Ako je to so sacharidmi?

 3 min.  |   13. 1. 2020  |   redakcia


Sacharidy alebo cukry sú najrozšírenejšou zložkou potravy. Ovplyvňujú hladinu glykémie a rozdeľujú sa na cukry jednoduché a zložené Jednoduché cukry sa z diéty vylučujú alebo obmedzujú podľa typu diabetu.

Do skupiny jednoduchých cukrov patrí:

  • glukóza (hroznový cukor) – je menej sladká ako ostatné cukry
  • fruktóza (ovocný cukor) – nachádza sa hlavne v ovocí, ovocných šťavách a mede
  • laktóza (mliečny cukor) – je cukor, ktorý sa nachádza v mlieku a v mliečnych výrobkoch
  • sacharóza (repný cukor) – používa sa na sladenie nápojov a pokrmov.

Zložené cukry dvíhajú hladinu glykémie pomaly, pretože sa dlhšie trávia. Pre diabetika sú teda vhodnejšie ako cukry jednoduché. Najčastejším pomalým cukrom je škrob, ktorý sa vyskytuje predovšetkým v potravinách rastlinného pôvodu – v obilninách, strukovinách, zemiakoch a ďalších rastlinách.

Ktoré potraviny obsahujú jednoduché cukry?

Cukor, med, džem, sirup, čokoláda, bonbóny, sušienky, torty a iné cukrárske výrobky, sladké pečivo, koláče, buchty, vianočka, piškóty, coca-cola, ovocné mušty, mlieko polotučné aj plnotučné, jogurt biely aj ovocný, acidofilné mlieko, smotana a pod. Ovocie obsahuje jednoduchý cukor fruktózu a tiež vlákninu. Glykémia po ovocí nestúpa príliš rýchlo. Niektoré ovocie však treba konzumovať opatrne, pretože môže mať nepriaznivý vplyv na glykémiu. Patria sem banány, hroznové víno, hrušky, slivky a ringloty. Treba ale počítať ich obsah sacharidov do jedálnička, rovnako ako u jednoduchých cukrov.

Ktoré potraviny obsahujú sacharidy, zložené cukry a škrob?

Pečivo, tmavý aj svetlý chlieb, žemle, ryža, cestoviny, knedle, ovsené vločky, krúpy, krupica, múka, zemiaky a výrobky z nich (zemiakové knedle, zemiaková kaša a pod.)

Čím môžete sladiť?

Na sladenie sú vhodné náhradné sladidlá, ktoré sa delia na kalorické a nekalorické. Medzi najviac používané energetické sladidlá patrí sorbit a fruktóza. Treba ich používať s mierou, pretože pri prekročení maximálnej odporúčanej dennej dávky (25–30 g) môžu vznikať nežiaduce účinky: sorbit môže vyvolať tráviace ťažkosti a hnačky a vyššia dávka fruktózy môže zvyšovať hladinu krvných tukov. Obe sladidlá obsahujú približne rovnaké množstvo energie ako cukor, takže môžu prispievať ku zvyšovaniu hmotnosti.

Diabetici by mali používať neenergetické sladidlá, ktoré sa používajú aj pri redukčnej diéte a pri prevencii zubného kazu. Najčastejšie používané sladidlá sú aspartám, cyklamát, acesulfam K, thaumatín, alitam alebo sacharin – ten sa ale neodporúča tehotným alebo dojčiacim ženám a malým deťom.

Aké nápoje?

Je známe, že dostatočný prísun tekutín je pre organizmus mimoriadne dôležitý. U inak zdravého diabetika by mal byť denný príjem tekutín približne 2 I pre ženy a 2,5 I pre mužov. Odporúčajú sa nesladké nápoje alebo nápoje označené light či dia bez obsahu cukru.

Rámcové jedálničky pre diabetickú diétu nájdete TU.

hlasování

0 (0)

Štítky:
cukor
diabetes
glykémia
inzulín
sacharidy

Súvisiace články

Mikrobióm – neviditeľný strážca nášho zdravia

 5 min.  |   24. 6. 2024  |   redakcia
Objavte fascinujúci svet mikrobiómu a prečítajte si o jeho vzniku, úlohách v trávení, imunite a duševnom zdraví a zistite, ako sa oňho treba správne starať.
Obezita je ochorenie, ktoré má závažné dôsledky – na zdravie, psychický stav a kvalitu života.
V prvom diele o bielych jedoch sme riešili soľ, teraz prichádza na rad ďalší.

Rámcové jedálničky pre diabetikov

18. 2. 2020  |   redakcia
Diabetická diéta je základom liečby cukrovky, pretože práve vhodnou stravou môžeme ovplyvniť svoj celkový zdravotný stav.
Cukrovka vás ohrozuje bezprostredne aj v budúcnosti – podľa toho aj komplikácie delíme na akútne a neskoré.

Čo je to osteoporóza?

 6 min.  |   4. 9. 2024  |   redakcia
Osteoporóza je často trefne označovaná ako „tichý zlodej kostí“, pretože zvyčajne nemá žiadne príznaky až dovtedy, kým nedôjde k prvej zlomenine.
Väčšina diabetikov potrebuje stravu, ktorá obsahuje približne 250 gramov sacharidov, 80 gramov tukov, 95 gramov bielkovín (teda 2100 kcal/deň). Jednoduchý návrh kombinovateľného jedálnička si môžete prispôsobiť tak, aby vyhovoval vašim možnostiam aj chuti. Raňajky 250 ml mlieka 2 rožky (biele alebo tmavé) alebo 1 rožok a 1 krajec chleba 20 gramov masla 50 gramov šunky, tvarohu, syra 1 veľká rajčina Desiata 1 ks ovocia alebo malá šálka drobného ovocia Obed Polievka zeleninová s vajcom 100 gramov bravčový prírodný plátok 3 stredne veľké zemiaky Uhorkový šalát z polovice šalátovej uhorky s octovou zálievkou Olovrant téglik bieleho jogurtu s 1 ks ovocia alebo malou šálkou drobného ovocia (mandarínka, malý pomaranč, jablko, borievky…) Večera Kura na paprike prírodné 100 gramov 5 polievkových lyžíc dusenej ryže Hlávkový šalát s jogurtovým dresingom alebo 2 tenké krajce chleba 20 gramov masla 50 gramov debrecínskej pečienky (alebo 50 gramov syra Eidam) 1 vajce 1 paprika čerstvá 2. večera 1 ks žemle celozrnnej, 1 malý krajec chleba 200 ml kefíru (mlieka) Rámcové jedálničky pre diabetikov s rôznym obsahom sacharidov nájdete TU.
250 g sacharidov / 80 g tukov / 95 g bielkovín / 8 800 kJ (2 100 kcal)

Ochorenie obličiek často súvisí s hypertenziou a diabetom

 8 min.  |   1. 9. 2023  |   redakcia
Chronické ochorenie obličiek postihuje každého desiateho jedinca v Slovenskej republike. Nebolí, takže o ňom veľká časť ľudí vôbec nevie,

Hypoglykémia - prejavy, príčiny a prvá pomoc

 4 min.  |   25. 11. 2022  |   redakcia
Pokud je množství krevního cukru v cirkulaci snížené nebo nedostatečné, jedná se hypoglykémii.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.