Cukrovka a vodičský preukaz

 3 min.  |   14. 7. 2020  |   Garant: Alena Šmahelová


Autom dnes jazdí prakticky každý, ale je potrebné vedieť, že niektoré ochorenia, ku ktorým patrí aj cukrovka, môžu svojimi prejavmi negatívne ovplyvňovať riadenie motorových vozidiel, a tým aj vydanie alebo vlastníctvo vodičského preukazu. Tento problém samozrejme rieši náš právny poriadok, a aj keď ide o „suchú“ právnickú reč, je dôležité poznať aspoň základné informácie. Tu sú.

Pri cukrovke sú z hľadiska šoférovania problematické predovšetkým epizódy hypoglykémia (hrozia pri liečbe inzulínom, derivátmi sulfonylurey a glinidmi), ktoré môžu znížiť kvalitu mentálnych funkcií, ale svoju úlohu môže zohrať napríklad aj zhoršenie zraku pri diabetickej retinopatii. Lekár (najčastejšie praktický lekár), ktorý vydáva potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti k vydaniu či držaniu vodičského preukazu, je povinný vziať toto ochorenie do úvahy a riadiť sa zákonnou vyhláškou.

Typy vodičských preukazov a zdravotná spôsobilosť u pacientov s cukrovkou

Podmienky spôsobilosti sa líšia u rôznych typov vodičských preukazov. Tie sú rozdelené na skupinu 1 (zjednodušene – neprofesionálni vodiči) a skupinu 2 (profesionálni vodiči). Pre profesionálnych vodičov sú podmienky pre držanie vodičského preukazu príslušných kategórií prísnejšie.

Ťažké hypoglykémie a syndróm zhoršeného rozpoznávania hypoglykémií

Kľúčovou situáciou pre posudzovanie je ťažká hypoglykémia, teda tá, pri ktorej je nevyhnutné, aby pacientovi pomohla ďalšia osoba. Pokiaľ sa tento stav objavil v posledných 12 mesiacoch (nie je nutné, aby to bolo v čase šoférovania), potom lekár zvažuje, či má odobrať vodičský preukaz. V prípade, že sa ťažká hypoglykémia objavila za posledných 12 mesiacov dvakrát u profesionálneho šoféra, je lekár povinný mu vodičský preukaz odobrať. Neprofesionálnemu vodičovi je možné aj v takom prípade vodičský preukaz ponechať, ale posudzujúci lekár musí svoje rozhodnutie dostatočne zdôvodniť. U neprofesionálnych vodičov sa do celkového počtu započítava každá ťažká hypoglykémia, ktorá prebehla v bdelom stave (teda nie v priebehu spánku), u profesionálnych vodičov sa započítava aj tá, ktorá prebehla v spánku.

Syndróm zhoršeného rozpoznávania hypoglykémií je situácia, kedy pacient nedostatočne spoznáva príznaky hypoglykémie. V takom prípade je riziko ťažkej hypoglykémie vyššie, a pokiaľ týmto syndrómom pacient trpí, môže mu byť vodičský preukaz odobratý. Zákon je opäť prísnejší pre profesionálnych vodičov, kedy v prípade prítomnosti tohto syndrómu vodičský preukaz musí byť odobratý.

Ďalšie povinnosti vodičov s cukrovkou

Pokiaľ vodič alebo žiadateľ o vodičské oprávnenie užíva lieky, ktoré nesú riziko vyvolania hypoglykémie, musí preukázať dostatočnú informovanosť o hypoglykémii, rizikách, ktoré prináša, jej prevencii a liečbe (spôsob preukázania zaznamená lekár do zdravotnej dokumentácie). Profesionálny vodič potom musí pri diabetologických kontrolách doložiť pravidelné meranie glykémie. 

Pravidelné kontroly

Zdravotnej prehliadke z dôvodu držania vodičského preukazu sa pacient s cukrovkou musí podrobiť raz za 3 roky, profesionálny vodič má túto povinnosť raz za rok. Posudzujúci lekár môže frekvenciu kontrol na základe svojho uváženia zvýšiť.

Literatúra:

Vyhláška č.37/2018  https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2018-37

MUDr. Jan Brož, Interní klinika 2. LF Uk a FN Motol Praha



hlasování

0 (0)

Štítky:
cukrovka
diabetes mellitus
vodičský preukaz
riadenie auta

Súvisiace články

Diabetik za volantom

 2 min.  |   30. 12. 2019  |   Alena Šmahelová
Pokiaľ u seba neviete dobre rozpoznať príznaky hypoglykémie, radšej si za volant nesadajte.

Ako vzniká cukrovka (diabetes) a jej vplyv na imunitu a zápaly

 6 min.  |   24. 5. 2022  |   redakcia
Cukrovka postihuje prakticky všetky orgánové systémy a je príčinou ďalších – a závažných – zdravotných komplikácií.
Liečba cukrovky sa spravidla zahajuje úpravou životného štýlu: diéta, pohybové aktivity, zníženie hmotnosti.
150 g sacharidov / 50 g tukov / 80 g bielkovín / 6 000 kJ (1 400 kcal)
Ako diabetik sa nemusíte báť úpravy doterajšieho spôsobu stravovania, ani trvalého dodržiavania správneho spôsobu stravovania. Čo je dôležité?

Hrozba nazývaná prediabetes

 3 min.  |   13. 9. 2020  |   Alena Šmahelová
Může se vyskytnout v jakémkoli věku a jeho riziko s přibývajícím věkem výrazně stoupá.
S nástupom menopauzy môže byť spojený celý rad telesných a psychických ťažkostí, prvé sa môžu prejaviť aj niekoľko rokov pred poslednou menštruáciou.
Väčšina diabetikov potrebuje stravu, ktorá obsahuje približne 250 gramov sacharidov, 80 gramov tukov, 95 gramov bielkovín (teda 2100 kcal/deň). Jednoduchý návrh kombinovateľného jedálnička si môžete prispôsobiť tak, aby vyhovoval vašim možnostiam aj chuti. Raňajky 250 ml mlieka 2 rožky (biele alebo tmavé) alebo 1 rožok a 1 krajec chleba 20 gramov masla 50 gramov šunky, tvarohu, syra 1 veľká rajčina Desiata 1 ks ovocia alebo malá šálka drobného ovocia Obed Polievka zeleninová s vajcom 100 gramov bravčový prírodný plátok 3 stredne veľké zemiaky Uhorkový šalát z polovice šalátovej uhorky s octovou zálievkou Olovrant téglik bieleho jogurtu s 1 ks ovocia alebo malou šálkou drobného ovocia (mandarínka, malý pomaranč, jablko, borievky…) Večera Kura na paprike prírodné 100 gramov 5 polievkových lyžíc dusenej ryže Hlávkový šalát s jogurtovým dresingom alebo 2 tenké krajce chleba 20 gramov masla 50 gramov debrecínskej pečienky (alebo 50 gramov syra Eidam) 1 vajce 1 paprika čerstvá 2. večera 1 ks žemle celozrnnej, 1 malý krajec chleba 200 ml kefíru (mlieka) Rámcové jedálničky pre diabetikov s rôznym obsahom sacharidov nájdete TU.

Čo je dobré vedieť o inzulíne

 4 min.  |   26. 11. 2020  |   Alena Šmahelová
K liečbe cukrovky sa dnes používa celý rad liekov, ale tým najznámejším stále zostáva inzulín. Jeho užívanie pomôže dosiahnuť optimálne hodnoty glykémie a zabrániť komplikáciám súvisiacim s cukrovkou.
Neskorá komplikácia môže byť aj prvým prejavom diabetu 2. typu, ktorý nie je dlhší čas rozpoznaný a liečený.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.