Grilovaná zelenina

 1 min.  |   21. 6. 2021  |   redakcia

Ingredience:

Na 2 porcie:
100 g mrkvy
100 g papriky
100 g cukety
40 g cibule
40 g šampiňónov
10 g cesnaku
4 g soli
čierne korenie
pár vetvičiek tymiánu
30 g olivového oleja

Postup:

Všetku zeleninu očistíme, cesnak, cibuľu a šampiňóny olúpeme, papriku zbavíme semien. Papriku nakrájame na kusy cca 3 × 3 cm, cuketu na širšie plátky, mrkvu na tenké šikmé plátky, cibuľu na krúžky, šampiňóny prekrojíme (podľa veľkosti - malé na polovicu, väčšie na viackrát). Všetku zeleninu dáme na grilovaciu tácku (panvicu), osolíme, okoreníme, pridáme čerstvý tymián a olivový olej. Všetko dôkladne premiešame a dáme na gril.

Grilujeme tak, aby bola zelenina mäkká, ale stále držala tvar. 

Podávame samostatne, so syrom, mäsom, alebo s jogurtovým dresingom.


Nutričné (výživové) hodnoty na 1 porciu

Energia

 (kJ/kcal)

Bielkoviny 

(g)

Tuky 

(g)

z toho SFA* (g)

Sacharidy (g)

z toho cukry (g)

Soľ 

(g)

807/193

3

16

2

12

8

2,07

*SFA = nasýtené mastné kyseliny

hlasování

0 (0)

Štítky:
diéta
grilovanie
jedlo
zelenina

Súvisiace články
Ako diabetik sa nemusíte báť úpravy doterajšieho spôsobu stravovania, ani trvalého dodržiavania správneho spôsobu stravovania. Čo je dôležité?
Zdravé stravovanie neznamená vždy to isté čo diéta. Pokiaľ si nie ste istí s výberom, pomôže vám naše desatoro.
150 g sacharidov / 50 g tukov / 80 g bielkovín / 6 000 kJ (1 400 kcal)
Aké sú diétne odporúčania pri dyslipidémiách?
Urobiť si pauzu na obed môže byť spestrením pracovného dňa a je pritom vhodné zamerať sa na správny výber jedla.
Postup: Zemiaky uvarené v šupke (ideálne varný typ A) ešte horúce ošúpeme, necháme vychladnúť a nakrájame na plátky.Reďkovky umyjeme a nakrájame…
Väčšina diabetikov potrebuje stravu, ktorá obsahuje približne 250 gramov sacharidov, 80 gramov tukov, 95 gramov bielkovín (teda 2100 kcal/deň). Jednoduchý návrh kombinovateľného jedálnička si môžete prispôsobiť tak, aby vyhovoval vašim možnostiam aj chuti. Raňajky 250 ml mlieka 2 rožky (biele alebo tmavé) alebo 1 rožok a 1 krajec chleba 20 gramov masla 50 gramov šunky, tvarohu, syra 1 veľká rajčina Desiata 1 ks ovocia alebo malá šálka drobného ovocia Obed Polievka zeleninová s vajcom 100 gramov bravčový prírodný plátok 3 stredne veľké zemiaky Uhorkový šalát z polovice šalátovej uhorky s octovou zálievkou Olovrant téglik bieleho jogurtu s 1 ks ovocia alebo malou šálkou drobného ovocia (mandarínka, malý pomaranč, jablko, borievky…) Večera Kura na paprike prírodné 100 gramov 5 polievkových lyžíc dusenej ryže Hlávkový šalát s jogurtovým dresingom alebo 2 tenké krajce chleba 20 gramov masla 50 gramov debrecínskej pečienky (alebo 50 gramov syra Eidam) 1 vajce 1 paprika čerstvá 2. večera 1 ks žemle celozrnnej, 1 malý krajec chleba 200 ml kefíru (mlieka) Rámcové jedálničky pre diabetikov s rôznym obsahom sacharidov nájdete TU.

Zdravé grilovanie?

 6 min.  |   14. 6. 2022  |   Věra Boháčová
Grilovať sa dá aj v prípade vyššieho cholesterolu, vyššieho tlaku aj cukrovky, dôležitý je výber mäsa aj ostatných príloh.

Diétne grilovanie?

 6 min.  |   21. 6. 2021  |   Věra Boháčová
Áno! Aj keď je grilovanie často spájané s množstvom rizík, grilovať je možné aj zdravo a diétne.
Postup: Umyté zemiaky nakrájame vrátane šupky na tenké plátky cca 3 mm.Vyložíme ich do mierne vymazanej formy na pečenie, rovnomerne posypeme…

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.