Ako je to s cholesterolom v potravinách

 2 min.  |   30. 12. 2020  |   Garant: Michal Vrablík


Tí, ktorí majú zvýšený alebo vysoký cholesterol, isto vedia, že základom jednak prevencie, tak aj liečby je zdravý jedálniček. Málokomu sa ale chce dodržiavať rôzne prísne diéty, vážiť gramy toho či onoho a neustále žiť v strachu, či nám napríklad ten malý kúsok torty minulú nedeľu neublížil, keď máme inokedy na tanieri každý deň zeleninu, ovocie alebo chudé mäso. 

Preto je dobré mať predstavu, koľko cholesterolu rôzne potraviny obsahujú. Nemusíte pritom pátrať v údajoch na obale, keď si kúpite bežné potraviny – stačí sa vždy pozrieť do nasledujúcej tabuľky. Z tej druhej sa potom dozviete, ktoré potraviny sa odporúčajú a ktoré používať s mierou, ak chcete znížiť hladinu cholesterolu.

Obsah celkových lipidov a cholesterolu vo vybraných potravinách


Tabuľka v PDF na stiahnutie TU


Diétne odporúčania na zníženie hladiny LDL cholesterolu a zlepšenie celkového lipoproteínového profilu


Tabuľka v PDF na stiahnutie TU

Z tabuľky uprednostňovaných potravín, ktoré by mali v našom jedálničku prevažovať, a potravín, ktorým je lepšie sa vyhnúť, vyplýva, že úprava jedálnička vôbec nemusí byť obmedzujúcim zásahom do našich stravovacích zvyklostí. Pre všetky základné kategórie potravín existujú nutrične výhodnejšie alternatívy - nie je teda nutné vzdávať sa obľúbených potravín alebo jedál a jedálniček si ochudobňovať. Podstatné je naučiť si postupne pripravovať zdravšie varianty - napríklad bravčový rezeň zameniť za kuracie a nesmažit ho na masti, ale na repkovom oleji.

Článok prešiel odbornou korektúrou MUDr. Martiny Vaclové, Ph.D., z kliniky prof. Vrablíka.

hlasování

3 (1)

Štítky:
cholesterol
CSI
lipidy
potraviny
tuky

Súvisiace články

Raňajky a diéta

 3 min.  |   24. 10. 2022  |   Věra Boháčová
So zdravými raňajkami sa môžeme pohrať, alebo ich pripraviť do pár minút.

Riziko chorôb srdca a ciev sa v živote ženy mení

 7 min.  |   30. 9. 2022  |   redakcia
Těhotenství a menopauza představují v životě ženy specifická období, která se pojí se změnami hodnot krevního tlaku a cholesterolu.
250 g sacharidov / 80 g tukov / 95 g bielkovín / 8 800 kJ (2 100 kcal)
200 g sacharidov / 70 g tukov / 90 g bielkovín / 7 500 kJ (1 800 kcal)
Predovšetkým vysoký krvný tlak a vysoké hladiny cholesterolu v krvi, rovnako aj nadhmotnosť a obezita.

Zdeněk vie, že jeho slabinou vždy bola a je strava.....

 3 min.  |   3. 3. 2020  |   redakcia
Zdeněk na doporučení lékaře zásadně upravil životosprávu a bere léky přesně, jak má předepsáno. Může se tak těšit na důchod a všechny aktivity, které si naplánoval.

Cholesterol v krvi a tehotenstvo

 5 min.  |   20. 9. 2022  |   redakcia
V tehotenstve dochádza k významnému nárastu hladín cholesterolu v krvi. Je to prirodzený jav, ktorý umožňuje správny vývoj dieťaťa.

Význam zdravých raňajok

 6 min.  |   25. 10. 2022  |   Věra Boháčová
O tom, že je dobré či dôležité raňajkovať, sa stále hovorí, píše. A je to pravda. Prečo je to tak? Dôvodov je hneď niekoľko.
Glykemický index je jedným z ukazateľov, s ktorého pomocou môžeme hodnotiť potraviny.

Ktoré potraviny by mal obsahovať váš jedálniček

 1 min.  |   3. 3. 2020  |   redakcia
Pre začiatok nahraďte maslo, masť, tučné mliečne výrobky, tučné mäso a údeniny rastlinnými olejmi, semienkami, orechmi

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.