvi môže viesť aj ku vzniku močových kameňov či ku chronickému zápalu obličiek.

V rámci liečby zvýšenej hladiny kyseliny močovej / dny je dôležité zamerať sa na úpravu režimových návykov bez výrazných excesov (napr. pôstov či extrémnych „náloží“ pohybovej aktivity), ktoré môžu problémy zhoršiť. Pozvoľné znižovanie telesnej hmotnosti (u osôb s obezitou) a primeraná pohybová aktivita sú však veľmi žiaduce.

Zásady stravy

Pri liečbe zvýšenej hladiny kyseliny močovej / dny je veľmi dôležitá dlhodobá úprava režimu (ako stravovacieho, tak pohybového). V rámci odporúčania sa zohľadňuje prítomnosť ďalších ochorení – k tým častým patria obezita, zvýšený krvný tlak, prípadne cukrovka či poruchy metabolizmu tukov.

Predtým bola hlavným liečebným postupom bezpurínová (či lepšie nízkopurínová) diéta. Puríny sa však vyskytujú v celom rade potravín, ktorých zaradenie do jedálnička je veľmi dôležité. Striktne nízkopurínovú diétu tak nemožno dlhodobo dodržiavať bez toho, aby v strave chýbali dôležité látky. Záleží teda od množstva, frekvencie a tiež od dostupnosti (využiteľnosti) purínov v potravinách. Základom liečby dny a zvýšenej hladiny kyseliny močovej v krvi je podávanie medikamentov a celková úprava životného štýlu spolu s ovplyvnením ďalších faktorov. V strave je samozrejme potrebné vynechať alebo výrazne obmedziť potraviny bohaté na puríny, ale tak, aby to neohrozilo vyváženosť jedálnička.

Diétne odporúčania pri dne a zvýšenej hladine kyseliny močovej v prehľadnej tabuľke na stiahnutie

Stravovací režim

Strava by mala byť pravidelná a vyvážená, rozdelená do pravidelných dávok, bez výrazných výkyvov hladovania či prejedania.

Úprava telesnej hmotnosti

V prípade nadhmotnosti či obezity je dôležité sa pri liečbe zamerať aj na redukciu telesnej hmotnosti kombináciou úpravy stravy a zvýšenia pohybovej aktivity. Redukcia hmotnosti nesmie byť príliš rýchla, optimálna je pol kilogramu, maximálne 1 kg týždenne.

Zníženie spotreby tukov a ich výber

Okrem zníženia celkového množstva tukov v jedálnom lístku je veľmi dôležitý ich výber. Obmedzovať treba tuky s obsahom nasýtených mastných kyselín a potraviny, v ktorých sú tieto tuky hojne zastúpené (maslo, masť, slanina, ale aj údeniny, tučné mäso a tučné mliečne výrobky, tropické tuky na čele s kokosovým, jemné a trvanlivé pečivo, najmä druhy s polevou alebo náplňou), a preferovať tuky s obsahom nenasýtených mastných kyselín (rastlinné oleje a produkty z nich vyrobené, tuky z rýb, semien a orechov).

Obmedzenie purínov v strave

Medzi najvýznamnejšie zdroje purínov, ktoré je potrebné obmedziť, patria potraviny s vysokým obsahom kvasiniek, droždie (v rámci bežnej konzumácie pečiva nevadí), kaviár, ikry a vnútornosti, morské plody, „červené“ mäso, divina. Nie je nutné ich zo stravy úplne vylúčiť, porcie by však mali byť menšie a ich konzumácia menej častá.

K potravinám s vyšším obsahom purínov zaraďujeme aj tučné ryby, hydinu, vajcia, tučné mliečne výrobky. Tieto potraviny sú však zároveň zdrojom kvalitných bielkovín, prospešných mastných kyselín a vitamínov, a ich konzumáciu preto nie je žiaduce zásadne obmedzovať.

Primeranosť konkrétnych potravín je často potrebné riešiť individuálne. Veľmi záleží na daných stravovacích návykoch a celkovom množstve a frekvencii jednotlivých potravín v jedálničku. Medzi výrazné zdroje purínov patrí napr. aj kakaový prášok či strukoviny. Avšak pri príprave nápoja z kakaa nespotrebujeme rizikové množstvo prášku a strukoviny obsahujú aj vlákninu, ktorá urýchľuje črevnú peristaltiku, čo v dôsledku vedie k zníženému vstrebaniu obsiahnutých purínov.

Zníženie spotreby alkoholu

Striedmosť v konzumácii alkoholu je veľmi dôležitá. Veľakrát samo výrazné obmedzenie konzumácie či úplná absencia alkoholu odstráni zdravotné problémy. Riziková je najmä konzumácia piva a destilátov. Veľkú pozornosť je potrebné venovať kombinácii prejedania a konzumácie alkoholu, najmä pri rôznych oslavách, na rautoch, svadbách, zabíjačkách a pod. Následkom konzumačného „úletu“ môže byť dnavý záchvat.

Dodržiavanie dostatočného pitného režimu

Denne treba vypiť dostatočné množstvo vhodných tekutín. Dostatočný pitný režim je zásadným liečebným opatrením (najmenej 35 ml/kg hmotnosti a deň). Zvýšenie množstva vypitých vhodných tekutín, a to rozložene v priebehu celého dňa, často zlepší parametre ochorenia a odstráni problémy. Medzi vhodné nápoje patria voda, čaje, káva má skôr pozitívne účinky. Alkohol a sladené nápoje sú nevhodné.

Obmedzenie spotreby sladkostí, fruktózy

Obmedzenie cukru, sladkostí a potravín cukor obsahujúcich je namieste. Problematická je aj konzumácia sladkých a sladených nápojov, a to kvôli obsahu fruktózy a sirupov, ktoré obsahujú fruktózu. Že fruktóza tiež zvyšuje hladinu kyseliny močovej, je pomerne nedávne zistenie.

Strava by mala obsahovať dostatok zeleniny (prakticky bez obmedzenia) a menšie porcie ovocia. Žiadne limity nie sú stanovené ani v rámci konzumácie mliečnych potravín, najmä tých s primeraným obsahom tuku, ideálne neochutených. Vhodná je aj preferencia celozrnných výrobkov, bez problémov (len s prihliadnutím na vyššiu energetickú hodnotu) je konzumácia orechov a semienok.

Věra Boháčová, DiS.

Zdroje:

Súvisiace články