Ako zistiť svoje kardiovaskulárne riziko

 1 min.  |   8. 2. 2023  |   redakcia


Celkové riziko rozvoja srdcovo-cievneho ochorenia (KVO) je ovplyvnené mnohými faktormi. Poznať ho je ale dôležité pre udržanie dobrého zdravotného stavu a kvality vášho života. Spýtajte sa naňho svojho ošetrujúceho lekára alebo si ho vypočítajte s pomocou skórovacej tabuľky SCORE2.

Pre tento výpočet potrebujete poznať hodnotu svojho systolického krvného tlaku v mm Hg a hodnotu non-HDL cholesterolu v mmol/l. V tabuľke nižšie (pre lepšie zobrazenie odporúčame ju stiahnuť) potom odčítate percento pravdepodobnosti fatálnej alebo nefatálnej kardiovaskulárnej príhody (ako infarktu myokardu alebo cievnej mozgovej príhody) a hodnotenie, či ide o riziko nízke, stredné, či vysoké.

Ako príklad predpokladajme muža, ktorý má 53 rokov, jeho hodnota krvného tlaku je 146/87 mm Hg. Podľa posledného laboratórneho vyšetrenia má hodnotu non‑HDL cholesterolu 4,3 mmol/l. Je nefajčiar. Najprv vyhľadáme príslušnú vekovú skupinu (50 – 54 rokov), následne skupinu podľa systolického krvného tlaku (140 – 159 mm Hg) a nakoniec hodnotu non-HDL cholesterolu (4,0 – 4,9 mmol/l). Podľa tabuľky existuje u daného pacienta v nasledujúcich desiatich rokoch 6 % pravdepodobnosť fatálnej alebo nefatálnej kardiovaskulárnej príhody (ako infarktu myokardu alebo cievnej mozgovej príhody). U tejto osoby je teda vysoké riziko rozvoja KVO.

Aké je vaše riziko?

Zdroj:

Odporúčania Európskej kardiologickej spoločnosti pre prevenciu kardiovaskulárnych ochorení v klinickej praxi 2021. Súhrn dokumentu pripravený Slovenskou kardiologickou spoločnosťou.

https://kapitoly-online.cz/storage/app/media/pdf/doporucene_postupy_ESC_sk_v08.pdf

redakcia MEDICAL TRIBUNE CZ

hlasování

0 (1)

Štítky:
cukor
cukrovka
vysoký cholesterol
vysoký krvný tlak
kardiovaskulární riziko

Súvisiace články

Rámcové jedálničky pre diabetikov

18. 2. 2020  |   redakcia
Diabetická diéta je základom liečby cukrovky, pretože práve vhodnou stravou môžeme ovplyvniť svoj celkový zdravotný stav.

Zdravé grilovanie?

 6 min.  |   14. 6. 2022  |   Věra Boháčová
Grilovať sa dá aj v prípade vyššieho cholesterolu, vyššieho tlaku aj cukrovky, dôležitý je výber mäsa aj ostatných príloh.

Čo je dobré vedieť o inzulíne

 4 min.  |   26. 11. 2020  |   Alena Šmahelová
K liečbe cukrovky sa dnes používa celý rad liekov, ale tým najznámejším stále zostáva inzulín. Jeho užívanie pomôže dosiahnuť optimálne hodnoty glykémie a zabrániť komplikáciám súvisiacim s cukrovkou.

Róbert nemal v čase odhalenia choroby žiadne príznaky

 5 min.  |   3. 3. 2020  |   redakcia
Robertovi cukrovka změnila celý život – v mládí bral nemoc na lehkou váhu a díky zanedbané léčbě se k cukrovce postupně přidala další vážná onemocnění.
Otázky novo diagnostikovaného diabetika k cukrovke a glykémii

Čo je to osteoporóza?

 6 min.  |   4. 9. 2024  |   redakcia
Osteoporóza je často trefne označovaná ako „tichý zlodej kostí“, pretože zvyčajne nemá žiadne príznaky až dovtedy, kým nedôjde k prvej zlomenine.
Cholesterol je pre život nevyhnutná látka: predstavuje základný stavebný kameň pre bunkovú membránu... Otázkou ale zostáva, koľko cholesterolu potrebujeme v krvi.

Vplyv CHOCHP na zdravie srdca a ciev

 5 min.  |   16. 10. 2023  |   Norbert Pauk
CHOCHP sa bohužiaľ nedá vyliečiť. Súčasné lieky ale dokážu spomaliť postup choroby, zmierniť ťažkosti pacientov a zlepšiť kvalitu ich života.

„Presladený“ december

 8 min.  |   1. 12. 2022  |   redakcia
Záver roka je náročný pre zdravého človeka, nie to ešte pre veľkú časť našej populácie, ktorú trápi celý rad zdravotných problémov.

Najčastejšie otázky diabetikov – 2. časť (liečba)

 7 min.  |   18. 8. 2022  |   redakcia
Otázky novo diagnostikovaného diabetika k cukrovke a jej liečbe.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.