Ako je to s cholesterolom v potravinách

 2 min.  |   30. 12. 2020  |   Garant: Michal Vrablík


Tí, ktorí majú zvýšený alebo vysoký cholesterol, isto vedia, že základom jednak prevencie, tak aj liečby je zdravý jedálniček. Málokomu sa ale chce dodržiavať rôzne prísne diéty, vážiť gramy toho či onoho a neustále žiť v strachu, či nám napríklad ten malý kúsok torty minulú nedeľu neublížil, keď máme inokedy na tanieri každý deň zeleninu, ovocie alebo chudé mäso. 

Preto je dobré mať predstavu, koľko cholesterolu rôzne potraviny obsahujú. Nemusíte pritom pátrať v údajoch na obale, keď si kúpite bežné potraviny – stačí sa vždy pozrieť do nasledujúcej tabuľky. Z tej druhej sa potom dozviete, ktoré potraviny sa odporúčajú a ktoré používať s mierou, ak chcete znížiť hladinu cholesterolu.

Obsah celkových lipidov a cholesterolu vo vybraných potravinách


Tabuľka v PDF na stiahnutie TU


Diétne odporúčania na zníženie hladiny LDL cholesterolu a zlepšenie celkového lipoproteínového profilu


Tabuľka v PDF na stiahnutie TU

Z tabuľky uprednostňovaných potravín, ktoré by mali v našom jedálničku prevažovať, a potravín, ktorým je lepšie sa vyhnúť, vyplýva, že úprava jedálnička vôbec nemusí byť obmedzujúcim zásahom do našich stravovacích zvyklostí. Pre všetky základné kategórie potravín existujú nutrične výhodnejšie alternatívy - nie je teda nutné vzdávať sa obľúbených potravín alebo jedál a jedálniček si ochudobňovať. Podstatné je naučiť si postupne pripravovať zdravšie varianty - napríklad bravčový rezeň zameniť za kuracie a nesmažit ho na masti, ale na repkovom oleji.

Článok prešiel odbornou korektúrou MUDr. Martiny Vaclové, Ph.D., z kliniky prof. Vrablíka.

hlasování

0 (0)

Štítky:
cholesterol
CSI
lipidy
potraviny
tuky

Súvisiace články
Aké sú diétne odporúčania pri dyslipidémiách?

Václav podcenil liečbu – a to sa mu stalo osudným...

 4 min.  |   2. 3. 2020  |   redakcia
Václav léčbu vysokého cholesterolu podcenil, a tak je dnes v invalidním důchodu a zvládne jen základní sebeobsluhu.

Riziko chorôb srdca a ciev sa v živote ženy mení

 7 min.  |   30. 9. 2022  |   redakcia
Těhotenství a menopauza představují v životě ženy specifická období, která se pojí se změnami hodnot krevního tlaku a cholesterolu.

Nie je tuk ako tuk

 2 min.  |   29. 2. 2020  |   redakcia
Tuky sa delia na tzv. zdravé a nezdravé. Viete ale presne, čo si pod tým treba predstaviť?
300 g sacharidov / 90 g tukov / 100 g bielkovín / 10 000 kJ (2 400 kcal)
Jednou z hlavných zásad diéty pri dyslipidémiách je správny výber tukov, v niektorých prípadoch treba zároveň obmedziť celkové množstvo tuku.
Každý z nás starne – niekto rýchlejšie, niekto pomalšie. Súvisí to so štýlom života, a aj napriek tomu, že niektorí ako by „zastavili čas“, starnutiu organizmu skrátka nezabránime.

Raňajky a diéta

 3 min.  |   24. 10. 2022  |   Věra Boháčová
So zdravými raňajkami sa môžeme pohrať, alebo ich pripraviť do pár minút.

Hrozí vám vysoký cholesterol?

 2 min.  |   13. 11. 2019  |   Michal Vrablík
Existujú rizikové faktory pre vysoký cholesterol, ktoré môžeme, ale aj tie, ktoré nemôžeme kontrolovať a ovplyvniť. Aby ste mali presnú predstavu, tu je ich prehľad.

Viete, ako znížiť hladinu cholesterolu v krvi?

 5 min.  |   24. 8. 2022  |   redakcia
Čo je vlastne cholesterol, čo robí a ako môžeme jeho hladinu ovplyvniť.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.