Najčastejšie otázky diabetikov – 2. časť (liečba)

 7 min.  |   18. 8. 2022  |   redakcia


Cukrovka (diabetes mellitus) je komplexné chronické ochorenie, ktoré vyžaduje sústavnú lekársku starostlivosť zahŕňajúcu nielen kontrolu glykémie, ale aj špeciálnu stratégiu liečby. Pokiaľ vám bola cukrovka novo diagnostikovaná, v nasledujúcom texte sa dočítate dôležité informácie.

Obdobie po stanovení diagnózy diabetu je výzvou tak pre lekárov, ako aj pre pacienta. Lekár by vám mal pomôcť vyrovnať sa s chorobou a poskytnúť vám minimálne nutné znalosti, nové zručnosti a vysvetliť význam diétnej liečby a fyzickej aktivity.

Nižšie prinášame najčastejšie otázky novo diagnostikovaných pacientov s cukrovkou. Ideálny, motivovaný pacient ich kladie sám, ale lekár by vás mal v priebehu kontrol o všetkých týchto témach poučiť. Odpovede nie sú komplexné, sú doplnené odkazmi na webové stránky s dostupnými vzdelávacími materiálmi. Táto časť článku zhŕňa základné informácie o liečbe cukrovky. Prvý diel sa venoval základným informáciám o diabete ako ochorení. Tretí diel sa zameriava na komplikácie diabetu.

1. Aké sú ciele liečby diabetu 2. typu?

Cieľom liečby je udržať glykémiu pod kontrolou a čo najbližšie normálnym hodnotám, predísť ďalším zdravotným problémom, ktoré sú s diabetom často spojené, udržať čo najlepšiu kvalitu života bez kolísania hodnoty cukru v krvi.

2. Ako sa diabetes 2. typu lieči?

Diabetes 2. typu môže byť liečený zmenou diéty, zmenou životného štýlu a liekmi (tablety a injekcie). Liečebný plán s vami preberie a navrhne váš lekár. Odporúčanie sa týka zmeny režimu, najmä diétnej liečby. Ak ste obézni, potom odporúčame redukciu hmotnosti, ďalej je nutné zvýšiť fyzickú aktivitu a nefajčiť. Zmena životného štýlu je v liečbe diabetu rovnako dôležitá ako užívanie liekov.

3. Prečo je diéta pri liečbe diabetu dôležitá?

Diéta je nutnou súčasťou liečby cukrovky. Veľa ľudí potrebuje zmeniť diétne návyky. Ide najmä o udržanie glykémie čo najbližšie normálnym hodnotám (individuálne vám odporučí lekár) a o predchádzanie vzniku dlhodobých komplikácií, ako sú ochorenia srdca alebo obličiek. Primárne treba zredukovať obsah tukov, najmä tuky živočíšneho pôvodu pôsobia diabetogénne. Jedlo s vysokým obsahom tukov znižuje hladinu niektorých liekov na diabetes. Zmenou diéty sa môže dosiahnuť pokles telesnej hmotnosti a v súvislosti s tým aj zníženie krvného tlaku a hladiny cholesterolu. Na zmene diéty bude s vami spolupracovať lekár alebo odporučí konzultáciu u nutričného terapeuta. Viac na https://www.dialiga.cz/userfiles/zaciname-s-inzulinem.pdf, https://www.dialiga.cz/userfiles/pokracujeme-s-inzulinem.pdf, https://www.dialiga.cz/userfiles/alkohol-a-diabetes-mellitus.pdf.

4. Prečo je pravidelná fyzická aktivita v liečbe diabetu dôležitá?

Pri cvičení sa zlepšuje metabolizmus svalov, znižuje sa inzulínová rezistencia a spomaľuje sa progresia diabetu. Navyše má cvičenie pozitívny účinok na srdce a cievy. Predovšetkým spomaľuje rozvoj aterosklerózy znížením hodnôt krvných tukov, krvného tlaku a stresu. Je jedno, aký druh pohybu si vyberiete (praktická je chôdza, počíta sa ale aj upratovanie a práca v záhrade či chôdza pri nakupovaní v nákupnom centre). Cvičenie by malo byť pravidelné po väčšinu dní v týždni. Ak s cvičením začínate, poraďte sa najskôr so svojím lekárom o svojom celkovom zdravotnom stave a bezpečnej záťaži. Čas cvičenia postupne predlžujte a intenzitu dávkujte podľa pocitu únavy. Ak nie ste liečení inzulínom alebo hypoglykemizujúcimi liekmi, nespôsobuje cvičenie hypoglykémiu, preto nie je nutné jesť viac sacharidov, najmä keď chcete chudnúť. Nezabudnite pri cvičení dopĺňať tekutiny. Ak máte sedavé zamestnanie, počas dňa prácu opakovane prerušujte a krátko sa prejdite.

5. Čo mám robiť, keď potrebujem schudnúť?

  • Zvýšiť fyzickú aktivitu – aj bežná chôdza má významný vplyv na zlepšenie zdravia. Niektorí ľudia s cukrovkou musia pred cvičením upraviť dávku svojich liekov a kontrolovať cukor v krvi meraním pred cvičením a po cvičení.
  • Jesť menej kalórií – množstvo kalórií optimálne k redukcii hmotnosti určí váš lekár / nutričný terapeut.

6. Môžem jesť rovnaké jedlo ako moja rodina?

Áno, keď máte diabetes, nemusí sa pre vás variť zvlášť. Môžete jesť rovnaké jedlo ako ostatní členovia rodiny, vyhýbať sa vyprážaným jedlám, priemyslovo spracovaným mastným výrobkom a potravinám s vysokým obsahom tuku. Zmena vášho jedálničku znamená väčšinou všeobecne zdravé stravovanie, ktoré nikomu neublíži, a pre všetkých platí nejesť príliš veľa.

7. Je nutné, aby som jedol/jedla každý deň v rovnaký čas?

Ako často a kedy jesť, záleží čiastočne od liekov, ktoré užívate. Ľudia, ktorí užívajú fixné dávky inzulínu alebo lieky zvyšujúce výdaj inzulínu (napr. deriváty sulfonylurey), by mali jesť pravidelne, vždy v rovnakom čase. Pravidelné stravovanie znižuje riziko nízkej hodnoty cukru v krvi. Ľudia, ktorí užívajú lieky, ktoré nespôsobujú hypoglykémiu (napr. metformín), nemusia jesť pravidelne v rovnakom čase.

8. Ktoré lieky sa používajú v liečbe diabetu 2. typu?

Môže byť použitý celý rad rôznych liekov. U väčšiny pacientov je liekom prvej voľby metformín vo forme tabliet.

9. Ako poznám, že moja liečba funguje?

Po 2 – 3 mesiacoch užívania metformínu urobí lekár test na glykovaný hemoglobín – HbA1c, ktorý ukáže, aká bola glykémia v priebehu posledných 2 –3 mesiacov. Ak je hodnota po troch mesiacoch užívania metformínu stále vyššia ako cieľová, môže vám lekár dávku zvýšiť, alebo navrhne pridanie druhého lieku. Iným spôsobom, ako zistiť, či liečba funguje, je samostatná kontrola meraním glykémie glukometrom.

Výber druhého lieku závisí od viacerých rôznych okolností (od závažnosti diabetu, telesnej hmotnosti, pridružených ochorení). Niektoré z liekov na diabetes môžu v určitých situáciách spôsobiť hypoglykémiu, ktorá sa prejaví potením, trasom, pocitom hladu alebo úzkosťou a poruchou koncentrácie. Hypoglykémiu treba rýchlo liečiť, pretože môže viesť k poruche vedomia. Lekár vás upozorní na lieky, ktoré môžu hypoglykémiu vyvolať, a poučí vás, ako tejto situácii predchádzať a ako vzniknutú hypoglykémiu riešiť.

10. Čo je inzulín?

Inzulín je hormón, ktorý sa v tele tvorí v slinivke a pomáha glukóze vstupovať do buniek. U väčšiny diabetikov 2. typu ide o poruchu pôsobenia inzulínu v tkanivách z dôvodu tzv. inzulínovej rezistencie. Pri dlhšom trvaní diabetu začne slinivka zlyhávať a prestane vytvárať dostatok inzulínu. Väčšina pacientov môže udržať glykémiu pod kontrolou diabetickou diétou, fyzickou aktivitou a tabletami. Niektorí však inzulín na liečbu diabetu potrebujú. Viac na https://www.dialiga.cz/userfiles/zaciname-s-inzulinem.pdf.

11. Ako často by som mal/a chodiť na kontrolu k lekárovi?

Väčšina pacientov s diabetom chodí na kontrolu raz za tri alebo štyri mesiace. Počas návštevy preberiete s lekárom výsledky vyšetrenia a liečbu. Keď glykémie nedosahujú cieľové hodnoty, môže vám lekár ponúknuť zmenu liečby.

MUDr. Johana Venerová
Diabetologické centrum 1. LF UK a ÚVN-VFN Praha
(redakčne upravené)
 

Zdroje

  • Pelikánová T, Bartoš V, a kol. Praktická diabetologie. 6. vydání. Praha: Maxdorf Jessenius, 2018.
  • Jirkovská A, et al. Jak (si) léčit a kontrolovat diabetes – Manuál pro edukaci diabetiků. Praha, Panax, 2003.
  • https://www-uptodate-com.ezproxy.is.cuni.cz/contents/search
  • https://www.dialiga.cz/ke-stazeni/
  • https://docplayer.cz/2832271-Diabeticka-dieta-bc-vladimira-havlova-prof-mudr-alexandra-jirkovska-csc-centrum-diabetologie-ikem-praha.html
  • Karen I, Svačina Š, et al. Diabetes mellitus v primární péči. 2. rozšířené vydání. Praha: Axonite CZ, 2014. ISBN 978-80-904899-8-1

hlasování

0 (0)

Štítky:
cukrovka
diabetik
liečba cukrovky
otázky a odpovede

Súvisiace články
Otázky novo diagnostikovaného diabetika k cukrovke a glykémii

Najčastejšie otázky diabetikov – 3. časť (komplikácie)

 13 min.  |   18. 8. 2022  |   redakcia
Otázky novo diagnostikovaného diabetika k cukrovke a jej komplikáciám
Tehotenská cukrovka je metabolická porucha regulácie hladiny cukru v krvi (glykémie), ktorá postihuje až 17 % tehotných žien.
Ochorenia, ktoré postihuje periférne nervy. Príznaky sa začnú prejavovať pozvoľna ako napr. svalová slabosť, únava, úbytok svalovej hmoty alebo kŕče.

Ako vzniká cukrovka (diabetes) a jej vplyv na imunitu a zápaly

 6 min.  |   24. 5. 2022  |   redakcia
Cukrovka postihuje prakticky všetky orgánové systémy a je príčinou ďalších – a závažných – zdravotných komplikácií.
150 g sacharidov / 50 g tukov / 80 g bielkovín / 6 000 kJ (1 400 kcal)

Rámcové jedálničky pre diabetikov

18. 2. 2020  |   redakcia
Diabetická diéta je základom liečby cukrovky, pretože práve vhodnou stravou môžeme ovplyvniť svoj celkový zdravotný stav.

Ochorenie obličiek často súvisí s hypertenziou a diabetom

 8 min.  |   1. 9. 2023  |   redakcia
Chronické ochorenie obličiek postihuje každého desiateho jedinca v Slovenskej republike. Nebolí, takže o ňom veľká časť ľudí vôbec nevie,
200 g sacharidov / 70 g tukov / 90 g bielkovín / 7 500 kJ (1 800 kcal)

Vyšetrenie na tehotenskú cukrovku

 3 min.  |   11. 8. 2022  |   Alena Šmahelová
Těhotenská cukrovka je spojena se závažnými riziky pro matku i pro plod , proto je její vyšetření prováděno u všech těhotných.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.