Ako zistiť svoje kardiovaskulárne riziko

 1 min.  |   8. 2. 2023  |   redakcia


Celkové riziko rozvoja srdcovo-cievneho ochorenia (KVO) je ovplyvnené mnohými faktormi. Poznať ho je ale dôležité pre udržanie dobrého zdravotného stavu a kvality vášho života. Spýtajte sa naňho svojho ošetrujúceho lekára alebo si ho vypočítajte s pomocou skórovacej tabuľky SCORE2.

Pre tento výpočet potrebujete poznať hodnotu svojho systolického krvného tlaku v mm Hg a hodnotu non-HDL cholesterolu v mmol/l. V tabuľke nižšie (pre lepšie zobrazenie odporúčame ju stiahnuť) potom odčítate percento pravdepodobnosti fatálnej alebo nefatálnej kardiovaskulárnej príhody (ako infarktu myokardu alebo cievnej mozgovej príhody) a hodnotenie, či ide o riziko nízke, stredné, či vysoké.

Ako príklad predpokladajme muža, ktorý má 53 rokov, jeho hodnota krvného tlaku je 146/87 mm Hg. Podľa posledného laboratórneho vyšetrenia má hodnotu non‑HDL cholesterolu 4,3 mmol/l. Je nefajčiar. Najprv vyhľadáme príslušnú vekovú skupinu (50 – 54 rokov), následne skupinu podľa systolického krvného tlaku (140 – 159 mm Hg) a nakoniec hodnotu non-HDL cholesterolu (4,0 – 4,9 mmol/l). Podľa tabuľky existuje u daného pacienta v nasledujúcich desiatich rokoch 6 % pravdepodobnosť fatálnej alebo nefatálnej kardiovaskulárnej príhody (ako infarktu myokardu alebo cievnej mozgovej príhody). U tejto osoby je teda vysoké riziko rozvoja KVO.

Aké je vaše riziko?

Zdroj:

Odporúčania Európskej kardiologickej spoločnosti pre prevenciu kardiovaskulárnych ochorení v klinickej praxi 2021. Súhrn dokumentu pripravený Slovenskou kardiologickou spoločnosťou.

https://kapitoly-online.cz/storage/app/media/pdf/doporucene_postupy_ESC_sk_v08.pdf

redakcia MEDICAL TRIBUNE CZ

hlasování

0 (0)

Štítky:
cukor
cukrovka
vysoký cholesterol
vysoký krvný tlak
kardiovaskulární riziko

Súvisiace články

„Dia“ a spol. pod drobnohľadom

 7 min.  |   27. 9. 2021  |   Věra Boháčová
"Som diabetik, viem, že nesmiem jesť klasické sladkosti a jem len tie dia". Obligátna veta, ktorá zaznieva ešte stále pomerne často v rámci režimových konzultácií s diabetikmi. Je to ale správna cesta? Bohužiaľ, nie je.
Cukrovka vás ohrozuje bezprostredne aj v budúcnosti – podľa toho aj komplikácie delíme na akútne a neskoré.
Spracované na základe dokumentu Odporúčania ESC v klinickej praxi: Prevencia kardiovaskulárnych ochorení: Čo ako pacient potrebujem vedieť?
Predovšetkým vysoký krvný tlak a vysoké hladiny cholesterolu v krvi, rovnako aj nadhmotnosť a obezita.

Róbert nemal v čase odhalenia choroby žiadne príznaky

 5 min.  |   3. 3. 2020  |   redakcia
Robertovi cukrovka změnila celý život – v mládí bral nemoc na lehkou váhu a díky zanedbané léčbě se k cukrovce postupně přidala další vážná onemocnění.
Pripravte sa na to, že budete musieť zmeniť životosprávu a svoj krvný tlak sledovať.
Cieľom je prevencia diabetických komplikácií a zlepšenie kvality života.

Hrozba nazývaná prediabetes

 3 min.  |   13. 9. 2020  |   Alena Šmahelová
Může se vyskytnout v jakémkoli věku a jeho riziko s přibývajícím věkem výrazně stoupá.
S nástupom menopauzy môže byť spojený celý rad telesných a psychických ťažkostí, prvé sa môžu prejaviť aj niekoľko rokov pred poslednou menštruáciou.

Ako vzniká cukrovka (diabetes) a jej vplyv na imunitu a zápaly

 6 min.  |   24. 5. 2022  |   redakcia
Cukrovka postihuje prakticky všetky orgánové systémy a je príčinou ďalších – a závažných – zdravotných komplikácií.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.