Peter sa vždy rád zabával a nikdy veľmi nedbal na zdravé stravovanie...

 2 min.  |   2. 3. 2020  |   redakcia


Peter, 40 rokov

„Ten tlak je vyšší – sadnite si na pár minút v pokoji v čakárni, zmeriame to o chvíľu ešte raz,“ počul Peter pred tromi rokmi v ordinácii svojho praktického lekára. Ani druhé meranie nedopadlo lepšie – na displeji tlakomeru sa objavilo 165/100. „S takým tlakom po svete behať nemôžete, to by ste tiež mohli čoskoro mať infarkt alebo mozgovú príhodu,“ konštatoval lekár a začal vypisovať recept. „Toto budete užívať dvakrát denne, vyzdvihnite si to radšej hneď. Keby ste náhodou začali kašlať, dajte mi vedieť, môže to spolu súvisieť. Je ale dôležité, aby ste lieky nevynechávali!“ Vlastne to bolo po prvý raz, čo Peter mal brať nejaké lieky dlhodobo. A čoskoro bolo jasné, že nejde len o užívanie tabletiek. „Tie kilá navyše vám tiež nerobia dobre, budete s tým musieť niečo urobiť,“ povedal lekár pomerne jasne. Dovtedy Peter nijako zvlášť neriešil, že už je dávno preč jeho štíhla postava druholigového volejbalistu…

Dodržiava liečbu a žije sa mu lepšie ako predtým

Z ordinácie Peter vychádzal s kôpkou letákov o zdravej výžive a s kontaktom na nutričnú terapeutku. Do lekárne išiel hneď a hneď si aj na mobile nastavil hlasné upozornenie, aby na tablety nezabúdal. Strach z toho, že by ho mohol postihnúť infarkt alebo mozgová príhoda, celkom fungoval.

Na ďalšiu kontrolu bol objednaný za šesť týždňov. Tlak sa neznížil hneď – Petrovi teda pribudol ešte jeden liek, ale aj s tým sa vyrovnal. Pri ďalšej návšteve lekára sa už dostal pod hodnotu 140/80 a odvtedy ju prekročil len výnimočne. Pomaly sa zmieril s tým, že sa s tlakom bude liečiť už navždy. Zaobstaral si tonometer, namerané hodnoty si občas zapisoval, a týždeň pred každou kontrolou si zapisoval meranie dvakrát denne.

A nespoliehal sa len na lieky. Začal si viac všímať, ako sa stravuje. Nijako zvlášť sa neobmedzuje, je skoro všetko, len prestal vyhľadávať obľúbené údeniny a dokáže sa zastaviť, keď je na ceste piata knedľa alebo druhý kúsok koláča. Ani nevedel ako – a schudol päť kíl. Keď sa pozrie späť, vlastne sa mu teraz žije lepšie ako keď o svojom vysokom tlaku nevedel.

hlasování

0 (0)

Štítky:
adherencia
hypertenzia
príbeh
vysoký krvný tlak

Súvisiace články

Dávidovi zachránila život angioplastika...

 2 min.  |   1. 3. 2020  |   redakcia
David byl navzdory diagnóze hypertenze přesvědčen, že žádné léky nepotřebuje – vždyť je v nejlepším věku, má perfektní fyzičku, nekouří, nepije.
Vysoký krvný tlak sám osebe nebolí, ani nijako neobťažuje. V tomto je zradný, a pokiaľ pôsobí dlhodobo, škodí mnohorakými spôsobmi.
Tento rok vyšla štúdia venujúca sa práve pridruženým ochoreniam u astmatikov vo vzťahu k veku prepuknutia astmy.
Liečba cukrovky sa spravidla zahajuje úpravou životného štýlu: diéta, pohybové aktivity, zníženie hmotnosti.
Cieľom nie je to, aby bol váš lekár spokojný, ale aby ste spolu dostali hypertenziu pod kontrolu.

Ochorenie obličiek často súvisí s hypertenziou a diabetom

 8 min.  |   1. 9. 2023  |   redakcia
Chronické ochorenie obličiek postihuje každého desiateho jedinca v Slovenskej republike. Nebolí, takže o ňom veľká časť ľudí vôbec nevie,

Ako si doma správne merať krvný tlak?

 3 min.  |   23. 4. 2024  |   redakcia
Dnes už je celkom bežné merať si krvný tlak doma – obchody ponúkajú veľký výber tlakomerov (tonometrov).
Nekontrolovaný vysoký krvný tlak sa často označuje ako tichý zabijak, viete prečo?

Desiatovať, alebo nedesiatovať?

 3 min.  |   14. 4. 2023  |   Věra Boháčová
Na otázku, či je dobré desiatovať, alebo naopak radšej nedesiatovať, nie je jediná správna odpoveď.

Čo môžete sami pre seba urobiť

 3 min.  |   10. 2. 2020  |   Renata Cífková
Aký dopad bude mať hypertenzia na vaše zdravie, je do značnej miery vo vašich rukách.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.