Čo je dobré vedieť o inzulíne

 4 min.  |   26. 11. 2020  |   Garant: Alena Šmahelová


K liečbe cukrovky sa dnes používa celý rad liekov, ale tým najznámejším stále zostáva inzulín. Jeho užívanie pomôže dosiahnuť optimálne hodnoty glykémie a zabrániť komplikáciám súvisiacim s cukrovkou.

Čo je vlastne inzulín?

Inzulín produkuje podžalúdková žľaza (pankreas) a je to hormón, ktorý riadi množstvo cukru v krvi (glykémiu). V prípade nedostatočného množstva alebo nedostatočného účinku inzulínu sa v krvi cukor hromadí a vzniká cukrovka (diabetes mellitus). Hladina cukru je v krvi trvalo zvýšená (hyperglykémia) a môže viesť k vážnym zdravotným problémom, ako je oslepnutie, srdcové choroby, mozgové príhody, zlá funkcia obličiek, amputácia dolných končatín a poškodenie nervov.

Dva typy cukrovky

U cukrovky rozlišujeme dva typy. Ktoré to sú a čo znamenajú?

  • Cukrovka 1. typu: Podžalúdková žľaza nie je schopná inzulín „vyrábať“, a preto ľudia s týmto ochorením potrebujú okamžite zahájiť doživotné užívanie inzulínu.
  • Cukrovka 2. typu: Tvorba inzulínu v podžalúdkovej žľaze nestačí potrebám organizmu alebo môže byť aj znížená. Spočiatku sa dá tento typ cukrovky zvládať režimovými opatreniami, teda zmenou životného štýlu (diéta, redukcia hmotnosti), ale pretože ide o progresívne ochorenie (t.j. také, ktoré má tendenciu sa zhoršovať), časom aj tu môže byť k udržaniu správnej hladiny cukru v krvi potrebná liečba inzulínom.

Druhy inzulínu

Vďaka pokročilým liečebným metódam majú dnes pacienti k dispozícii už niekoľko typov inzulínu. Líšia sa podľa toho, ako dlho pôsobia, ako rýchlo začínajú pracovať a kedy sú najúčinnejšie. Keď pochopíte, ako inzulín vo vašom tele funguje, môžete lepšie načasovať svoje jedlá, občerstvenie a rôzne aktivity. Váš diabetológ vám pomôže nájsť optimálnu liečbu, aby sa vám podarilo dosiahnuť potrebné hodnoty cukru v krviTie sú u pacientov individuálne a určuje ich lekár. Ten tiež zvolí pre vás správny inzulín aj jeho používanie, teda inzulínový režim. Lekár tiež komplexne individuálne posúdi:

  • ciele liečby,
  • vek,
  • životný štýl,
  • stravovacie návyky,
  • celkový zdravotný stav,
  • riziko hypoglykémie (nízka hladinu cukru).

Ako užívať inzulín

Aby bol inzulín účinný, treba ho dodávať do tela priamo, teda nie cez tráviaci trakt, ako to poznáme u bežných liekov. Preto sa podáva v injekciách. Tradične sa aplikoval injekčnou striekačkou, ktorú dnes ale stále častejšie nahradzuje inzulínové pero alebo inzulínová pumpa. Pozrime sa teda na spôsoby podávania:

  • Injekčné striekačky sa dnes u nás používajú výlučne v nemocničných zariadeniach.  
  • Inzulínové perá sú pohodlné, ľahko prenosné a zabezpečujú presné dávkovanie. Dnes sa preferujú jednorazové (predplnené) inzulínové perá.
  • Inzulínové pumpy sú malé prenosné zariadenia, ktoré trvalo v malých dávkach privádzajú inzulín do podkožia, a tento prísun inzulínu je možné podľa potreby spomaľovať alebo zrýchľovať. Na pacienta ale kladú trochu vyššie nároky ako aplikácia inzulínu pomocou inzulínových pier (obsluha, monitorovanie chodu pumpy, výmena prívodných kanýl, časté, prípadne trvalé meranie glykémií).

Pri aplikácii inzulínu venujte vždy pozornosť predovšetkým: 

  1. Miestu, kam injekciu picháte – miesta vpichu by sa mali striedať, aby sa zabránilo vzniku zatvrdnutých oblastí. Najrýchlejšie sa inzulín vstrebáva z brucha, najpomalšie zo stehien a sedacieho svalu.
  2. Dodržiavanie odstupu medzi aplikáciou inzulínu a konzumáciou jedla.

Pri užívaní inzulínu je potrebné hodnotu cukru v krvi pravidelne kontrolovať. To môže poskytnúť dôležité informácie o tom, ako hladina cukru počas dňa kolíše a koľko inzulínu potrebujete. Nezabudnite, že nejaký čas bude trvať, kým zvládnete inzulínovú rutinu, a že aj táto rutina sa môže meniť v závislosti od životných udalostí, napr. vážnej choroby alebo zmien vášho životného štýlu, ako je zmena fyzickej aktivity a pod.

hlasování

0 (0)

Štítky:
cukrovka
diabetes
inzulín
inzulínová pumpa
inzulínové pero

Súvisiace články
Neskorá komplikácia môže byť aj prvým prejavom diabetu 2. typu, ktorý nie je dlhší čas rozpoznaný a liečený.

Diabetik za volantom

 2 min.  |   30. 12. 2019  |   Alena Šmahelová
Pokiaľ u seba neviete dobre rozpoznať príznaky hypoglykémie, radšej si za volant nesadajte.
200 g sacharidov / 70 g tukov / 90 g bielkovín / 7 500 kJ (1 800 kcal)

Desatoro adherencie pre pacienta

 2 min.  |   23. 3. 2020  |   Pavla Banýrová
Slovom adherencia sa označuje to, do akej miery ako pacient spolupracujete so zdravotníckymi pracovníkmi a dodržiavate liečbu.

Vianoce: Ako to urobiť, aby nám ostalo čisté svedomie?

 4 min.  |   16. 11. 2022  |   redakcia
Skúste popremýšľať, ktoré zaužívané zvyky a tradície a v akej podobe chcete zachovať.
Väčšina diabetikov potrebuje stravu, ktorá obsahuje približne 250 gramov sacharidov, 80 gramov tukov, 95 gramov bielkovín (teda 2100 kcal/deň). Jednoduchý návrh kombinovateľného jedálnička si môžete prispôsobiť tak, aby vyhovoval vašim možnostiam aj chuti. Raňajky 250 ml mlieka 2 rožky (biele alebo tmavé) alebo 1 rožok a 1 krajec chleba 20 gramov masla 50 gramov šunky, tvarohu, syra 1 veľká rajčina Desiata 1 ks ovocia alebo malá šálka drobného ovocia Obed Polievka zeleninová s vajcom 100 gramov bravčový prírodný plátok 3 stredne veľké zemiaky Uhorkový šalát z polovice šalátovej uhorky s octovou zálievkou Olovrant téglik bieleho jogurtu s 1 ks ovocia alebo malou šálkou drobného ovocia (mandarínka, malý pomaranč, jablko, borievky…) Večera Kura na paprike prírodné 100 gramov 5 polievkových lyžíc dusenej ryže Hlávkový šalát s jogurtovým dresingom alebo 2 tenké krajce chleba 20 gramov masla 50 gramov debrecínskej pečienky (alebo 50 gramov syra Eidam) 1 vajce 1 paprika čerstvá 2. večera 1 ks žemle celozrnnej, 1 malý krajec chleba 200 ml kefíru (mlieka) Rámcové jedálničky pre diabetikov s rôznym obsahom sacharidov nájdete TU.

„Dia“ a spol. pod drobnohľadom

 7 min.  |   27. 9. 2021  |   Věra Boháčová
"Som diabetik, viem, že nesmiem jesť klasické sladkosti a jem len tie dia". Obligátna veta, ktorá zaznieva ešte stále pomerne často v rámci režimových konzultácií s diabetikmi. Je to ale správna cesta? Bohužiaľ, nie je.

Rámcové jedálničky pre diabetikov

18. 2. 2020  |   redakcia
Diabetická diéta je základom liečby cukrovky, pretože práve vhodnou stravou môžeme ovplyvniť svoj celkový zdravotný stav.
150 g sacharidov / 50 g tukov / 80 g bielkovín / 6 000 kJ (1 400 kcal)
Cieľom je prevencia diabetických komplikácií a zlepšenie kvality života.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.