Hypoglykémia - prejavy, príčiny a prvá pomoc

 4 min.  |   25. 11. 2022  |   redakcia


Glukóza je najrýchlejším zdrojom energie pre ľudské bunky a jej hladina (glykémia) je v krvnom riečisku prísne regulovaná v rozpätí 3,9 – 5,6 mmol/l. Situácia, kedy je množstvo krvného cukru v cirkulácii znížené alebo nedostatočné, označujeme ako hypoglykémiu. Ak hypoglykémia pretrváva, môže byť život ohrozujúca. Rizikovú skupinu predstavujú najmä diabetici 1. typu, športovci, tehotné ženy a deti. Dlhodobý pokles hladiny cukru v krvi vedie k úbytku nervových buniek, pretože mozog je od prísunu glukózy závislý. Progresia postupuje od porúch pamäti, spomaleného myslenia až do konečného štádia opuchu mozgu, bezvedomia a smrti.

SYMPTÓMY, KTORÉ UMOŽNIA SPOZNAŤ AKÚTNU HYPOGLYKÉMIU: 

  • zníženie psychickej výkonnosti (zmätenosť, nervozita, nesústredenosť);
  • poruchy reči;
  • poruchy koordinácie pohybu;
  • zahmlené, rozostrené či dvojité videnie;
  • tras;
  • bledosť;
  • potenie;
  • hlad,
  • nevoľnosť,
  • závraty;
  • zrýchlenie srdcového pulzu;
  • únava a celková slabosť;
  • bezvedomie;
  • kŕče.

HYPOGLYKÉMIA ALEBO OPILOSŤ?

POZOR: Hypoglykémia sa často môže pomýliť s opitosťou, pretože príznaky sú obdobné a na prvý pohľad len ťažko odlíšiteľné. Kľúčové je však zistiť, či u seba zmätený alebo skolabovaný pacient nemá zdroj cukru, inzulínové pero alebo glukomer. V tomto prípade ide určite o diabetika, ktorý upadol do hypoglykémie, a ihneď voláme Rýchlu záchrannú službu (RZS). Jednoznačné potvrdenie vykonáme až zmeraním hladiny krvného cukru.

DLHODOBÉ NEPRÍLIŠ ZRETEĽNÉ PRÍZNAKY PORÚCH GLYKÉMIE: 

  • smäd;
  • časté močenie;
  • suchá pokožka,
  • nehojace sa rany a odreniny;
  • neúmyselný úbytok telesnej hmotnosti;
  • dlhodobá únava;
  • zhoršené videnie.

KTORÉ TYPY HYPOGLYKÉMIE MÔŽU NASTAŤ? 

Príčin poklesu hladín krvného cukru môže byť hneď niekoľko. Častejšie a oveľa závažnejšie dôsledky budú u diabetikov 1. typu, ktorí sú závislí na liečbe inzulínom, ktorá glykémiu znižuje. Podľa dĺžky trvania, súčasne liečených ochorení pacienta a celkového stavu organizmu môžeme hypoglykémiu rozdeliť na:

  • ľahkú (pacient ju stihne včas rozpoznať a patrične zareagovať),
  • ťažkú (pacient nezareagoval na varovné signály, sám situáciu nezvláda, potrebuje pomoc od okolia, pri strate vedomia vždy voláme RZS).

Medzi hlavné príčiny, ktoré vyvolávajú hypoglykémiu nielen u diabetika, patria: (H2)

  • fyzická aktivita a nedostatočná kompenzácia spálenej energie jedlom. Aktívna činnosť svalov spotrebováva glukózu v krvnom riečisku, znižuje zásoby glukózy vo svaloch (glykogén). Vynechanie jedla po športe, náročnej alebo dlhotrvajúcej fyzickej aktivite povedie k hypoglykémii. Energiu doplníme predovšetkým zo sacharidových zdrojov (obilniny, ovocie, zemiaky, pečivo);
  • aplikácia vyššieho množstva inzulínu, než bolo potrebné;
  • nedodržiavanie životosprávy;
  • nepravidelný príjem potravy počas dňa;
  • nedostatok spánku;
  • nadmerný príjem alkoholu (u diabetika už pri konzumácii 2 dcl vína, fľaše piva alebo 5 dcl destilátu);
  • konzumácia alkoholu namiesto jedla (u podvyživeného alkoholika sa hypoglykémia prejaví po 12 hodinách lačnenia);
  • lieky s hypoglykemizujúcim účinkom – inzulín, perorálne antidiabetiká (deriváty sulfonylurey), salicyláty, propranolol.

PRVÁ POMOC ČLOVEKU S HYPOGLYKÉMIOU

Skontrolujte životné funkcie a stav vedomia (pacient reaguje/nereaguje na oslovenie, rozumie vašim pokynom.

Ak je pacient v bezvedomí, nedýcha, nedvíha sa mu hrudník, necítite prúd vzduchu vydychovaného z úst, tep na predlaktí, postihnutý nemá prirodzenú farbu kože, ihneď začnite resuscitovať a volajte linku 155.

Pokiaľ je pacient pri vedomí, podajte mu ihneď zdroj cukru: sladké pitie, ako je coca-cola, pepsi, džús, voda s cukrom, hroznový cukor. Je vhodné zjesť asi 10 – 20 g sacharidov. V jednorazovej dávke sa väčšie množstvo neodporúča, preto pri poskytovaní prvej pomoci dajte postihnutému v prípade rolky hroznového cukru (zakúpite v lekárni) rozhrýzť iba 5 ks (ideálne na vnútornú stranu líca k ďasnám). Celá rolka totiž obsahuje 40 g sacharidov.

Ak je pacient pri vedomí, uložte ho do stabilizovanej polohy na bok tela.

Zavolajte Rýchlu záchrannú službu na čísle 155.

Do príchodu záchranky monitorujte známky vedomia – dýchanie a pulz.

POZOR: Sladké tekutiny ani jedlo nepodávajte človeku, ktorý je opitý, zvracia, nespolupracuje alebo je v bezvedomí. Hrozí riziko vdýchnutia a následného udusenia.

Niektorí diabetici so sebou nosia oranžovú škatuľku s nápisom GlucaGen HypoKit, ktorá obsahuje hormón glukagón vo forme prášku a injekciu s vodným roztokom. Glukagón oproti inzulínu naopak zdvíha hladinu cukru v krvi. Vodný roztok sa pred aplikáciou vstrekne z injekčnej striekačky do ampulky s práškom a roztok sa späť natiahne do striekačky. Podáva sa priamo do svalu alebo podkožne.

Zdroje:

https://www.prpom.cz

https://skoleniprvnipomoci.cz/vyukovy-portal/hypoglykemie/

Bc. Karolína Vašků

hlasování

2.5 (4)

Štítky:
cukor
hladina krvného cukru
hypoglykémia

Súvisiace články
Dnu zaraďujeme medzi metabolické ochorenia. Pri liečbe je veľmi dôležitá dlhodobá úprava režimu, ako stravovacieho, tak pohybového.
Liečba cukrovky sa spravidla zahajuje úpravou životného štýlu: diéta, pohybové aktivity, zníženie hmotnosti.
Prevencia cukrovky 1. typu zatiaľ neexistuje, avšak cukrovke 2. typu sa dá zabrániť alebo aspoň jej nástup oddialiť.
Treba si uvedomiť, že pacienti sú rôzne osobnosti a majú osobitný prístup k radám lekára aj k liečbe.

Aj mierny covid môže spôsobiť postcovidový syndróm

 9 min.  |   9. 1. 2025  |   redakcia
Ten potom chorého sprevádza mesiace až roky.

„Dia“ a spol. pod drobnohľadom

 7 min.  |   27. 9. 2021  |   Věra Boháčová
"Som diabetik, viem, že nesmiem jesť klasické sladkosti a jem len tie dia". Obligátna veta, ktorá zaznieva ešte stále pomerne často v rámci režimových konzultácií s diabetikmi. Je to ale správna cesta? Bohužiaľ, nie je.
Cukrovka vás ohrozuje bezprostredne aj v budúcnosti – podľa toho aj komplikácie delíme na akútne a neskoré.

Ako je to so sacharidmi?

 3 min.  |   13. 1. 2020  |   redakcia
Sacharidy alebo cukry sú najrozšírenejšou zložkou potravy. Ovplyvňujú hladinu glykémie a rozdeľujú sa na cukry jednoduché a zložené.

Aký mikrobióm, také zdravie

 4 min.  |   24. 6. 2024  |   redakcia
Rovnováha medzi rôznymi druhmi mikroorganizmov je nevyhnutná pre udržanie zdravia, je ale relatívne krehká.

Hrozba nazývaná prediabetes

 3 min.  |   13. 9. 2020  |   Alena Šmahelová
Může se vyskytnout v jakémkoli věku a jeho riziko s přibývajícím věkem výrazně stoupá.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.