Termín obezita pozná každý, ale viete, čo je vlastne jej podstatou?

 2 min.  |   24. 9. 2023  |   Garant: Peter Marko


Obezita je závažné chronické metabolické ochorenie charakteristické zvýšeným hromadením tuku a jeho nedostatočnou mobilizáciou z tkanív, kde sa ukladá za fyziologických podmienok. Súčasný nárast hmotnosti je dôsledkom energetickej nerovnováhy medzi nadmerným príjmom a nedostatočným výdajom energie (primárna obezita). Iným ochorením je spôsobená sekundárna obezita, pre ktorú je charakteristické zvýšenie podielu telesného tuku nad 25 % telesnej hmotnosti u mužov a nad 30 % telesnej hmotnosti u žien. Mechanizmus vzniku obezity spočíva v nahromadení tukového tkaniva pri zväčšení objemu adipocytov – tukových buniek. Pri obezite adipocity nie sú schopné absorbovať nárazové dávky tukov v krvi a produkujú látky, ktoré majú významnú spoluúčasť na urýchlení procesu kôrnatenia tepien a vzniku cukrovky 2. typu.

Globálna pandémia

Obezita je považovaná za celosvetovú globálnu pandémiu, ktorá má rozsiahle zdravotné a sociálno-ekonomické dôsledky a priamo zaťaží systémy zdravotnej starostlivosti širokým spektrom medicínskych komplikácií. V súčasnosti je identifikovaných viac ako 236 ochorení súvisiacich s obezitou. Obezita zapríčiňuje desiatky miliónov úmrtí vyskytujúcich sa počas najproduktívnejších rokov života, znižuje ekonomickú výkonnosť pracovnej sily, skracuje strednú dĺžku života o 7 – 9 rokov a významne znižuje kvalitu života jednotlivcov. Po období lockdownov v čase pandémie covidu-19 spojených so zníženou mobilitou populácie došlo k významnému nárastu nadhmotnosti a obezity v svetovej populácii.

Podľa údajov Eurostatu z roku 2016 dosahuje podiel tzn. odvrátiteľných úmrtí v strednej Európe až 44 %, zatiaľčo celourópsky priemer predstavuje 34 %. Ochorenia asociované s obezitou sú odvrátiteľné, avšak podľa analýz Svetovej zdravotníckej organizácie neexistuje reálna šanca dosiahnuť plánované ciele v redukcii obezity do roku 2025.

Dva typy obezity

Obezitu podľa distribúcie tuku rozdeľujeme na dva typy:

Androidný typ (mužský centrálny – jablko) s rozložením tuku v oblasti brucha a trupu je zdravotne rizikovejší, pretože zmnožený viscerálny tuk v brušnej dutine je metabolicky vysoko aktívny a produkuje taktiež hormóny a ďalšie látky, ktoré sprostredkúvajú vznik metabolických komplikácií obezity. Tento typ je spojený so zvýšeným výskytom cukrovky, srdcovocievnych a onkologických ochorení. 

Gynoidný typ obezity (ženský, tvaru hrušky) charakterizuje hromadenie tukov v oblasti bokov a panvy, je spojený s poškodením pohybového aparátu, ale je menej rizikový.

hlasování

0 (0)

Štítky:
metabolické ochorenie
metabolizmus
nadváha
nárast hmotnosti
obezita
typy obezity

Súvisiace články
Dve osoby s rovnakou výškou a rovnakou hmotnosťou môžu vyzerať úplne inak. Ako je to možné?
Aby sme mohli obezite predchádzať, treba poznať jej príčiny.
Nikdy nezapomínajte, že číslo v grafu BMI alebo dokonca hmotnosť sú iba jedným z veľa dielikov celého obrazu.
Nadbytok viscerálneho tuku je spojený so zvýšeným výskytom porúch metabolizmu tukov, vyšším výskytom cukrovky a kardiovaskulárnych príhod

Keď nie je metabolizmus v poriadku

 2 min.  |   2. 3. 2020  |   Michal Vrablík
Zvýšený cholesterol v krvi alebo dyslipidémia je metabolické ochorenie, ktoré nebolí, ale o to je zradnejšie a nebezpečnejšie.
Tento rok vyšla štúdia venujúca sa práve pridruženým ochoreniam u astmatikov vo vzťahu k veku prepuknutia astmy.

Cukor a ADHD, existuje súvislosť?

 5 min.  |   20. 4. 2023  |   Věra Boháčová
Podle štúdie cukor nijako neovplyvňuje ani chovanie detí, ani ich poznávacie funkcie.
Samotná váha alebo výška nemôže objektívne prezentovať skladbu tela.
Obezita je ochorenie, ktoré má závažné dôsledky – na zdravie, psychický stav a kvalitu života.

Terapia obezity výživou alebo Jedálniček obézneho pacienta

 4 min.  |   13. 12. 2023  |   redakcia
Při sestavování výživových plánů je vždy nutné zohlednit individuální potřeby a specifika jednotlivce.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.