Ako zistiť svoje kardiovaskulárne riziko

 1 min.  |   8. 2. 2023  |   redakcia


Celkové riziko rozvoja srdcovo-cievneho ochorenia (KVO) je ovplyvnené mnohými faktormi. Poznať ho je ale dôležité pre udržanie dobrého zdravotného stavu a kvality vášho života. Spýtajte sa naňho svojho ošetrujúceho lekára alebo si ho vypočítajte s pomocou skórovacej tabuľky SCORE2.

Pre tento výpočet potrebujete poznať hodnotu svojho systolického krvného tlaku v mm Hg a hodnotu non-HDL cholesterolu v mmol/l. V tabuľke nižšie (pre lepšie zobrazenie odporúčame ju stiahnuť) potom odčítate percento pravdepodobnosti fatálnej alebo nefatálnej kardiovaskulárnej príhody (ako infarktu myokardu alebo cievnej mozgovej príhody) a hodnotenie, či ide o riziko nízke, stredné, či vysoké.

Ako príklad predpokladajme muža, ktorý má 53 rokov, jeho hodnota krvného tlaku je 146/87 mm Hg. Podľa posledného laboratórneho vyšetrenia má hodnotu non‑HDL cholesterolu 4,3 mmol/l. Je nefajčiar. Najprv vyhľadáme príslušnú vekovú skupinu (50 – 54 rokov), následne skupinu podľa systolického krvného tlaku (140 – 159 mm Hg) a nakoniec hodnotu non-HDL cholesterolu (4,0 – 4,9 mmol/l). Podľa tabuľky existuje u daného pacienta v nasledujúcich desiatich rokoch 6 % pravdepodobnosť fatálnej alebo nefatálnej kardiovaskulárnej príhody (ako infarktu myokardu alebo cievnej mozgovej príhody). U tejto osoby je teda vysoké riziko rozvoja KVO.

Aké je vaše riziko?

Zdroj:

Odporúčania Európskej kardiologickej spoločnosti pre prevenciu kardiovaskulárnych ochorení v klinickej praxi 2021. Súhrn dokumentu pripravený Slovenskou kardiologickou spoločnosťou.

https://kapitoly-online.cz/storage/app/media/pdf/doporucene_postupy_ESC_sk_v08.pdf

redakcia MEDICAL TRIBUNE CZ

hlasování

0 (2)

Štítky:
cukor
cukrovka
vysoký cholesterol
vysoký krvný tlak
kardiovaskulární riziko

Súvisiace články
Vysoký krvný tlak sám osebe nebolí, ani nijako neobťažuje. V tomto je zradný, a pokiaľ pôsobí dlhodobo, škodí mnohorakými spôsobmi.
Ochorenia, ktoré postihuje periférne nervy. Príznaky sa začnú prejavovať pozvoľna ako napr. svalová slabosť, únava, úbytok svalovej hmoty alebo kŕče.

Desiatovať, alebo nedesiatovať?

 3 min.  |   14. 4. 2023  |   Věra Boháčová
Na otázku, či je dobré desiatovať, alebo naopak radšej nedesiatovať, nie je jediná správna odpoveď.

„Presladený“ december

 8 min.  |   1. 12. 2022  |   redakcia
Záver roka je náročný pre zdravého človeka, nie to ešte pre veľkú časť našej populácie, ktorú trápi celý rad zdravotných problémov.
Cukrovka alebo diabetes mellitus sa bohužiaľ zatiaľ nedá liečiť, ale moderná medicína ju dnes už dokáže veľmi dobre zvládnuť

Diabetik za volantom

 2 min.  |   30. 12. 2019  |   Alena Šmahelová
Pokiaľ u seba neviete dobre rozpoznať príznaky hypoglykémie, radšej si za volant nesadajte.
200 g sacharidov / 70 g tukov / 90 g bielkovín / 7 500 kJ (1 800 kcal)

Nebezpečná kombinácia chorôb, ktoré škodia potichu

 6 min.  |   7. 5. 2025  |   redakcia
Tzv. kardio-renálno-metabolický syndróm predstavuje kombináciu chorôb, ktoré postihujú srdce, obličky a metabolizmus.

Čo je dobré vedieť o inzulíne

 4 min.  |   26. 11. 2020  |   Alena Šmahelová
K liečbe cukrovky sa dnes používa celý rad liekov, ale tým najznámejším stále zostáva inzulín. Jeho užívanie pomôže dosiahnuť optimálne hodnoty glykémie a zabrániť komplikáciám súvisiacim s cukrovkou.

Ako je to so sacharidmi?

 3 min.  |   13. 1. 2020  |   redakcia
Sacharidy alebo cukry sú najrozšírenejšou zložkou potravy. Ovplyvňujú hladinu glykémie a rozdeľujú sa na cukry jednoduché a zložené.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.