PODCAST: Liekové interakcie alebo Keď sa lieky navzájom ovplyvňujú

 4 min.  |   7. 2. 2024  |   redakcia


Lieky sú bežnou súčasťou nášho života, či už sú to lieky na bolesť, antibiotiká, alebo vitamíny, ale napríklad aj lieky na vysoký krvný tlak alebo cholesterol. Môže sa však stať, že keď začneme užívať viacero liekov súčasne, môžu vzniknúť tzv. liekové interakcie. Čo to znamená a prečo je dôležité o nich vedieť?

Lieková interakcia nastáva, keď jeden liek ovplyvňuje liečebné účinky alebo nežiaduce (vedľajšie) účinky druhého lieku. To môže znamenať zvýšenie alebo zníženie účinku lieku, alebo dokonca vytváranie nových nežiaducich účinkov. Táto situácia môže nastať, ak berieme niekoľko rôznych liekov súčasne. Zriedkavé ale nie sú ani situácie, keď pacient užíva súčasne lieky, ktoré majú rovnakú účinnú látku, len sa inak volajú – tu môžeme očakávať zosilnenie nežiaducich účinkov. Liekové interakcie sa navyše týkajú nielen liekov viazaných na lekársky predpis (tzv. recept), ale aj liekov voľnopredajných, potravinových doplnkov alebo aj stravy samotnej (napríklad môže vadiť konzumácia listovej zeleniny, citrusových plodov, ľubovníka alebo ženšenu pri užívaní niektorých liekov a pod.); budeme sa im venovať čoskoro v samostatnom článku.

Rôzne dôsledky liekových interakcií

Zhrňme si, čo môžu liekové interakcie v našom tele spôsobiť:

  • Zvýšené alebo znížené účinky lieku: lieková interakcia môže spôsobiť, že liek bude mať silnejšie alebo slabšie účinky ako zvyčajne. To môže byť nebezpečné, najmä ak je liek predpísaný na kontrolu závažného ochorenia.
  • Vznik nových nežiaducich účinkov: súbežné užívanie niektorých liekov môže spôsobiť nečakané nežiaduce účinky, ktoré by sme pri užívaní každého lieku samostatne nezaznamenali.
  • Ovplyvnenie vstrebania alebo rozkladu liekov v tele: niektoré lieky môžu ovplyvniť spôsob, akým náš organizmus vstrebáva alebo spracováva ďalšie lieky. To môže znamenať, že lieky nebudú účinné, alebo naopak, že sa hromadia v tele v nebezpečných množstvách.

Kedy sú liekové interakcie prospešné?

O liekových interakciách sa väčšinou hovorí ako o niečom, čo je nežiaduce, čo má pre nás nepriaznivé účinky. Liekové interakcie však môžu byť aj žiaduce, prínosné – typickým príkladom sú tzv. fixné kombinácie. Ide o liek, ktorý v sebe obsahuje dve alebo viac účinných látok. Takáto tabletka či kapsula je cielene pripravená výrobcom tak, aby sa látky v nej obsiahnuté vzájomne dopĺňali. Pre nás ako pacientov majú fixné kombinácie nespornú výhodu v tom, že užívame menší počet liekov a znižuje sa riziko, že na nejakú tabletku zabudneme. Príkladom fixných kombinácií sú dva alebo tri lieky na vysoký krvný tlak v jednej tablete, kombinácia lieku na vysoký krvný tlak a lieku na vysoký cholesterol v jednej tablete, rôzne kombinácie liekov na cukrovku v jednom a podobne.

Ako znížiť riziko nebezpečných liekových interakcii? 

Existuje niekoľko pravidiel, ako možno minimalizovať riziko liekových interakcií. Je dôležité si ich zapamätať a riadiť sa nimi:

  1. Informujte svojho lekára o všetkých liekoch, ktoré užívate: aj tie najmenšie zmeny v liečbe alebo doplnky stravy, ako sú bylinné prípravky alebo vitamíny, by mali byť konzultované s ošetrujúcim lekárom.
  2. Dbajte na sústavnosť v užívaní liekov: snažte sa užívať lieky pravidelne v rovnaký čas každý deň a dodržujte odporúčané dávky. Dbajte na odporúčanie lekára týkajúce sa užívania liekov.
  3. Obmedzte konzumáciu alkoholu: alkoholom by sa lieky nemali zapíjať nikdy, u väčšiny liekov by sa alkohol nemal konzumovať vôbec.
  4. Prípadné nejasnosti a pochybnosti konzultujte so svojím lekárom či lekárnikom.

Vedomosť o existencii a úskaliach liekových interakcií pomáha predísť zbytočným zdravotným problémom. Pokiaľ budete mať pri užívaní liekov akékoľvek pochybnosti, vždy má byť prvou voľbou konzultácia s ošetrujúcim lekárom – aj preto je dôležité, aby mal prehľad o všetkých liekoch a prípravkoch, ktoré užívame. K ich evidencii môžete využiť aj pacientsky záznamník, ktorý sme pre vás pripravili:

Pacientský záznamník na stiahnutie

 

redakcia MEDICAL TRIBUNE CZ

Súvisiace články
Potravinové doplnky, ale aj niektoré potraviny môžu s našimi liekmi rôzne reagovať, a to nie vždy žiaducim spôsobom.
Rozhodne spozornite a neberte veci na ľahkú váhu. Podstatné je, že vždy sa dá niečo robiť.
1. Nežiaduce účinky (NÚ) liečby: NÚ sa môžu vyskytnúť u všetkých typov analgetík. Tento problém nadobúda význam pri dlhodobej liečbe. U neopioidných analgetík, najmä u nesteroidných antireumatík (NSA) bývajú časté poruchy tráviaceho traktu (vredová choroba žalúdka, krvácanie do tráviaceho traktu), poruchy funkcie obličiek, pečene a krvácavosti. U opioidných analgetík (morfín, fentanyl, oxykodon) sa tieto NÚ nevyskytujú, ale individuálne sa môže vyskytnúť nevoľnosť a zvracanie, ospalosť, svrbenie a veľmi často zápcha. Pri správne vedenej liečbe bolesti opioidmi nevzniká typ závislosti, ktorý sa vyskytuje u narkomanov, ale pravidelne sa rozvíja tzv. fyzická závislosť. Tá sa prejaví rozvojom abstinenčného (odvykacieho) stavu (tras, husia koža, nervozita, úzkosť) pri náhlom vysadení opioidov. Tomu sa predchádza postupným vysadzovaním opioidov (ak je pre to z lekárskeho hľadiska dôvod). Mnohým NÚ sa dá predchádzať preventívnym podaním niektorých liekov. Prínosné sú gastroprotektíva (napr. omeprazol) pri dlhodobej liečbe NSA, antiemetiká (lieky proti nevoľnosti a zvracaniu – haloperidol, metoklopramid, ondansetron) a laxatíva (preháňadlá) pri liečbe opioidmi. 2. Nesprávna kombinácia liekov a predávkovanie Jedným z dôvodov stále častejšieho predávkovania je široká ponuka liekov s rovnakou účinnou látkou. Napr. valetol, ataralgin, panadol, paralen a coldrex obsahujú rovnakú účinnú látku, takže pri neznalosti účinnej látky a ich nesprávnej kombinácii môže pri kombinácii týchto liekov ľahko dôjsť k predávkovaniu. Kombinácia neopioidných a opioidných analgetík môže byť výhodná, rovnako ako kombinácia analgetík s adjuvantnými analgetikami. Veľkou chybou je však súčasné užívanie viacerých typov NSA. Vzhľadom na to, že NSA vo veľkej miere užívajú najmä starší polymorbidní pacienti, treba dať pozor na možné liekové interakcie NSA najčastejšie s liekmi na cukrovku (antidiabetiká), riedenie krvi (antikoagulanciá) a na vysoký krvný tlak (antihypertenzíva). 3. Zanedbanie stavu Nedostatočná liečba bolesti je problémom aj vo vyspelých krajinách. Aj keď sa situácia v oblasti liečby bolesti v poslednom čase zlepšila, ani v dnes nie je v ČR napr. nádorová bolesť dostatočne liečená. V značnej časti prípadov pritom ide o vhodný výber liekov a ich správne použitie. Pravidlom úspešnosti je teda správne užívanie liekov, predovšetkým v kombináciách, presné a stále dodržiavanie lekárom stanovených pravidiel. Ak odpoviete, aj keď len raz kladne, je na čase začať s liečbou bolesti: Trpím na bolesť veľkú časť dňa Snažím sa s bolesťou čo najviac bojovať Keď sa bolesť stáva neznesiteľnou, beriem si lieky Kvôli bolesti nemám chuť vidieť sa s mnohými ľuďmi V noci sa budím kvôli bolesti
Schizofrénia patrí medzi liečiteľné ochorenia. Dobre riadená terapia dáva pacientovi šancu žiť kvalitný a produktívny život.

Prečo by mal váš lekár poznať úplne všetky vaše lieky?

 5 min.  |   20. 10. 2023  |   redakcia
Dôvodov je hneď niekoľko. Určité lieky by sa nemali užívať súčasne, niektoré lieky sa ovplyvňujú vo svojej účinnosti.

Aký mikrobióm, také zdravie

 4 min.  |   24. 6. 2024  |   redakcia
Rovnováha medzi rôznymi druhmi mikroorganizmov je nevyhnutná pre udržanie zdravia, je ale relatívne krehká.

Čo robiť, keď mám astmu?

 2 min.  |   28. 3. 2023  |   Norbert Pauk
Pri správnej starostlivosti o svoje telo a s pravidelným užívaním preventívnej liečby môže väčšina astmatikov žiť svoj život bez zásadných obmedzení.
Liečba cukrovky sa spravidla zahajuje úpravou životného štýlu: diéta, pohybové aktivity, zníženie hmotnosti.

Ako sa lieči alergia?

 3 min.  |   28. 3. 2023  |   Norbert Pauk
Terapia alergie sa okrem iného odvíja od spúšťača, ktorý imunitné reakcie naštartuje. Hlavným spôsobom boja s alergiou je eliminácia styku s alergénom, teda vyhnúť sa stretnutiu s dráždivou látkou.
Možno neviete, že v Českej republike tieto lieky užíva viac ako milión pacientov, takže priamu alebo sprostredkovanú skúsenosť s nimi má takmer každý.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.