Všeobecné desatoro správneho stravovania diabetika

 2 min.  |   12. 1. 2020  |   Garant: Alena Šmahelová


Pacient s diabetom sa nemusí báť úpravy doterajšieho spôsobu stravovania. Nemusí sa báť ani trvalého dodržiavania správneho spôsobu stravovania. Mal by si ale vštiepiť všeobecné, overené a jednoduché zásady:

  1. Riaďte sa heslom „Jedz do polosýta, pi do polopita“ – neprejedajte sa.
  2. Vyhýbajte sa všetkému sladkému (sladkosti, sladké pokrmy, sladené tekutiny).
  3. Dajte prednosť rastlinným tukom (vyhýbajte sa tučným jedlám).
  4. Jedzte pravidelne, aspoň 3x denne, nevynechávajte jedlá.
  5. Dôležitá je pestrosť stravy, zabudnite na módne a jednostranné „rýchlodiéty“.
  6. Nezabúdajte na zeleninu – okrem vlákniny, vitamínov a stopových prvkov prispeje aj k pocitu sýtosti a bezproblémovému vyprázdňovaniu.
  7. Nepreháňajte to s konzumáciou ovocia – je plné jednoduchých cukrov.
  8. Pokiaľ nemáte srdcové alebo obličkové problémy, pite pravidelne aspoň 1,5 litra tekutiny denne – pamätajte, že hlad je často preoblečený smäd.
  9. Nedosoľujte.
  10. Na jedlo si vždy urobte čas – nejedzte za pochodu, nepozerajte sa na televíziu, nečítajte pri jedle a vyvarujte sa priebežného „odjedania“ jedla počas dňa po kúskoch.

A teraz k diabetickej diéte podrobnejšie

  1. Nepravidelné jedlo a nadbytočné množstvo jedla zbytočne nadmerne preťažuje Váš pankreas! Dodržiavajte pravidelný príjem lekárom odporúčaného celkového denného množstva zložených sacharidov (prílohy, pečivo, chlieb).
  2. Lekár Vám odporučí vhodné denné množstvo sacharidov (t.j. 120 g, 150 g, 175 g, 225 g, prípadne iné množstvo).  Rámcové jedálničky nájdete TU.
  3. Pamätajte na to, že Vaša strava obsahuje okrem sacharidov aj tuky a bielkoviny.
  4. Ak dodržíte aj dostatočný denný príjem bielkovín (mäso, tvaroh, tvrdé syry), nebudete mať hlad (približne 1 gram  bielkovín na 1 kg hmotnosti).
  5. Ak budete striedmi aj pri konzumácii tučných jedál, schudnete a nebudete priberať.
  6. Alkohol je pre Vás ako pre diabetikov nevhodný, celkom sa mu vyhnite, vášmu pankreasu to len prospeje.
  7. S pollitrom desaťstupňového piva skonzumujete aj 10 gramov sacharidov (teda asi pol rožka).
  8. Vyhnite sa „dia“ potravinám, obsahujú síce umelé sladidlá, ale aj tie Vám zvýšia glykémiu.
  9. Spôsob spracovania potravín je dôležitý, uprednostňujte varené, dusené a pečené jedlá bez pridania tuku.
  10. Vyprážané jedlá sú chutné, ale nezdravé (a to aj vyprážaná zelenina, ako napríklad karfiol, brokolica).

hlasování

0 (0)

Štítky:
cukrovka
desatoro
diabetes
diabetes mellitus
diéta
stravovanie
výživa

Súvisiace články
Jednou z hlavných zásad diéty pri dyslipidémiách je správny výber tukov, v niektorých prípadoch treba zároveň obmedziť celkové množstvo tuku.
V rámci dodržiavania každej diéty, a tá pri dyslipidémiách nie je výnimkou, je veľmi dôležitý výber potravín.
Potraviny a ich vhodnejšie varianty

Diéta pri akútnej pankreatitíde

 10 min.  |   29. 7. 2022  |   Věra Boháčová
Pankreatitida je neinfekční onemocnění slinivky břišní, při jehož vzniku se může uplatňovat celá řada příčin, někdy i neznámých.
Liečba cukrovky sa spravidla zahajuje úpravou životného štýlu: diéta, pohybové aktivity, zníženie hmotnosti.
Otázky novo diagnostikovaného diabetika k cukrovke a glykémii
200 g sacharidov / 70 g tukov / 90 g bielkovín / 7 500 kJ (1 800 kcal)

Módne diéty: Keto a spol.

 7 min.  |   5. 9. 2023  |   Věra Boháčová
Ako na každom výživovom trende môžeme aj v prípade nízkosacharidových a ketogénnych diét nájsť isté pozitíva. Ale majú tiež celý rad úskalí a na tie je dobré myslieť.

Kognitívne schopnosti a liečba cukrovky

 2 min.  |   20. 9. 2022  |   redakcia
Cukrovka sa v priebehu života podieľa okrem iného aj na nepriaznivých zmenách mozgového tkaniva, čo nakoniec, najmä vo vyššom veku, môže viesť ku zníženiu mentálnej funkcie, napríklad k demencii.

Grilovaná zelenina

 1 min.  |   21. 6. 2021  |   redakcia
Postup:Všetku zeleninu očistíme, cesnak, cibuľu a šampiňóny olúpeme, papriku zbavíme semien. Papriku nakrájame na kusy cca 3 × 3 cm, cuketu na širšie…

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.