V tehotenstve dochádza k významnému nárastu hladín cholesterolu v krvi. Je to prirodzený jav, ktorý umožňuje správny vývoj dieťaťa. Návrat hodnôt do východiskového stavu pred tehotenstvom nastáva po pôrode relatívne rýchlo, už približne do dvoch týždňov. V prípade, že budúca mamička mala pred otehotnením normálne hodnoty cholesterolu, netreba nič riešiť. Trochu iná situácia ale je, pokiaľ vstupuje do tehotenstva už so zvýšenými hodnotami cholesterolu v krvi. 

Riziká zvýšeného cholesterolu a jeho zdravé hodnoty

Vysoká hladina cholesterolu v krvi sa jednoznačne podieľa na vzniku srdcových infarktov a mozgových mŕtvic. Pozornosť si zaslúži hlavne LDL-cholesterol (LDL-C). Ten je pre správne fungovanie tela síce dôležitý, ale príliš veľa LDL-C v krvi škodí. Ukladá sa v cievach a tie sú poškodzované. Zvyšuje sa riziko vzniku krvných zrazenín, ktoré môžu spôsobiť srdcový infarkt alebo mozgovú mŕtvicu tým, že upchajú tepny vedúce do srdca alebo mozgu. Kľúčové je preto kontrolovať počas života svoje hodnoty. Vyšetrenie krvi prinesie štyri čísla: tzv. celkový cholesterol, triglyceridy (ukazujú ďalšie zvýšenie rizika infarktu alebo mŕtvice), LDL-C (čím je jeho hladina nižšia, tým lepšie) a HDL-C (jeho vyššia hladina je pre zdravie skôr prínosná, ale neplatí, že čím vyššia, tým lepšie). Dôležité je, aby hodnoty celkového cholesterolu neprekročili 5 mmol/l a hodnoty LDL-C 3 mmol/l (toto číslo platí pre zdravých jedincov, pre tých, ktorí majú už nejaké rizikové faktory alebo už prekonali nejakú srdcovú príhodu, platia hodnoty oveľa prísnejšie).

Prečo je cholesterol v krvi počas tehotenstva vyšší?

Tehotenstvo prináša trochu inú situáciu, ide z pohľadu cholesterolu v krvi o špecifické obdobie – dochádza k významnému nárastu hodnôt celkového a LDL-cholesterolu. Je to ale fyziologický, teda prirodzený jav, ktorým telo budúcej mamičky napomáha ku správnemu vývoju dieťaťa, predovšetkým jeho mozgu a končatín, ale tiež prispieva k produkcii nevyhnutných ženských pohlavných hormónov u matky. Hodnoty celkového cholesterolu a LDL-C môžu vzrásť o 25 až 50 percent a triglyceridy môžu svoju hodnotu až zdvojnásobiť. Toto zvýšenie je prechodné, hodnoty sa vracajú naspäť do stavu pred otehotnením už do dvoch, najneskôr šiestich týždňov po pôrode. Špecialistka na liečbu vysokého cholesterolu v krvi prof. MUDr. Renata Cífková, CSc., z Centra kardiovaskulárnej prevencie 1. LF UK a Fakultnej Thomayerovej nemocnice v Prahe pripomína, že žena by pred tehotenstvom mala poznať svoje hodnoty cholesterolu. Pokiaľ to tak nie je, mali by byť odbery krvi urobené pri prvej návšteve gynekológa. Žena, ktorá mala pred tehotenstvom optimálne hodnoty, nemusí robiť žiadne opatrenia, hodnoty sa samé vrátia po pôrode do normálu.

Keď je cholesterol vysoký už pred tehotenstvom…

Keď budúca mamička vie, že má vysoký cholesterol, alebo pokiaľ trpí na ochorenie zvané familiárna hypercholesterolémia (dedične zvýšený cholesterol v krvi už od narodenia), je dôležité, aby o tom svojho gynekológa informovala. Rovnako tiež by mala svojho lekára, u ktorého si lieči vysoký cholesterol, informovať o svojom tehotenstve – u ženy s vysokým cholesterolom pred tehotenstvom alebo s familiárnou hypercholesterolémiou dôjde totiž v tehotenstve ešte k ďalšiemu nárastu hodnôt a lekár ich musí sledovať. Tieto ženy – pacientky – už musia počas tehotenstva prijať režimové opatrenia podľa odporúčania lekára a najmä úpravu diéty tak, aby sa ich telesná hmotnosť zvyšovala čo najmenej. Ako pripúšťa prof. Cífková, nie je to celkom ľahká úloha, pretože prírastok hmotnosti k tehotenstvu skrátka patrí. „Odporúčame jedlo rozložiť do viacero menších porcií za deň a konzumovať viac vlákniny, ktorá zabezpečí pocit sýtosti. Bielkoviny v strave by mali mať nižšiu kalorickú hodnotu. Obmedzenie tukov ale neodporúčame, pretože to by mohlo byť spojené s negatívnym vývojom plodu,“ uvádza.

Jedálniček a potraviny pri zvýšenom cholesterole v tehotenstve

V praxi je výhodné zaradiť do jedálnička napríklad orechy, panenský olivový olej alebo avokádo ako vhodnejší zdroj tukov, obmedziť množstvo tzv. nasýtených tukov (príliš tučné mliečne výrobky, maslo, údeniny), vyhnúť sa vyprážaným potravinám a polotovarom a obmedziť príjem jednoduchých cukrov zo sladkostí. Dobrým zdrojom bielkovín sú vajcia, mandle, kuracie prsia alebo napr. cottage cheese a neochutený grécky jogurt alebo skyr. Kľúčová je pestrá strava konzumovaná v rozumnom množstve (neprejedať sa), rovnako ako pravidelný pohyb (ideálna je každodenná chôdza aspoň 30 minút).

Lieky na zníženie cholesterolu počas tehotenstva

V prípade, že sa pacientka – tehotná žena – nachádza vo vysokom srdcovo-cievnom riziku, môže špecialista zvážiť podanie liekov na zníženie cholesterolu aj v tehotenstve. Predtým sa tieto lieky v tehotenstve ihneď vysadzovali, pretože panovali obavy, že by mohli poškodiť zdravý vývoj dieťaťa, ale časy sa menia – pribudlo mnoho nových dát a dôkazov. „Lieky na zníženie cholesterolu, statíny, sú v tehotenstve síce spojené s určitým rizikom, ale existujúce pozorovacie štúdie nepotvrdili, že by mali nepriaznivé účinky na rast a vývoj plodu,“ zdôrazňuje prof. Cífková a doplňuje, že existujú menšie štúdie u žien trpiacich na familiárnu hypercholesterolémiu, ktoré v priebehu tehotenstva statíny užívali a k žiadnemu poškodeniu plodu u nich nedošlo. V zásade platí, že liečba na zníženie cholesterolu v krvi počas tehotenstva musí byť prísne individualizovaná a lekár musí vždy dôkladne zvážiť riziká a prínosy tejto liečby pre konkrétnu pacientku. Či už je tehotná pacientka liečená liekmi, alebo len diétou, po pôrode by v každom prípade mala byť opäť vyšetrená, aby mohol lekár určiť ďalší postup starostlivosti.

redakcia MEDICAL TRIBUNE CZ


Súvisiace články