Raňajky a diéta
Výživové parametre raňajok môžeme ovplyvniť tak ich prípravou, ako najmä výberom potravín. Či už hovoríme o zdravej strave, či preventívnej v rámci častých zdravotných ťažkostí Slovákov (zvýšená hladina cholesterolu, vyššia telesná hmotnosť, vyšší krvný tlak, zvýšená hladina krvného cukru a pod.), je dobré v rámci jednotlivých kategórií potravín vyberať tie vhodnejšie/výhodnejšie, ktoré majú napríklad nižšiu energetickú hodnotu, vyšší obsah vlákniny, nižší obsah tukov či nižší obsah nasýtených mastných kyselín, menej cukru. Samozrejme so zachovaním vyššie uvedených zásad.
Menej vhodné |
Vhodnejšie |
biele pečivo |
pečivo žitné, celozrnné, prípadne viaczrnné či špeciálne |
maslo |
roztierateľné rastlinné tuky |
smotanový jogurt |
jogurt s obsahom tuku do 3 % |
ovocný jogurt |
biely jogurt doplnený ovocím |
maslový croissant |
tvarohový koláčik |
sladené zapekané müsli |
domáce müsli |
saláma |
šunka |
smažené vajce |
stratené vajce |
sušienky s polevou či náplňou |
celozrnné sušienky s ovocím |
Raňajky pre každého
Ak máme čas, so zdravými raňajkami sa môžeme pohrať, alebo ich pripraviť do pár minút. A ako by mohli vyzerať také správne vyvážené raňajky? Napríklad:
Studené slané raňajky:
- žitný chlieb, roztierateľný rastlinný tuk, plátkový syr, rajčina
- celozrnný rožok, šunková nátierka (šunka, čerstvý syr, bylinky), šalátová uhorka
- kornbagetka s nátierkou z červenej šošovice a zeleniny
- cottage syr so zeleninou, knäckebrot
Teplé slané raňajky:
- zapečená hrianka so šunkou a syrom, ľadový šalát
- celozrnný chlieb so strateným vajcom, rajčinou a polníčkom
- zapekaná bagetka so zeleninou a syrom
- celozrnné cestoviny (slimáčiky) so špenátom, syrom
Studené sladké raňajky:
- biely jogurt, ovocie, ovsené vločky, oriešky
- tvarohový koláčik, kúsok ovocia
- domáce müsli s ovocím, mlieko
- ťahaný jablkový závin, kefír
Teplé sladké raňajky:
- banánovo-vločkové dolky, sezónne ovocie
- obilninová kaša (ovsená, pohánková a pod.), oriešky, ovocie
- hrianka zapečená s čerstvým syrom, jablkom a škoricou
- cupcake, ovocie s tvarohom
Nakombinujte raňajky si sami
Nevyhovujú vám ponúkané kombinácie? Skúste si vyvážené raňajky poskladať sami. Ponúkame jednoduchý návod. Prikladáme príklad vhodných raňajkových surovín. Z prvého stĺpca vyberte potravinu a doplňte ju ľubovoľnými potravinami z ostatných stĺpcov. Z nich buď raňajky uvarte, alebo jednoducho len poskladajte, potraviny z prvého, druhého a tretieho stĺpca nevynechávajte, potraviny z posledného stĺpca nemusíte nutne vždy využiť. A nezabúdajte na tekutiny.
Sacharidové potraviny |
Bielkovinné potraviny |
Ovocie a zelenina |
Tuky |
pečivo, celozrnné, viaczrnné, špeciálne |
plátkový/tvrdý syr |
čerstvé ovocie |
roztierateľné rastlinné tuky |
čerstvý syr |
|||
chlieb žitný, celozrnný, viaczrnný, špeciálny |
biely jogurt |
||
kefír |
čerstvá zelenina |
||
knäckebrot |
tvaroh |
rastlinné oleje |
|
celozrnná tortilla |
cottage |
||
ovsené vločky |
skyr |
ovocné pyré |
orechy |
ryža |
mlieko |
||
pohánka |
šunka |
tepelne upravená zelenina |
|
tvarohový koláčik |
|||
pšeno |
mäso |
semienka |
|
strukoviny |
sušené ovocie (menej často, malé množstvo, nie kandizované) |
||
nespekané nesladené müsli |
vajce |
||
celozrnné sušienky bez polevy a náplne |
ryby/rybičky |
avokádo |
Prečítajte si, ako sú raňajky dôležité v článku Význam zdravých raňajok.
Věra Boháčová, DiS.