Diétne odporúčania pri dne a zvýšenej hladine kyseliny močovej

 2 min.  |   2. 5. 2022  |   Garant: Věra Boháčová


Pri liečbe zvýšenej hladiny kyseliny močovej / dny je veľmi dôležitá dlhodobá úprava režimu (ako stravovacieho, tak pohybového). V rámci odporúčania sa zohľadňuje prítomnosť ďalších ochorení – k tým častým patria obezita, zvýšený krvný tlak, prípadne cukrovka či poruchy metabolizmu tukov.

Predtým bola hlavným liečebným postupom bezpurínová (či lepšie nízkopurínová) diéta. Puríny sa však vyskytujú v celom rade potravín, ktorých zaradenie do jedálnička je veľmi dôležité. Striktne nízkopurínovú diétu tak nemožno dlhodobo dodržiavať bez toho, aby v strave chýbali dôležité látky. Záleží teda od množstva, frekvencie a tiež od dostupnosti (využiteľnosti) purínov v potravinách. Základom liečby dny a zvýšenej hladiny kyseliny močovej v krvi je podávanie medikamentov a celková úprava životného štýlu spolu s ovplyvnením ďalších faktorov. V strave je samozrejme potrebné vynechať alebo výrazne obmedziť potraviny bohaté na puríny, ale tak, aby to neohrozilo vyváženosť jedálnička.

*s podmienkou/obmedzením, **viac si o strukovinách a ich vhodnosti prečítajte v článku: Dajte šancu strukovinám  

Dôležité: Odporúčania v tabuľke je vhodné konzultovať s nutričným terapeutom s ohľadom na ďalšie prítomné ochorenia. Odporúčania rešpektujú skutočnosť, že celý rad pacientov trpí na ďalšie choroby, ako sú napríklad obezita, diabetes mellitus (cukrovka) 2. typu, dyslipidémia (poruchy metabolizmu tukov), hypertenzia (vysoký krvný tlak) a iné. Odporúčanie na konzumáciu potravín zohľadňuje obsah purínových látok, ale tiež ich zaradenie v kontexte vyváženého jedálnička (a v tejto súvislosti obsah dôležitých látok, ktoré sa v nich nachádzajú) či v súvislosti s možnosťou ovplyvnenia hladiny kyseliny močovej.



hlasování

0 (0)

Štítky:
diéta
dna
kyselina močová
puríny

Súvisiace články

Päť omylov o diéte

 2 min.  |   2. 3. 2020  |   redakcia
Základom vyváženého a pestrého jedálnička by mali byť čerstvé ovocie a zelenina, kvalitné bielkoviny, zložené sacharidy a primerané množstvo vhodných tukov.

Diétne grilovanie?

 6 min.  |   21. 6. 2021  |   Věra Boháčová
Áno! Aj keď je grilovanie často spájané s množstvom rizík, grilovať je možné aj zdravo a diétne.

Večera výhradne pre nepriateľa?

 4 min.  |   10. 3. 2023  |   Věra Boháčová
Naozaj je večera takým zlom, že je ideálne si ju radšej nedať?
Väčšina diabetikov potrebuje stravu, ktorá obsahuje približne 250 gramov sacharidov, 80 gramov tukov, 95 gramov bielkovín (teda 2100 kcal/deň). Jednoduchý návrh kombinovateľného jedálnička si môžete prispôsobiť tak, aby vyhovoval vašim možnostiam aj chuti. Raňajky 250 ml mlieka 2 rožky (biele alebo tmavé) alebo 1 rožok a 1 krajec chleba 20 gramov masla 50 gramov šunky, tvarohu, syra 1 veľká rajčina Desiata 1 ks ovocia alebo malá šálka drobného ovocia Obed Polievka zeleninová s vajcom 100 gramov bravčový prírodný plátok 3 stredne veľké zemiaky Uhorkový šalát z polovice šalátovej uhorky s octovou zálievkou Olovrant téglik bieleho jogurtu s 1 ks ovocia alebo malou šálkou drobného ovocia (mandarínka, malý pomaranč, jablko, borievky…) Večera Kura na paprike prírodné 100 gramov 5 polievkových lyžíc dusenej ryže Hlávkový šalát s jogurtovým dresingom alebo 2 tenké krajce chleba 20 gramov masla 50 gramov debrecínskej pečienky (alebo 50 gramov syra Eidam) 1 vajce 1 paprika čerstvá 2. večera 1 ks žemle celozrnnej, 1 malý krajec chleba 200 ml kefíru (mlieka) Rámcové jedálničky pre diabetikov s rôznym obsahom sacharidov nájdete TU.

Laktózová intolerancia

 5 min.  |   1. 7. 2023  |   Věra Boháčová
Ako laktózovú intoleranciu označujeme neznášanlivosť mliečneho cukru. Základom liečby je úprava stravy, prípadne doplňovanie enzýmu.
Zloženie stravy je dôležitejšie ako energetické výpočty. Viete, aký spôsob stravovania je tou najlepšou prevenciou srdcovo-cievnych ochorení?
Zdravé stravovanie neznamená vždy to isté čo diéta. Pokiaľ si nie ste istí s výberom, pomôže vám naše desatoro.

Grilovaná zelenina

 1 min.  |   21. 6. 2021  |   redakcia
Postup:Všetku zeleninu očistíme, cesnak, cibuľu a šampiňóny olúpeme, papriku zbavíme semien. Papriku nakrájame na kusy cca 3 × 3 cm, cuketu na širšie…

Módne diéty: Raw strava

 5 min.  |   1. 7. 2023  |   Věra Boháčová
Raw strava je spôsob stravovania obmedzujúceho tepelnú úpravu na 42 – 47 stupňov Celzia. Podľa jej zástancov sa v dôsledku vyšších teplôt stáva zo „živej“ stravy „neživá“.

Diéta pri akútnej pankreatitíde

 10 min.  |   29. 7. 2022  |   Věra Boháčová
Pankreatitida je neinfekční onemocnění slinivky břišní, při jehož vzniku se může uplatňovat celá řada příčin, někdy i neznámých.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.