Hrozí vám vysoký cholesterol?

 2 min.  |   13. 11. 2019  |   Garant: Michal Vrablík


Existujú rizikové faktory pre vysoký cholesterol, ktoré môžeme, ale aj tie, ktoré nemôžeme kontrolovať a ovplyvniť. Riziko vysokého cholesterolu môžeme znížiť vylúčením práve tých rizikových faktorov, ktoré ovládať dokážeme. Aby ste mali presnú predstavu, tu je ich prehľad.

Rizikové faktory pre vysoký cholesterol

  1. Nemôžeme ovládať gény, ktoré sme zdedili od svojich rodičov. Naše gény určujú, ako rýchlo telo produkuje a odstraňuje LDL. Ak má niekto z vašich príbuzných vysoký cholesterol, môže byť aj vaša „šanca“ na vysoký cholesterol vyššia.
  2. Niektorí ľudia majú familiárnu hypercholesterolémiu, čo je najzávažnejšia forma vysokého cholesterolu, ktorá sa dedí.
  3. Hladiny cholesterolu majú s vekom tendenciu stúpať.
  4. Ženy majú po menopauze tendenciu k vyššej hladine cholesterolu.
  5. Nadhmotnosť alebo obezita sú spojené so zvýšeným rizikom, ktoré vysoký cholesterol predstavuje.
  6. Fajčenie zásadne zvyšuje riziko, ktoré predstavuje zvýšená hladina cholesterolu. U ľudí, ktorí fajčia a majú vysoký cholesterol, sa dramaticky zvyšuje riziko srdcových chorôb a mozgovej príhody.
  7. Nadmerná konzumácia alkoholu môže zvýšiť hladinu cholesterolu.
  8. Sedavý životný štýl alebo nedostatok pohybu zvyšuje riziko vysokého cholesterolu.
  9. Niektoré lieky, vrátane antikoncepčných tabliet, estrogénu, kortikosteroidov, niektorých diuretík a betablokátorov, môžu spôsobiť zvýšenie hladiny cholesterolu.
  10. Niektoré zdravotné stavy, ako je ochorenie pečene, cukrovka, Cushingov syndróm, ochorenie obličiek alebo nedostatočné fungovanie štítnej žľazy, môžu prispievať k vysokému cholesterolu.
  11. Jesť potraviny s vysokým obsahom nasýtených tukov zvyšuje riziko vzniku vysokého cholesterolu. Potraviny živočíšneho pôvodu obsahujú viac nasýtených tukov. Platí to samozrejme aj o potravinách, ktoré tieto zložky obsahujú. Zvýšiť hladinu cholesterolu môžu aj potraviny, ktoré obsahujú tzv. trans-tuky. Tie sa najčastejšie vyskytujú v priemyslovo vyrobených potravinách, napr. v pečenom tovare a ďalších spracovaných potravinách, ako sú hranolky alebo sladké pečivo.

hlasování

0 (0)

Štítky:
cholesterol
vysoký cholesterol

Súvisiace články
Každý z nás starne – niekto rýchlejšie, niekto pomalšie. Súvisí to so štýlom života, a aj napriek tomu, že niektorí ako by „zastavili čas“, starnutiu organizmu skrátka nezabránime.

Cholesterol v krvi a tehotenstvo

 5 min.  |   20. 9. 2022  |   redakcia
V tehotenstve dochádza k významnému nárastu hladín cholesterolu v krvi. Je to prirodzený jav, ktorý umožňuje správny vývoj dieťaťa.

Keď nie je metabolizmus v poriadku

 2 min.  |   2. 3. 2020  |   Michal Vrablík
Zvýšený cholesterol v krvi alebo dyslipidémia je metabolické ochorenie, ktoré nebolí, ale o to je zradnejšie a nebezpečnejšie.

Ako zvládnuť vysoký cholesterol

 2 min.  |   15. 4. 2020  |   Michal Vrablík
Ak máte obavy, že sa môže váš cholesterol zvýšiť, a neviete presne, ako ho „udržať na uzde“, tu je niekoľko základných rád, ktoré by ste mali dodržiavať.

Riziko chorôb srdca a ciev sa v živote ženy mení

 7 min.  |   30. 9. 2022  |   redakcia
Těhotenství a menopauza představují v životě ženy specifická období, která se pojí se změnami hodnot krevního tlaku a cholesterolu.

Viete, ako znížiť hladinu cholesterolu v krvi?

 5 min.  |   24. 8. 2022  |   redakcia
Čo je vlastne cholesterol, čo robí a ako môžeme jeho hladinu ovplyvniť.
Spracované na základe dokumentu Odporúčania ESC v klinickej praxi: Prevencia kardiovaskulárnych ochorení: Čo ako pacient potrebujem vedieť?
Predovšetkým vysoký krvný tlak a vysoké hladiny cholesterolu v krvi, rovnako aj nadhmotnosť a obezita.
S nástupom menopauzy môže byť spojený celý rad telesných a psychických ťažkostí, prvé sa môžu prejaviť aj niekoľko rokov pred poslednou menštruáciou.
Aké sú diétne odporúčania pri dyslipidémiách?

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.