Čriepky módnych diét

 7 min.  |   22. 10. 2023  |   Garant: Věra Boháčová


Medzi tzv. módnymi diétami môžeme nájsť celý rad tých, ktoré možno aktuálne nie sú tak populárne, ale majú svoje „stále miesto“ u svojich priaznivcov a s ich popularitou sa stretávame, napríklad s drobnou modifikáciou, v rôznych časových vlnách. Majú svoje pozitíva (aj keď u niektorých treba naozaj svedomite hľadať) aj úskalia. Pozitívom (niekedy jediným) je fakt, že donúti nad jedlom premýšľať, čo veľa ľudí nerobí. Medzi úskaliami môžeme všeobecne spomenúť stravovanie s ľahkou  cestou k nevyváženosti či nejednoduchú dodržateľnosť. Sú to tiež diéty, ktoré sú často interpretované v rôznych nie vždy jednotných modifikáciách.

Delená strava

Zásady stravy vychádzajú z presvedčenia, že kombinácia niektorých potravín vedie k nedokonalému tráveniu a dochádza k acidóze. Konkrétne ide o kombináciu potravín s vysokým obsahom bielkovín a vysokým obsahom sacharidov. Potraviny sú preto rozdelené na sacharidové a bielkovinové. Strava určuje aj skupinu potravín, ktoré sú neutrálne a môžu sa kombinovať s „bielkovinovou“ či „sacharidovou“ skupinou.  V jedálničku sa kladie dôraz na celozrnné potraviny a výrobky, v niektorých odporúčaniach sa zakazuje cukor, biela múka či margaríny, niekde je povolený alkohol, niekde nie. Podľa teórií má strava chrániť pred vznikom diabetu, ochorením srdca a obličiek, proti strate vitality. V dnešnom čase je často dodržiavaná za účelom redukcie telesnej hmotnosti.

Bielkovinovú skupinu tvoria mäso, vajce, mlieko a mliečne výrobky (mlieko by sa nemalo kombinovať s mäsom), strukoviny, väčšina ovocia, mušty a víno. Do sacharidovej skupiny sú zaradené obilniny, zemiaky, tekvica, batáty, artičoky, sladké ovocie (napr. zrelé banány, sladké hrozno, sušené ovocie), pivo. Tretia skupina je neutrálna, zaraďuje sa sem takmer všetka zelenina, orechy (okrem arašidov), tuky, z nápojov whisky a gin.

Výhody a úskalia delenej stravy

Vďaka širokému spektru odporúčaných potravín (aj keď konzumovaných oddelene) môže byť diéta/strava dobre vyvážená, a teda nemusí hroziť riziko nutričných deficitov. Aby to tak bolo, treba mať povedomie o skladbe stravy. Úskalím je často nejednotné (podľa zdrojov) rozdelenie potravín do jednotlivých skupín, často nie je riešené povolené množstvo alkoholu. Samotné oddeľovanie bielkovinových a sacharidových potravín nedáva príliš zmysel. V tenkom čreve, kde dochádza k tráveniu, sú prítomné súčasne tak enzýmy štiepiace tuky, ako aj tie, ktoré štiepia sacharidy aj bielkoviny. A navyše, striktné oddelenie jednotlivých živín je takmer nemožné. Okrem čistého tuku a cukru potraviny obsahujú v rôznom pomere všetky živiny, teda bielkoviny, tuky aj sacharidy. Redukčný efekt diéty je pripisovaný konzumácii menšieho množstva potravín, kedy nemôžeme dať na tanier zvyčajné kombinácie (napr. namiesto španielskeho vtáčka s ryžou si môžete dať buď len vtáčka, alebo len ryžu).

Diéta podľa krvných skupín

Koncept diéty vychádza z predpokladu, že pri trávení živín existuje medzi krvou a potravinami imunologická reakcia. Každej krvnej skupine tak vyhovuje iné zloženie stravy. Strava má pomáhať zlepšiť trávenie a redukciu hmotnosti, podporiť celkovú pohodu.

Podľa odporúčaní by ľudia s krvnou skupinou 0 mali jesť hlavne mäso a ryby, stravu podobnú paleo strave, s absenciou obilnín, strukovín a mliečnych výrobkov. Majitelia krvnej skupiny A by sa mali zamerať na rastlinnú stravu, bez červeného mäsa, mliečnych výrobkov a pšenice. Jedálniček má obsahovať dostatok zeleniny, orechov a olivového oleja. Ľudia s krvnou skupinou B by mali jesť hydinu a bravčové mäso, pšenicu, kukuricu, rajčiny. Nemali by piť kávu. Ostatné potraviny, vrátane mliečnych výrobkov, sú povolené. Majitelia krvnej skupiny AB by mali mať jedálniček bez červeného mäsa a kukurice. Môžu konzumovať strukoviny, obilniny, morské plody, mliečne výrobky a kávu.

Výhody a úskalia diéty podľa krvných skupín

Diéta podľa krvných skupín sa nedá dodržiavať bez výrazného záujmu o to, čo človek konzumuje. To veľa ľudí nerobí, aj keď taký záujem iste prispieva ku kvalitnejšiemu stravovaniu. Človek môže mať tiež krvnú skupinu, ku ktorej náleží zloženie stravy, ktoré mu vyhovuje. Niekomu však zloženie nemusí vyhovovať vôbec. Niektoré varianty však môžu viesť k nutričným nedostatkom, napr. vlákniny a vápnika u skupiny 0 alebo vápnika u skupiny A. Niektoré varianty môžu zvyšovať kardiovaskulárne riziko. Na záver treba podotknúť, že stále neexistuje štúdia, ktorá by potvrdzovala súvislosť medzi krvnou skupinou a zložením stravy.

Paleo diéta

Zásady stravy vychádzajú z doby kamennej (paleolitu), kedy sa ľudia živili prevažne ulovenou zverou a nazbieranými semenami a bobuľami. Zástancovia tejto stravy argumentujú tým, že od dôb paleolitu sa naša anatómia a genetika nezmenili, a teda by sme mali jesť podobnú skladbu stravy. Tým by sme mali predchádzať celému radu tzv. civilizačných ochorení, ako sú diabetes 2. typu alebo obezita, kardiovaskulárnym či onkologickým ochoreniam.

Podľa odporúčaní sa paleo strava skladá najmä z chudého mäsa, rýb, morských plodov, vajec, orechov, semien, čerstvého ovocia a zeleniny, olejov (olivový, kokosový, orechový, hroznový).

Medzi potravinami, ktoré sú pre túto diétu nevhodné, sú uvádzané obilniny a výrobky z nich, zemiaky, strukoviny vrátane výrobkov z nich, mlieko, mliečne výrobky, tučné mäso a údeniny, cukor, sirupy, bonbóny, viac spracované potraviny, slané jedlá, solené potraviny. Názory na presné zloženie jedálnička sa však rôznia.

Výhody a úskalia paleo diéty

Jesť menej solené a vysoko spracované potraviny, vyhýbať sa údeninám a mať v strave dostatok kvalitných bielkovín je iste výhodou. Nie vždy sa však dozvieme informácie o počte odporúčaných porcií. Ich dlhodobá nadmerná konzumácia môže viesť k zaťaženiu obličiek, zvyšovaniu hladiny kyseliny močovej v krvi. Aj výber tukov nie je kvôli povolenému kokosovému tuku jednoznačne výhodný pre prevenciu srdcovo-cievnych ochorení. Pre mnohé osoby je to tiež stravovanie nevhodné z dôvodu absencie dôležitých zdrojov energie zo sacharidov (obilniny, strukoviny, zemiaky), ktoré diéta zakazuje. Kvôli chýbaniu mlieka a mliečnych výrobkov hrozí nedostatok vápnika so všetkými jeho dôsledkami, extrémne nízky pri tomto spôsobe stravovania vychádza aj obsah vlákniny.

Je dobré si uvedomiť, že argument podpory dobrého zdravia a dlhovekosti nedáva príliš zmysel v kontexte dĺžky dožitia v paleolite a dnes. A potom tu máme ešte celkový režim. Pohybová aktivita nutná k obstaraniu obživy v dobe kamennej bola nepomerne náročnejšia, ako je to dnes.


Stravovanie každého z nás by malo vychádzať z individuálnych potrieb, ktoré sú dané zdravotným stavom, vekom, režimovými návykmi aj stravovacími preferenciami. Nie je vždy jednoduché všetky tieto faktory v stravovaní zohľadniť. Pred dodržiavaním akéhokoľvek menej tradičného spôsobu stravovania je teda vhodné poradiť sa s odborníkom (nutričným terapeutom). Môže sa totiž stať, že v dobrej viere, že pre svoje zdravie robíme to najlepšie, bude mať taký spôsob stravovania úplne iný efekt, ako očakávame. Je dobré sa u rôznych diét zoznámiť nielen s deklarovanými pozitívami, ale aj s úskaliami, a to v dlhodobom kontexte.

Věra Boháčová, DiS.

Zdroje:

Kohout P, et al. Klinická výživa. Praha, Galén, 2021.

Súvisiace články
Diétu pri dyslipidémiách nie je možné vnímať ako „nárazovku“, ale dlhodobú až doživotnú úpravu režimu. Je preto zásadné poskladať stravu tak, aby sme diétu mohli reálne dodržiavať.

Ako na novoročne predsavzatie

 4 min.  |   28. 12. 2021  |   redakcia
Ako si poradiť s novoročnými predsavzatiami.

Módne diéty: Raw strava

 5 min.  |   1. 7. 2023  |   Věra Boháčová
Raw strava je spôsob stravovania obmedzujúceho tepelnú úpravu na 42 – 47 stupňov Celzia. Podľa jej zástancov sa v dôsledku vyšších teplôt stáva zo „živej“ stravy „neživá“.
V rámci dodržiavania každej diéty, a tá pri dyslipidémiách nie je výnimkou, je veľmi dôležitý výber potravín.
200 g sacharidov / 70 g tukov / 90 g bielkovín / 7 500 kJ (1 800 kcal)

Módne diéty: Vegetariánstvo

 6 min.  |   1. 7. 2023  |   Věra Boháčová
Vegetariánstvo je pomerne rozšíreným spôsobom stravovania a v rámci jeho dodržiavania môžeme pozorovať skôr vzrastajúci trend.
250 g sacharidov / 80 g tukov / 95 g bielkovín / 8 800 kJ (2 100 kcal)
Aké sú diétne odporúčania pri dyslipidémiách?

Päť omylov o diéte

 2 min.  |   2. 3. 2020  |   redakcia
Základom vyváženého a pestrého jedálnička by mali byť čerstvé ovocie a zelenina, kvalitné bielkoviny, zložené sacharidy a primerané množstvo vhodných tukov.
300 g sacharidov / 90 g tukov / 100 g bielkovín / 10 000 kJ (2 400 kcal)

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.