Diéta pri dne / zvýšenej hladine kyseliny močovej v krvi

 7 min.  |   20. 1. 2022  |   Garant: Věra Boháčová


Ochorenie

Dnu zaraďujeme medzi metabolické ochorenia. Vzniká v dôsledku dlhodobého ukladania solí kyseliny močovej do kĺbových, ale aj ďalších mäkkých tkanív. Kyselina močová vzniká pri odbúravaní purínov – látok obsiahnutých v nukleových kyselinách bunkových jadier. K zvýšenej hladine kyseliny močovej v krvi (hyperurikémii) dochádza z rôznych príčin. Ide o zvýšené množstvo purínov v strave, znížené vylučovanie kyseliny močovej obličkami do moču alebo môže byť príčinou iné ochorenie (v dôsledku ktorého dochádza k zvýšenému rozpadu buniek). Najčastejšou príčinou zvýšenej hladiny kyseliny močovej v krvi je nevhodná životospráva, užívanie niektorých liekov alebo znížená funkcia obličiek.

Prevalencia hyperurikémie sa v populácii pohybuje v rozpätí 4 – 40 %, pričom výrazne vyšší je výskyt u mužov. Dna postihuje približne 1–2 % osôb, najmä vo vyspelých krajinách, 4–9-krát častejšie mužov.

Spolu s dnou môžeme u pacientov veľmi často pozorovať ďalšie ochorenia, ako sú vysoký krvný tlak, poruchy metabolizmu tukov a cukrov, obezita, teda časté sú prejavy tzv. metabolického syndrómu.

Dna môže vyústiť do akútneho dnavého záchvatu. Ten je vyvolaný kryštálmi kyseliny močovej, ktoré sa uvoľňujú do kĺbovej dutiny a spôsobia akútny zápal kĺbu. Najčastejšie je postihnutý kĺb palca nohy, ďalšími sú kĺby kolena, päty a drobné kĺby nôh, menej často drobné ručné kĺby. Dnavé záchvaty sa môžu opakovať a taktiež prechádzať až do chronického zápalu kĺbu. Dnavý záchvat môže byť vyvolaný napr. režimovým excesom (alkoholom, prejedením, hladovaním, dehydratáciou), akútnym ochorením, fyzickou námahou, úrazom.

Dlhodobá zvýšená hladina kyseliny močovej v krvi môže viesť aj ku vzniku močových kameňov či ku chronickému zápalu obličiek.

V rámci liečby zvýšenej hladiny kyseliny močovej / dny je dôležité zamerať sa na úpravu režimových návykov bez výrazných excesov (napr. pôstov či extrémnych „náloží“ pohybovej aktivity), ktoré môžu problémy zhoršiť. Pozvoľné znižovanie telesnej hmotnosti (u osôb s obezitou) a primeraná pohybová aktivita sú však veľmi žiaduce.

Zásady stravy

Pri liečbe zvýšenej hladiny kyseliny močovej / dny je veľmi dôležitá dlhodobá úprava režimu (ako stravovacieho, tak pohybového). V rámci odporúčania sa zohľadňuje prítomnosť ďalších ochorení – k tým častým patria obezita, zvýšený krvný tlak, prípadne cukrovka či poruchy metabolizmu tukov.

Predtým bola hlavným liečebným postupom bezpurínová (či lepšie nízkopurínová) diéta. Puríny sa však vyskytujú v celom rade potravín, ktorých zaradenie do jedálnička je veľmi dôležité. Striktne nízkopurínovú diétu tak nemožno dlhodobo dodržiavať bez toho, aby v strave chýbali dôležité látky. Záleží teda od množstva, frekvencie a tiež od dostupnosti (využiteľnosti) purínov v potravinách. Základom liečby dny a zvýšenej hladiny kyseliny močovej v krvi je podávanie medikamentov a celková úprava životného štýlu spolu s ovplyvnením ďalších faktorov. V strave je samozrejme potrebné vynechať alebo výrazne obmedziť potraviny bohaté na puríny, ale tak, aby to neohrozilo vyváženosť jedálnička.

Diétne odporúčania pri dne a zvýšenej hladine kyseliny močovej v prehľadnej tabuľke na stiahnutie

Stravovací režim

Strava by mala byť pravidelná a vyvážená, rozdelená do pravidelných dávok, bez výrazných výkyvov hladovania či prejedania.

Úprava telesnej hmotnosti

V prípade nadhmotnosti či obezity je dôležité sa pri liečbe zamerať aj na redukciu telesnej hmotnosti kombináciou úpravy stravy a zvýšenia pohybovej aktivity. Redukcia hmotnosti nesmie byť príliš rýchla, optimálna je pol kilogramu, maximálne 1 kg týždenne.

Zníženie spotreby tukov a ich výber

Okrem zníženia celkového množstva tukov v jedálnom lístku je veľmi dôležitý ich výber. Obmedzovať treba tuky s obsahom nasýtených mastných kyselín a potraviny, v ktorých sú tieto tuky hojne zastúpené (maslo, masť, slanina, ale aj údeniny, tučné mäso a tučné mliečne výrobky, tropické tuky na čele s kokosovým, jemné a trvanlivé pečivo, najmä druhy s polevou alebo náplňou), a preferovať tuky s obsahom nenasýtených mastných kyselín (rastlinné oleje a produkty z nich vyrobené, tuky z rýb, semien a orechov).

Obmedzenie purínov v strave

Medzi najvýznamnejšie zdroje purínov, ktoré je potrebné obmedziť, patria potraviny s vysokým obsahom kvasiniek, droždie (v rámci bežnej konzumácie pečiva nevadí), kaviár, ikry a vnútornosti, morské plody, „červené“ mäso, divina. Nie je nutné ich zo stravy úplne vylúčiť, porcie by však mali byť menšie a ich konzumácia menej častá.

K potravinám s vyšším obsahom purínov zaraďujeme aj tučné ryby, hydinu, vajcia, tučné mliečne výrobky. Tieto potraviny sú však zároveň zdrojom kvalitných bielkovín, prospešných mastných kyselín a vitamínov, a ich konzumáciu preto nie je žiaduce zásadne obmedzovať.

Primeranosť konkrétnych potravín je často potrebné riešiť individuálne. Veľmi záleží na daných stravovacích návykoch a celkovom množstve a frekvencii jednotlivých potravín v jedálničku. Medzi výrazné zdroje purínov patrí napr. aj kakaový prášok či strukoviny. Avšak pri príprave nápoja z kakaa nespotrebujeme rizikové množstvo prášku a strukoviny obsahujú aj vlákninu, ktorá urýchľuje črevnú peristaltiku, čo v dôsledku vedie k zníženému vstrebaniu obsiahnutých purínov.

Zníženie spotreby alkoholu

Striedmosť v konzumácii alkoholu je veľmi dôležitá. Veľakrát samo výrazné obmedzenie konzumácie či úplná absencia alkoholu odstráni zdravotné problémy. Riziková je najmä konzumácia piva a destilátov. Veľkú pozornosť je potrebné venovať kombinácii prejedania a konzumácie alkoholu, najmä pri rôznych oslavách, na rautoch, svadbách, zabíjačkách a pod. Následkom konzumačného „úletu“ môže byť dnavý záchvat.

Dodržiavanie dostatočného pitného režimu

Denne treba vypiť dostatočné množstvo vhodných tekutín. Dostatočný pitný režim je zásadným liečebným opatrením (najmenej 35 ml/kg hmotnosti a deň). Zvýšenie množstva vypitých vhodných tekutín, a to rozložene v priebehu celého dňa, často zlepší parametre ochorenia a odstráni problémy. Medzi vhodné nápoje patria voda, čaje, káva má skôr pozitívne účinky. Alkohol a sladené nápoje sú nevhodné.

Obmedzenie spotreby sladkostí, fruktózy

Obmedzenie cukru, sladkostí a potravín cukor obsahujúcich je namieste. Problematická je aj konzumácia sladkých a sladených nápojov, a to kvôli obsahu fruktózy a sirupov, ktoré obsahujú fruktózu. Že fruktóza tiež zvyšuje hladinu kyseliny močovej, je pomerne nedávne zistenie.

Strava by mala obsahovať dostatok zeleniny (prakticky bez obmedzenia) a menšie porcie ovocia. Žiadne limity nie sú stanovené ani v rámci konzumácie mliečnych potravín, najmä tých s primeraným obsahom tuku, ideálne neochutených. Vhodná je aj preferencia celozrnných výrobkov, bez problémov (len s prihliadnutím na vyššiu energetickú hodnotu) je konzumácia orechov a semienok.

Věra Boháčová, DiS.

Zdroje:

hlasování

0 (1)

Štítky:
bezlepková diéta
dna
kyselina močová
strava
vyvážené stravovanie

Súvisiace články
250 g sacharidov / 80 g tukov / 95 g bielkovín / 8 800 kJ (2 100 kcal)

Desiate pre školákov

 5 min.  |   1. 9. 2021  |   Věra Boháčová
Začiatok školského roka je tu a s ním i tradičná úloha rodičov - pripravovať deťom desiate.
300 g sacharidov / 90 g tukov / 100 g bielkovín / 10 000 kJ (2 400 kcal)

Diétne grilovanie?

 6 min.  |   21. 6. 2021  |   Věra Boháčová
Áno! Aj keď je grilovanie často spájané s množstvom rizík, grilovať je možné aj zdravo a diétne.

Nie je tuk ako tuk

 2 min.  |   29. 2. 2020  |   redakcia
Tuky sa delia na tzv. zdravé a nezdravé. Viete ale presne, čo si pod tým treba predstaviť?
Potraviny a ich vhodnejšie varianty
V rámci dodržiavania každej diéty, a tá pri dyslipidémiách nie je výnimkou, je veľmi dôležitý výber potravín.

Päť omylov o diéte

 2 min.  |   2. 3. 2020  |   redakcia
Základom vyváženého a pestrého jedálnička by mali byť čerstvé ovocie a zelenina, kvalitné bielkoviny, zložené sacharidy a primerané množstvo vhodných tukov.

Predstavenie bezlepkovej diéty

 10 min.  |   28. 12. 2021  |   Věra Boháčová
Intolerancia lepku môže byť podmienená buď imunitnými, alebo neimunitnými mechanizmami. Súčasťou liečby týchto ochorení je dodržiavanie bezlepkovej diéty.
Väčšina diabetikov potrebuje stravu, ktorá obsahuje približne 250 gramov sacharidov, 80 gramov tukov, 95 gramov bielkovín (teda 2100 kcal/deň). Jednoduchý návrh kombinovateľného jedálnička si môžete prispôsobiť tak, aby vyhovoval vašim možnostiam aj chuti. Raňajky 250 ml mlieka 2 rožky (biele alebo tmavé) alebo 1 rožok a 1 krajec chleba 20 gramov masla 50 gramov šunky, tvarohu, syra 1 veľká rajčina Desiata 1 ks ovocia alebo malá šálka drobného ovocia Obed Polievka zeleninová s vajcom 100 gramov bravčový prírodný plátok 3 stredne veľké zemiaky Uhorkový šalát z polovice šalátovej uhorky s octovou zálievkou Olovrant téglik bieleho jogurtu s 1 ks ovocia alebo malou šálkou drobného ovocia (mandarínka, malý pomaranč, jablko, borievky…) Večera Kura na paprike prírodné 100 gramov 5 polievkových lyžíc dusenej ryže Hlávkový šalát s jogurtovým dresingom alebo 2 tenké krajce chleba 20 gramov masla 50 gramov debrecínskej pečienky (alebo 50 gramov syra Eidam) 1 vajce 1 paprika čerstvá 2. večera 1 ks žemle celozrnnej, 1 malý krajec chleba 200 ml kefíru (mlieka) Rámcové jedálničky pre diabetikov s rôznym obsahom sacharidov nájdete TU.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.