Ultra-spracované potraviny – pomoc, alebo hrozba?

 5 min.  |   13. 11. 2025  |   Garant: Věra Boháčová

Jedlo, a stravovanie vôbec, je nevyhnutnou súčasťou našich životov. Jesť jednoducho musíme. Energiu a dôležité látky pre svoje fungovanie náš organizmus nevie získať inak ako z toho, čo zjeme a vypijeme. Ako by naša strava mala vyzerať, nám hovoria odborné odporúčania, ale nielen tie. Bez niektorých rád by sme sa vo verejnom priestore radšej zaobišli. Či už ale ide o odporúčania odborné, alebo menej odborné, aktuálne sa v jednom zhodujú, a to je varovanie pred ultra (alebo tiež vysoko priemyselne) spracovanými potravinami.

Čo sú vysoko spracované potraviny a čím nám môžu škodiť?

Neustále pribúdajú dôkazy o tom, že vysoko priemyselne spracované potraviny majú negatívny vplyv na naše zdravie, najmä ak ich konzumujeme často a vo veľkom množstve. Sú spájané najmä s tzv. civilizačnými chorobami. V súvislosti s vysoko priemyselne spracovanými potravinami sú najčastejšie spomínané sladené nápoje, cukrovinky a balené občerstvenie (snacky), energetické nápoje, instantné a dehydrované výrobky, polotovary na rýchlu prípravu pokrmov, výrobky rýchleho občerstvenia (fast food) a pod. Výhodnejšie je teda stravovať sa pomocou bežných potravín a tie len jednoducho spracovávať v rámci prípravy pokrmov. Na druhej strane treba spomenúť, že nie všetky spracované výrobky je nutné hneď odsudzovať. Záleží od frekvencie konzumácie, od skonzumovaného množstva a, v neposlednom rade, od celkového zloženia jedálnička. Napovedať môže tiež zloženie a výživové hodnoty.

Obľube vysoko spracovaných potravín nahráva často výrazná chuť (vďaka obsahu soli, cukru, tuku alebo ďalších ochucujúcich látok), ľahká príprava, resp. jednoduchý spôsob, ako sa najesť. Nekladieme si príliš veľké nároky na to, či si vieme sami potraviny spracovať a pripraviť z nich pokrmy. To však znamená, že len ťažko ovplyvníme, aké parametre bude naša strava mať. Nemáme šancu ovplyvniť, koľko a akých zložiek je v spracovaných potravinách, a to napríklad aj takých, ktoré by bolo dobré v jedálničku obmedzovať. Často kvôli nim prijímame aj nadmerné množstvo energie.

V súvislosti so spracovanými potravinami a vysoko spracovanými potravinami často počúvame aj pojem konzervované potraviny, niekedy sa tieto pojmy dokonca zamieňajú. Nie je to ale úplne to isté.

Vysoko spracované potraviny vs. konzervované potraviny

Konzervované potraviny fried (predtým u nás uvádzané ako polotovary) predstavujú skupinu pohotových potravín, ktoré sú výrobcom viac či menej spracované tak, aby príprava pokrmov z nich bola pohodlná a šetrila čas a energie. Delíme ich do niekoľkých stupňov (stretnúť sa môžeme s delením do štyroch alebo piatich stupňov):

Stupeň 0: Základným stupňom je poľnohospodársky produkt (neopracovaná surovina):

– priama konzumácia (zelenina, ovocie),

– nutná úprava pred konzumáciou (obilie, cibuľa, čerstvo zabitá hydina a iné).

Stupeň 1: Produkt na kuchynskú úpravu:

– suroviny, ktoré pred tepelným opracovaním vyžadujú ďalšiu kuchynskú úpravu. Tou môže byť krájanie, lúpanie, strúhanie a pod. (napr. múka, oprané triedené zemiaky, delené mäso a ďalšie).

Stupeň 2: Produkt na tepelnú úpravu:

– môže byť bez ďalšej prípravy priamo tepelne upravený (sušené cestoviny, mrazená zelenina, paradajkový pretlak, lúpané zemiaky, obaľované rybie filé a iné).

Stupeň 3: Produkt tepelne upravený:

– pripravený na kombináciu s ďalšou zložkou (napr. mlieko, voda a i.) – jej pridaním vytvoríme pokrm na konzumáciu,

 – najčastejšie instantné a dehydrované výrobky (napr. instantné kaše).

Stupeň 4: Hotový pokrm (alebo jeho zložka) pripravený na ohrev:

– stačí pred konzumáciou iba ohriať, prípadne vyžaduje krátke dohotovenie (napr. konzervy hotových pokrmov, mrazené vopred vypražené hranolky, vopred vypražený syr a pod.).

Stupeň 5: Potravina alebo pokrm pripravené na konzumáciu:

– potraviny určené na okamžitú konzumáciu, či už za studena, alebo za tepla (napr. pečivo, údeniny, obložené bagety, ale aj teplé pokrmy s donáškou aj pokrmy v podnikoch spoločného stravovania vrátane fastfoodu).

Vysoko spracované potraviny a pokrmy môžeme označiť ako konzervované potraviny tých najvyšších stupňov. Pri konzervovaných potravinách je teda potrebné vnímať ich stupeň, zloženie a samozrejme aj celkové zloženie jedálnička. Konzervované potraviny nižších stupňov sú často potraviny upravené veľmi bezpečne (napríklad len mechanicky) a žiadne výživové zákernosti v nich vidieť nemusíme.

Pokiaľ patríte medzi tých, ktorí často využívajú vysoko spracované potraviny (alebo viac predpripravené potraviny) preto, že neviete, ako si potraviny máte jednoducho spracovať sami, získate v nasledujúcich článkoch jednoduché tipy, v ktorých vám priblížime, ako na to. Bude to stáť síce trochu viac vášho času, na druhej strane môžete týmto spôsobom celkom ušetriť, a hlavne lepšie ustrážiť výživové parametre svojho stravovania. Ponúkneme aj tipy na „domáce konzervované potraviny“, pri ktorých sa o kvalitu zloženia báť nemusíte.

Zdroje:

Věra Boháčová, DiS.

Súvisiace články
V rámci dodržiavania každej diéty, a tá pri dyslipidémiách nie je výnimkou, je veľmi dôležitý výber potravín.
V prvom diele o bielych jedoch sme riešili soľ, teraz prichádza na rad ďalší.

Módne diéty: Vegetariánstvo

 6 min.  |   1. 7. 2023  |   Věra Boháčová
Vegetariánstvo je pomerne rozšíreným spôsobom stravovania a v rámci jeho dodržiavania môžeme pozorovať skôr vzrastajúci trend.
Aby sme mohli obezite predchádzať, treba poznať jej príčiny.
O bielych jedoch v našej strave často počujeme, píše sa o nich, riešia sa. Najčastejšie sú v súvislosti s nimi spomínané soľ, cukor a biela múka. Ale sú to naozaj jedy? Poďme sa na ne pozrieť zblízka…

Problémy so spánkom ovplyvňujú nás aj okolie

 7 min.  |   13. 2. 2025  |   redakcia
Niektoré druhy porúch spánku trápi takmer polovicu Slovákov. Kvalitný spánok pritom patrí k základným pilierom prevencie mnohých ochorení.
Z hľadiska komunikácie by v každom prípade malo ísť o dvojstranný rozhovor.

Nie je tuk ako tuk

 2 min.  |   29. 2. 2020  |   redakcia
Tuky sa delia na tzv. zdravé a nezdravé. Viete ale presne, čo si pod tým treba predstaviť?

Diétne grilovanie?

 6 min.  |   21. 6. 2021  |   Věra Boháčová
Áno! Aj keď je grilovanie často spájané s množstvom rizík, grilovať je možné aj zdravo a diétne.

Aké ochorenia spôsobuje obezita?

 2 min.  |   13. 2. 2025  |   Peter Marko
Nadmerný telesný tuk zaťažuje telo a narúša jeho funkcie. Obezita je spojená s vysokým rizikom vzniku a rozvoja mnohých závažných ochorení.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.