Cukor a ADHD, existuje súvislosť?

 5 min.  |   6. 1. 2025  |   Garant: Věra Boháčová


ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, p orucha pozornosti s hyperaktivitou) je najčastejším psychiatrickým ochorením detského veku, postihuje 6 – 8 % školských detí. Je zaťažená až 60 % psychiatrickou komorbiditou, dedičnosť je 75 %. Ide o neurovývojové ochorenie, mechanizmus vzniku zatiaľ nebol plne objasnený. Uvažuje sa o podiele chybnej regulácie metabolizmu dopamínu, serotonínu, prípadne noradrenalínu. Diskutuje sa aj o možnom vplyve nedostatku kyslíka pri pôrode a tiež o rizikových faktoroch, ktorým bolo dieťa vystavené ešte v prenatálnom období (teda v maternici matky), napr. rôzne infekcie. Na vzniku ADHD sa možno podieľa aj predčasný pôrod, užívanie drog alebo tabaku počas tehotenstva.2–6

Základnými symptómami ADHD sú nepozornosť, impulzivita a hyperaktivita. Pri diagnostike sa používajú kritériá Medzinárodnej klasifikácie chorôb. ADHD sa u každého dieťaťa môže prejavovať inak, diagnostiku však uľahčuje práve prítomnosť základných symptómov. Tie sa musia u dieťaťa prejavovať dlhodobo a v rôznych situáciách a zároveň môžu byť nerovnomerne rozložené. S popísanými prejavmi sa môžeme stretnúť aj u adolescentov a dospelých. Až u dvoch tretín detí prejde ADHD do adolescencie a u polovice do dospelosti.2–6

Cukor ako vinník?

ADHD a hyperaktivita u detí sú často spájané s cukrom ako príčinou tohto ochorenia. Cukor bol niekoľko desiatok rokov považovaný za vinníka hyperaktivity u detí a príčinu ich väčšej neposlušnosti.

Názor, že by cukor mohol viesť k väčšej neposlušnosti detí, sa po prvý raz objavil v lekárskej literatúre v roku 1922, podporený bol niekoľkými štúdiami v sedemdesiatych rokoch 20. storočia. Tie však mali celý rad limitácií a vedci ich čoskoro spochybnili. V roku 1994 otázku vyriešila veľmi dôkladná štúdia zverejnená v odbornom časopise New England Journal of Medicine. Skupina vedcov testovala bežných predškolákov a deti, ktorých rodičia uvádzali, že sú citlivé na cukor. Rodičia, ich deti ani výskumní pracovníci nevedeli, ktoré z detí dostáva jedlo s cukrom a ktoré stravu sladenú aspartámom a ďalšími umelými sladidlami. Pravidelné skúšky moču overovali, či deti nekonzumujú nič iné. A potom v päťsekundových intervaloch vedci vykonávali deväť rôznych testov kognitívneho a behaviorálneho výkonu. Štúdia došla k záveru, že cukor nijako neovplyvňuje ani chovanie detí, ani ich poznávacie funkcie. Komentár zverejnený k tejto štúdii jednoznačne uviedol: „Neexistuje dôkaz, že samotný cukor môže zmeniť dieťa s normálnou pozornosťou na hyperaktívne dieťa.” O rok neskôr došla k rovnakému záveru analýza, ktorá zhromaždila údaje zo všetkých publikovaných štúdií.1,7

Podľa jednej hypotézy je to práve očakávanie rodičov, ktoré ovplyvní vnímanie ich detí po konzumácii sladkostí – teda rodičia detí, ktorí tomuto mýtu veria, naozaj uvádzajú zhoršenie chovania svojich potomkov po konzumácii cukru, a to aj napriek tomu, že k žiadnemu zhoršeniu objektívne dôjsť nemuselo. Medzi ďalšie vysvetlenia patrí skutočnosť, že deti často jedia sladkosti v spoločnosti iných detí (narodeninové oslavy a pod.), a toto prostredie ich môže vyzývať na neposlušnosť a zvýšenú hyperkinézu, rozjašenosť.

S vysokou pravdepodobnosťou je vzťah medzi príjmom jednoduchých sacharidov (cukrov) a hyperaktivitou ovplyvnený skôr očakávaním rodičov detí ako samotnými cukrami, ktoré hyperaktivitu alebo hyperkinézu podľa dostupných vedeckých dôkazov nespôsobujú.

Medzi ďalšie vysvetlenia tohto fenoménu patrí skutočnosť, že hyperaktívne deti majú často vysoký energetický výdaj, a preto vyhľadávajú zdroje ľahko dostupnej energie, medzi ktoré patria napríklad sladené nápoje či sladkosti. Alebo jednoducho deti „sú neposlušnejšie” v situáciách, kde sa vyskytujú sladkosti, ako sú napr. detské párty či narodeninové oslavy, a v tomto kolektíve ostatných detí sú logicky aj „živšie”.7

Aj keď bola vyvrátená súvislosť medzi ADHD a cukrom, nič to nemení na skutočnosti, že u detí by sme sa mali snažiť cukor v jedálničku (aj v pitnom režime) významne obmedzovať. Dôvodom je stále narastajúca prevalencia detskej nadhmotnosti a obezity, ale tiež súvislosť s kazivosťou zubov. V neposlednom rade je dôležité limitovať množstvo cukru a potravín obsahujúcich cukor z dôvodu návyku na sladkú chuť, ktorý je veľmi negatívnym vplyvom pri dotváraní stravovacích návykov v priebehu detstva a dospievania.2

Věra Boháčová, DiS.

Použité zdroje:

  1. Spojení mezi cukrem a hyperaktivitou dětí neexistuje, přesto se tento mýtus dál šíří. Novinky.cz, 16. 3. 2020. Dostupné na: https://www.novinky.cz/clanek/zena-deti-spojeni-mezi-cukrem-a-hyperaktivitou-deti-neexistuje-presto-se-tento-mytus-dal-siri-40316845
  2. Hyperaktivita u dětí je vrozená, cukr na ni nemá vliv. Vyzivadeti.cz, 24. 6. 2014. Dostupné na: https://vyzivadeti.cz/tiskove-centrum/napsali-o-nas/hyperaktivita-u-deti-je-vrozena-cukr-na-ni-nema-vliv/
  3. Trendy diagnostiky ADHD: lepší rozpoznání, nebo přehnaná diagnostika? Tribune.cz, 8. 12. 2022. Dostupné na: https://www.tribune.cz/medicina/trendy-diagnostiky-adhd-lepsi-rozpoznani-nebo-prehnana-diagnostika/
  4. Porucha ADHD často přechází z dětství do dospělosti. Tribune.cz, 10. 12. 2018. Dostupné na: https://www.tribune.cz/medicina/porucha-adhd-casto-prechazi-z-detstvi-do-dospelosti/
  5. https://www.neklidne-deti.cz/co-je-adhd/
  6. https://www.nzip.cz/clanek/675-adhd-u-deti-priciny-a-diagnoza  
  7. https://www.institutmodernivyzivy.cz/cukr-hyperaktivita-deti/

NPS-SK-00751


hlasování

0 (0)

Štítky:
ADHD
cukor
deti
obezita

Súvisiace články

Terapia obezity výživou alebo Jedálniček obézneho pacienta

 4 min.  |   13. 12. 2023  |   redakcia
Při sestavování výživových plánů je vždy nutné zohlednit individuální potřeby a specifika jednotlivce.

Ako je to so sacharidmi?

 3 min.  |   13. 1. 2020  |   redakcia
Sacharidy alebo cukry sú najrozšírenejšou zložkou potravy. Ovplyvňujú hladinu glykémie a rozdeľujú sa na cukry jednoduché a zložené.
Aby sme mohli obezite predchádzať, treba poznať jej príčiny.

Ako zistiť svoje kardiovaskulárne riziko

 1 min.  |   8. 2. 2023  |   redakcia
Poznať svoje celkové riziko rozvoja srdcovo-cievneho ochorenia je dôležité pre udržanie dobrého zdravotného stavu a kvality vášho života.
Samotná váha alebo výška nemôže objektívne prezentovať skladbu tela.
Nadbytok viscerálneho tuku je spojený so zvýšeným výskytom porúch metabolizmu tukov, vyšším výskytom cukrovky a kardiovaskulárnych príhod
Mechanizmus vzniku obezity spočíva v nahromadení tukového tkaniva pri zväčšení objemu adipocytov – tukových buniek.

Hypoglykémia - prejavy, príčiny a prvá pomoc

 4 min.  |   25. 11. 2022  |   redakcia
Pokud je množství krevního cukru v cirkulaci snížené nebo nedostatečné, jedná se hypoglykémii.

Ako vzniká nadhmotnosť a obezita?

 2 min.  |   9. 8. 2024  |   Peter Marko
Nielen strava a nedostatok fyzickej aktivity, k nadváhe a obezite prispieva množstvo ďalších faktorov.

Aké zdravotné riziká obezita prináša?

 2 min.  |   11. 11. 2024  |   Peter Marko
Kardiovaskulárne ochorenia, cukrovka alebo poruchy dýchania – to je len časť zdravotných rizík spojených s obezitou. Aké ďalšie komplikácie nadváha prináša?

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.