Posúďte svoje riziko rozvoja cukrovky

 4 min.  |   21. 1. 2020  |   Garant: Alena Šmahelová


Hlavnou príčinou cukrovky je neschopnosť organizmu produkovať alebo efektívne využívať životne dôležitý hormón inzulín, ktorý je zodpovedný za premenu stravy na energiu. Základnou úlohou inzulínu je potom „vychytávať“ z krvi cukor, ktorý je hlavným zdrojom energie pro organizmus, a odovzdávať ho životne dôležitým orgánom a tkanivám.

Cukrovka, najmä 2. typu, je často označovaná ako civilizačné ochorenie, ktorého vznik zásadne ovplyvňuje náš spôsob života. Vo väčšine prípadov k jej vzniku prispieva stres, nadmerný príjem energie, nevhodné zloženie potravy a nedostatok pohybu, čo sú aj faktory, ktoré tiež veľmi často vedú k obezite. Len asi u osem percent diabetikov sa ochorenie rozvinie na základe vrodených genetických dispozícií alebo nejakej druhotnej príčiny. Nevhodný životný štýl však môže urýchliť vznik diabetu a komplikovať priebeh ochorenia.

Na vzniku cukrovky sa podieľa viacero príčin. Skutočnosť, že vy ochoriete, ale váš sused nie, je výsledkom kombinácie vplyvov tak genetických, ako aj vplyvu životného štýlu. Zatiaľ o tých genetických nerozhodujeme, o zmenu svojej životosprávy sa pokúsiť určite môžeme. Každý z nás môže byť jedným z tých, ktorého toto ochorenie postihne, alebo ho už má, ale nevie o tom. Preto je dôležité poznať rizikové faktory a nezanedbávať preventívne lekárske prehliadky.

Rizikové faktory pre cukrovku 1. typu

Približne desať percent ľudí s cukrovkou má tzv. diabetes 1. typu. Značnú úlohu tu hrajú genetické predispozície – ak trpia na cukrovku rodičia alebo súrodenci, zvyšuje sa riziko diabetu 1. typu aj u vás. Ako sa má predchádzať tomuto typu cukrovky predchádzať, nie je zatiaľ bohužiaľ známe.

Najčastejšie rizikové faktory cukrovky 2. typu:

  • vysoký BMI (index telesnej hmotnosti) alebo nadhmotnosť, zvlášť v prípade, keď je väčšina tuku uložená v oblasti brucha – nadhmotnosť má až 90 % pacientov s cukrovkou 2. typu,
  • vysoký krvný tlak – TK nad 140/90 mmHg,
  • vysoký cholesterol alebo iné tuky v krvi,
  • výskyt cukrovky v rodine,
  • prediabetes,
  • syndróm polycystických vaječníkov,
  • niektoré lieky.

Znížte svoje riziko

Prevencia cukrovky 1. typu zatiaľ neexistuje, avšak cukrovke 2. typu sa dá zabrániť alebo aspoň jej nástup oddialiť. K základným preventívnym opatreniam patrí zdravá výživa, bohatá na vitamíny, vlákninu, s minimom tuku a nižšou energetickou hodnotou. Práve strava je najdôležitejšou súčasťou zmeny životného štýlu, ale nemenej dôležitá je aj pravidelná fyzická aktivita. Buďte si istí, že aj malé zmeny môžu mať veľký vplyv a pomôžu urobiť prvé kroky ku zníženiu rizika cukrovky. Ktoré kroky to teda sú?

  1. Zmeňte svoj jedálniček: Vyraďte sladkosti a sladké nápoje a obmedzte množstvo príloh a pečiva. Plánujte svoj jedálniček tak, aby bol založený na väčšom množstve zeleniny, rastlinných bielkovín, celozrnných potravín, chudého mäsa, rýb, strukovín a orechov. Priaznivá môže byť aj tzv. stredomorská strava, ktorá je navyše aj prevenciou srdcových chorôb. Jedálničky nájdete tu.
  2. Zvýšte svoju fyzickú aktivitu: Začnite skracovaním času stráveného sedením tak, že ho každých minimálne 30 minút prerušíte. Hlavným cieľom by malo byť minimálne 150 minút fyzických aktivít týždenne – ak vás nebaví napríklad jogging alebo bicyklovanie, stačia denné prechádzky svižnejšou chôdzou. Postupne sa dopracujte k pol hodine fyzickej aktivity denne. Ako na pohyb nájdete tu.
  3. Ak máte nadhmotnosť, snažte sa schudnúť: Už trvalá strata len 5 % telesnej hmotnosti môže oddialiť alebo zabrániť rozvoju diabetu 2. typu. Najlepšie s pomocou odborníkov si vytvorte plán a dôkladne ho dodržiavajte, aj keď nevidíte výsledky ihneď. Každý kilogram dolu s postupným trvalým úbytkom telesnej hmotnosti je výborný výsledok.
  4. Nechajte sa motivovať: Nemusíte v tom byť predsa sami – poraďte sa s odborníkmi o dostupnej pomoci vo vašom okolí a nebojte sa požiadať o podporu svoju rodinu a priateľov. Začnite zmenou len jednej veci, skúšať meniť príliš veľa vecí naraz môže byť ohromujúce, ale je menej pravdepodobné, že vám to vydrží. Stanovte si realistické a uskutočniteľné ciele. V priebehu času sa akákoľvek zmena, ktorú vykonáte, stane súčasťou vašej každodennej rutiny.
  5. V neposlednom rade nezabúdajte na pravidelné preventívne prehliadky u svojho praktického lekára, ktorých súčasťou je aj kontrola krvi na zachytenie začínajúcej cukrovky.

hlasování

0 (0)

Štítky:
cukrovka
diabetes
diabetes mellitus

Súvisiace články

Desiatovať, alebo nedesiatovať?

 3 min.  |   14. 4. 2023  |   Věra Boháčová
Na otázku, či je dobré desiatovať, alebo naopak radšej nedesiatovať, nie je jediná správna odpoveď.
300 g sacharidov / 90 g tukov / 100 g bielkovín / 10 000 kJ (2 400 kcal)
150 g sacharidov / 50 g tukov / 80 g bielkovín / 6 000 kJ (1 400 kcal)
200 g sacharidov / 70 g tukov / 90 g bielkovín / 7 500 kJ (1 800 kcal)

Najčastejšie otázky diabetikov – 2. časť (liečba)

 7 min.  |   18. 8. 2022  |   redakcia
Otázky novo diagnostikovaného diabetika k cukrovke a jej liečbe.

Rámcové jedálničky pre diabetikov

18. 2. 2020  |   redakcia
Diabetická diéta je základom liečby cukrovky, pretože práve vhodnou stravou môžeme ovplyvniť svoj celkový zdravotný stav.
Ako diabetik sa nemusíte báť úpravy doterajšieho spôsobu stravovania, ani trvalého dodržiavania správneho spôsobu stravovania. Čo je dôležité?

Ako vzniká cukrovka (diabetes) a jej vplyv na imunitu a zápaly

 6 min.  |   24. 5. 2022  |   redakcia
Cukrovka postihuje prakticky všetky orgánové systémy a je príčinou ďalších – a závažných – zdravotných komplikácií.
Cukrovka alebo diabetes mellitus sa bohužiaľ zatiaľ nedá liečiť, ale moderná medicína ju dnes už dokáže veľmi dobre zvládnuť
S nástupom menopauzy môže byť spojený celý rad telesných a psychických ťažkostí, prvé sa môžu prejaviť aj niekoľko rokov pred poslednou menštruáciou.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.