Aký mikrobióm, také zdravie

 4 min.  |   24. 6. 2024  |   redakcia

Ľudský mikrobióm je súbor mikroorganizmov (baktérií, vírusov, húb a ďalších), ktoré žijú v našom tele, predovšetkým v črevách. Tieto okom neviditeľné organizmy hrajú kľúčovú úlohu vo fungovaní nášho tela, vrátane trávenia potravy, produkcie vitamínov, ochrany proti škodlivinám a regulácie imunitného systému. Rovnováha medzi rôznymi druhmi mikroorganizmov je nevyhnutná pre udržanie zdravia, je ale relatívne krehká. 

V prvom článku o ľudskom mikrobióme (Mikrobióm – neviditeľný strážca nášho zdravia) sme si povedali, že tento pestrý ekosystém, ktorý sa začína vytvárať naším narodením, má pre ľudské telo nenahraditeľný význam. Zdravý mikrobióm potrebujeme pre telesné aj duševné zdravie, jeho rovnováha je ale pomerne krehká. Čo všetko ju môže ohroziť?

Lieky škodiace mikrobiómu

Bohužiaľ, niektoré lieky môžu negatívne ovplyvniť rovnováhu medzi jednotlivými druhmi mikroorganizmov a spôsobiť tzv. dysbiózu – stav, kedy je narušená normálna mikrobiálna rovnováha a funkcia. Medzi hlavných hriešnikov patria:

  1. Antibiotiká: táto skupina liekov je najznámejšia pre svoje negatívne účinky na mikrobióm. Antibiotiká nielenže zabíjajú škodlivé baktérie, čo je žiaduce, ale ublížia aj tým prospešným, čo môže viesť k narušeniu mikrobiálnej rovnováhy. Časté alebo dlhodobé užívanie antibiotík môže spôsobiť premnoženie odolných baktérií a znížiť pestrosť mikrobiómu.
  2. Inhibítory protónovej pumpy: lieky používané k liečbe žalúdočných vredov a refluxu môžu meniť pH žalúdka a tým ovplyvniť zloženie črevného mikrobiómu.
  3. Nesteroidné protizápalové lieky (nesteroidné antireumatiká): lieky ako ibuprofén môžu spôsobiť zápaly čriev a tým zmeniť zloženie mikrobiómu.
  4. Laxatíva: časté užívanie preháňadiel môže narušiť normálnu črevnú funkciu a ovplyvniť mikrobióm.
  5. Chemoterapeutiká: liečba zhubných nádorov môže mať devastujúce účinky na mikrobióm kvôli silným účinkom na rýchlo sa deliace bunky, čo zahŕňa aj mikroorganizmy v tele.

Liečbu niektorými uvedenými liekmi vždy ovplyvniť nemôžeme. Čo ale ovplyvniť môžeme, sú ďalšie faktory prispievajúce k dysbióze: zvýšený príjem živočíšnych bielkovín, jednoduchých cukrov, ale aj ochucovadiel, konzervantov a vysoko priemyslovo spracovaných potravín, pesticídy na neumytom ovocí a zelenine, nadmerné užívanie antibiotík, konzumácia alkoholu, nedostatočná ústna hygiena, dlhodobý stres.

Ktoré príznaky môžu upozorniť na to, že s naším mikrobiómom nemusí byť všetko v úplnom poriadku? Môžu to byť žalúdočné nevoľnosti, hnačky, zápchy alebo nafukovanie.

Ochorenia spojené s narušeným mikrobiómom

Dysbióza, či už spôsobená nezdravým životným štýlom, genetickými faktormi, faktormi vonkajšieho prostredia, alebo užívaním liekov, môže viesť k celému radu zdravotných problémov, medzi ktoré patria:

  1. Syndróm dráždivého tračníka a zápalové ochorenia čriev (napr. Crohnova choroba a ulcerózna kolitída): ich vznik môže byť spojený s narušením črevného mikrobiómu.
  2. Obezita a metabolický syndróm: niektoré štúdie naznačujú, že zmeny v črevnom mikrobióme môžu ovplyvniť telesnú hmotnosť a metabolizmus, čo môže viesť k obezite a súvisiacim ochoreniam, ako je diabetes 2. typu.
  3. Imunitné poruchy: dysbióza môže ovplyvniť imunitný systém, čo môže viesť k autoimunitným ochoreniam, ako je reumatoidná artritída alebo lupus.
  4. Duševné zdravie: existuje rastúce množstvo dôkazov, že mikrobióm čriev môže ovplyvniť mozog, čo môže prispievať k depresiám, úzkostiam a ďalším duševným poruchám.
  5. Alergia a astma: niektoré výskumy naznačujú, že narušenie mikrobiómu môže zvýšiť riziko alergií a astmy, najmä u detí.
  6. Dlhodobo narušený mikrobióm je dávaný do súvislosti aj s ochoreniami, ako sú kožné ekzémy, karcinóm čriev a konečníka, Parkinsonova choroba.

Je dôležité si uvedomiť, že udržanie zdravého mikrobiómu je zásadné pre celkové zdravie. Pokiaľ musíte kvôli svojmu zdravotnému stavu užívať lieky, ktoré môžu ovplyvniť mikrobióm, je dobré konzultovať ich dlhodobé užívanie s lekárom. Pre podporu zdravého mikrobiómu je dôležité dbať na pestrú a vyváženú stravu bohatú na vlákninu, konzumovať probiotiká a prebiotiká (prípadne navyše aj v podobe potravinových doplnkov). Mikrobióm je nielen otázkou dobrého trávenia, ale celkového fyzického a duševného zdravia.

Zdroje: https://www.casopisvnitrnilekarstvi.cz/pdfs/vnl/2019/02/05.pdf

https://www.healthline.com/nutrition/gut-microbiome-and-health#TOC_TITLE_HDR_2

hlasování

5 (2)

Štítky:
zdravie
lieky
imunita
črevný mikrobióm
disbióza
narušený mikrobióm

Súvisiace články
Jedným z najnovších trendov vývoja onkologických liekov je aktivácia pacientovho imunitného systému tak, aby bol schopný rozpoznať a zničiť nádorovú bunku.
Rovnako ako nechceme do motoru auta liať nekvalitný benzín alebo olej, musíme aj my prijímať palivo v podobe kvalitného jedla.

Ako vzniká cukrovka (diabetes) a jej vplyv na imunitu a zápaly

 6 min.  |   24. 5. 2022  |   redakcia
Cukrovka postihuje prakticky všetky orgánové systémy a je príčinou ďalších – a závažných – zdravotných komplikácií.
Správnu funkciu imunitného systému výrazným spôsobom ovplyvňuje črevný mikrobióm.

Čo imunite najviac škodí?

 2 min.  |   15. 4. 2022  |   Igor Karen
Rovnováhu a výkonnosť imunitného systému však môže vykoľajiť celý rad faktorov. Viete, ktoré to sú?

Mikrobióm – neviditeľný strážca nášho zdravia

 5 min.  |   24. 6. 2024  |   redakcia
Objavte fascinujúci svet mikrobiómu a prečítajte si o jeho vzniku, úlohách v trávení, imunite a duševnom zdraví a zistite, ako sa oňho treba správne starať.

Prečo by mal váš lekár poznať úplne všetky vaše lieky?

 5 min.  |   20. 10. 2023  |   redakcia
Dôvodov je hneď niekoľko. Určité lieky by sa nemali užívať súčasne, niektoré lieky sa ovplyvňujú vo svojej účinnosti.

Desatoro adherencie pre pacienta

 2 min.  |   23. 3. 2020  |   Pavla Banýrová
Slovom adherencia sa označuje to, do akej miery ako pacient spolupracujete so zdravotníckymi pracovníkmi a dodržiavate liečbu.
Na posilňovaní imunity sa dá aktívne pracovať, a to každý deň. Čo je kľúčové?

Vidieť pacienta ako celok sa dá – keď funguje spolupráca

 5 min.  |   18. 8. 2023  |   redakcia
Nebuďte len pasívnym prvkom, ktorý sa necháva posúvať z jednej ordinácie do druhej. Hlavným odborníkom na svoj život ste predovšetkým Vy.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.