Všeobecné desatoro správneho stravovania diabetika
2 min. |
12. 1. 2020 |
Garant: Alena Šmahelová
Pacient s diabetom sa nemusí báť úpravy doterajšieho spôsobu stravovania. Nemusí sa báť ani trvalého dodržiavania správneho spôsobu stravovania. Mal by si ale vštiepiť všeobecné, overené a jednoduché zásady:
- Riaďte sa heslom „Jedz do polosýta, pi do polopita“ – neprejedajte sa.
- Vyhýbajte sa všetkému sladkému (sladkosti, sladké pokrmy, sladené tekutiny).
- Dajte prednosť rastlinným tukom (vyhýbajte sa tučným jedlám).
- Jedzte pravidelne, aspoň 3x denne, nevynechávajte jedlá.
- Dôležitá je pestrosť stravy, zabudnite na módne a jednostranné „rýchlodiéty“.
- Nezabúdajte na zeleninu – okrem vlákniny, vitamínov a stopových prvkov prispeje aj k pocitu sýtosti a bezproblémovému vyprázdňovaniu.
- Nepreháňajte to s konzumáciou ovocia – je plné jednoduchých cukrov.
- Pokiaľ nemáte srdcové alebo obličkové problémy, pite pravidelne aspoň 1,5 litra tekutiny denne – pamätajte, že hlad je často preoblečený smäd.
- Nedosoľujte.
- Na jedlo si vždy urobte čas – nejedzte za pochodu, nepozerajte sa na televíziu, nečítajte pri jedle a vyvarujte sa priebežného „odjedania“ jedla počas dňa po kúskoch.
A teraz k diabetickej diéte podrobnejšie
- Nepravidelné jedlo a nadbytočné množstvo jedla zbytočne nadmerne preťažuje Váš pankreas! Dodržiavajte pravidelný príjem lekárom odporúčaného celkového denného množstva zložených sacharidov (prílohy, pečivo, chlieb).
- Lekár Vám odporučí vhodné denné množstvo sacharidov (t.j. 120 g, 150 g, 175 g, 225 g, prípadne iné množstvo). Rámcové jedálničky nájdete TU.
- Pamätajte na to, že Vaša strava obsahuje okrem sacharidov aj tuky a bielkoviny.
- Ak dodržíte aj dostatočný denný príjem bielkovín (mäso, tvaroh, tvrdé syry), nebudete mať hlad (približne 1 gram bielkovín na 1 kg hmotnosti).
- Ak budete striedmi aj pri konzumácii tučných jedál, schudnete a nebudete priberať.
- Alkohol je pre Vás ako pre diabetikov nevhodný, celkom sa mu vyhnite, vášmu pankreasu to len prospeje.
- S pollitrom desaťstupňového piva skonzumujete aj 10 gramov sacharidov (teda asi pol rožka).
- Vyhnite sa „dia“ potravinám, obsahujú síce umelé sladidlá, ale aj tie Vám zvýšia glykémiu.
- Spôsob spracovania potravín je dôležitý, uprednostňujte varené, dusené a pečené jedlá bez pridania tuku.
- Vyprážané jedlá sú chutné, ale nezdravé (a to aj vyprážaná zelenina, ako napríklad karfiol, brokolica).