Tí, ktorí majú zvýšený alebo vysoký cholesterol, isto vedia, že základom jednak prevencie, tak aj liečby je zdravý jedálniček. Málokomu sa ale chce dodržiavať rôzne prísne diéty, vážiť gramy toho či onoho a neustále žiť v strachu, či nám napríklad ten malý kúsok torty minulú nedeľu neublížil, keď máme inokedy na tanieri každý deň zeleninu, ovocie alebo chudé mäso. 

Preto je dobré mať predstavu, koľko cholesterolu rôzne potraviny obsahujú. Nemusíte pritom pátrať v údajoch na obale, keď si kúpite bežné potraviny – stačí sa vždy pozrieť do nasledujúcej tabuľky. Z tej druhej sa potom dozviete, ktoré potraviny sa odporúčajú a ktoré používať s mierou, ak chcete znížiť hladinu cholesterolu.

Obsah celkových lipidov a cholesterolu vo vybraných potravinách


Tabuľka v PDF na stiahnutie TU


Diétne odporúčania na zníženie hladiny LDL cholesterolu a zlepšenie celkového lipoproteínového profilu


Tabuľka v PDF na stiahnutie TU

Z tabuľky uprednostňovaných potravín, ktoré by mali v našom jedálničku prevažovať, a potravín, ktorým je lepšie sa vyhnúť, vyplýva, že úprava jedálnička vôbec nemusí byť obmedzujúcim zásahom do našich stravovacích zvyklostí. Pre všetky základné kategórie potravín existujú nutrične výhodnejšie alternatívy - nie je teda nutné vzdávať sa obľúbených potravín alebo jedál a jedálniček si ochudobňovať. Podstatné je naučiť si postupne pripravovať zdravšie varianty - napríklad bravčový rezeň zameniť za kuracie a nesmažit ho na masti, ale na repkovom oleji.

Článok prešiel odbornou korektúrou MUDr. Martiny Vaclové, Ph.D., z kliniky prof. Vrablíka.

Súvisiace články

Nie je tuk ako tuk

Tuky sa delia na tzv. zdravé a nezdravé. Viete ale presne, čo si pod tým treba predstaviť? »