Zdeněk, 58 rokov

Pán Zdeněk žije v malej obci u Mladej Boleslavi a pracuje ako poštový doručovateľ. To, že má vysoký cholesterol v krvi, sa dozvedel pred dvoma rokmi na preventívnej prehliadke u praktického lekára, kam ho poslal jeho zamestnávateľ. „Pani doktorka mi povedala, že tie hodnoty sú dosť vysoké na to, aby sa dali znížiť len zmenou životosprávy. Nasadila mi lieky na cholesterol, beriem jednu tabletku denne,“ zveruje sa Zdeněk a dodáva, že ho to ani neprekvapilo – už predtým sa náhodou dočítal, že cholesterol sa zvyšuje s vekom a prispieva k tomu nadhmotnosť, mastná strava a nedostatok pohybu. „Niekto si možno povie, že ako poštár mám pohybu až dosť, ale mám nepravidelnú pracovnú dobu a osobitne počas letných prázdnin a pred Vianocami som v práci od piatej ráno do siedmej večer, takže cez deň stihnem za volantom párok v rožku a doháňam to večer, kedy sa často prejedám. Viem, že to nie je ideálne,“ pokračuje Zdeněk.

Šport ho vždy bavil...

Pri výške 176 cm váži 93–95 kilogramov. Rád športuje, od mladosti hral závodne volejbal a rekreačne futbal, ale keď sa oženil a narodili sa deti, prestal. Samozrejme pribral a znovu sa začal viac hýbať až okolo štyridsiatky – pohyb mu chýbal, navyše ho začal bolieť chrbát. Snaží sa jazdiť aspoň dvakrát alebo trikrát týždenne na bicykli aspoň 15 kilometrov. „Myslím si, že pohybu mám celkom dosť, pani doktorka je so mnou v tomto ohľade spokojná. Hlavné je, že sa nemusím premáhať, bicykel mám veľmi rád. Do fitka by som ale nechodil. Myslím, že je dôležité, aby si každý mohol vybrať, čo ho baví,“ hovorí Zdeněk.

...chce to ale doladiť jedálniček

Na druhej strane Zdeněk vie, že jeho slabinou je strava. Jeho manželka pracuje v mäsiarstve, takže mäso a údeniny sú doma na stole denne. „Moja paní doktorka sa snaží a venuje mi pri kontrolách čas, vraj vidí, že o to mám záujem. Dala mi niekoľko šikovných letákov o lepšom stravovaní a o tom, ako nahrádzať horšie potraviny zdravšími variantmi, takže sa doma snažím obmedzovať údeniny a viac jesť menej tučné syry a jogurty. Ráno si do jogurtu prihodím kúsky ovocia a počas dňa sa snažím zjesť aspoň dve porcie zeleniny, na obed a na večeru. Manželka sa zatiaľ inšpirovať nedala, ale je rada, že sa mi cholesterol znížil na hodnoty, ktoré mám mať,“ usmieva sa Zdeněk. Podľa jeho slov by to všetko išlo ešte lepšie.

Plány na dôchodok

Zdeněk sa teší na dôchodok, až sa zbaví nepravidelnej pracovnej doby a bude mať viac času na bicykel. A čo plánuje zlepšiť v najbližších mesiacoch? Pani doktorka mu zariadila konzultáciu s nutričnou terapeutkou, ktorá mu pomôže upraviť jedálniček tak, aby jedol pestrejšie, obmedzil zbytočné kalórie, a podarilo sa mu konečne schudnúť. Zdeněk by tiež chcel získať tipy, ako si robiť jednoduché, ale zdravé desiate do práce, aby jeho kroky cez týždeň nekončili v rýchlom občerstvení alebo na benzínovej pumpe. Užívanie jednej tablety denne ho neobmedzuje, liek si dáva s raňajkami – ako hovorí, aspoň sa tak naučil pravidelne raňajkovať. Nepociťuje žiadne nežiaduce účinky a vidí, že liek funguje, pani doktorka mu pri každej kontrole ukazuje, ako sa hodnoty na laboratórnom zázname znižujú. „Hovorila mi, že nízke hodnoty sú prevenciou infarktu. A ja si chcem užiť dôchodok v zdraví, pretože sa naňho veľmi teším a mám veľa plánov,“ uzatvára Zdeněk.

Súvisiace články