Nebezpečie nadbytku tuku v brušnej dutine

 2 min.  |   18. 1. 2024  |   Garant: Peter Marko

Útrobný alebo viscerálny tuk sa nachádza v brušnej dutine okolo vnútorných orgánov a v ich vnútri. Nadbytok viscerálneho tuku je spojený so zvýšeným výskytom porúch metabolizmu tukov, vyšším výskytom cukrovky a kardiovaskulárnych príhod, medzi ktoré patrí akútny infarkt myokardu a náhla cievna mozgová príhoda. Nebezpečie nadbytku viscerálneho tuku spočíva v jeho skrytej prítomnosti, pričom neexistuje priama súvislosť medzi nadmerným ukladaním podkožného tuku a množstvom viscerálneho tuku.

Riziká viscerálneho tuku

Viscerálny tuk sa v ľudskom tele chová ako samostatný orgán, spomaľuje metabolizmus a produkuje škodlivé látky. Je spojený so zvýšeným rizikom vzniku krvných zrazenín, prispieva k aterosklerotickému upchávaniu ciev, ku vzniku vysokého krvného tlaku, cukrovky 2. typu, akútneho infarktu myokardu, mŕtvice a rakoviny, je spojený s poruchami spánku a chrápaním.

Pacienti si môžu nechať množstvo viscerálneho tuku v tele skontrolovať u svojho praktického lekára alebo odborníka na výživu. Tí používajú certifikované bioelektrické impedančné prístroje InBody, ktoré neinvazívne zisťujú plochu viscerálneho tuku v cm2. Rizikové sú hodnoty plochy vyššie ako 100 cm2 pri hodnotách viscerálneho tuku 13–99, viď obr.

Obr. Príklad merania viscerálneho tuku so stanovením plochy viscerálneho tuku v cm2 (InBody).

                        Rez brušnou dutinou v oblasti pupka

Zdroj: Nutrivit, Mgr. Klaudia Ilčíková, Poprad


Ak sa hodnoty nachádzajú v rozpätí do 100 cm2, človek vnútorné tuky má, ale neohrozujú jeho vnútorné orgány, len plnia ochrannú funkciu. Pokiaľ hodnoty vnútorných tukov presiahnu hranicu 100 cm2, začínajú sa tuky presúvať do vnútorných častí a ukladať sa na orgány.

Čo ovplyvňuje ukladanie tuku v bruchu a ako ho znížiť?

Hodnoty viscerálneho tuku ovplyvňuje:

  • nesprávne zloženie stravy,
  • nedostatok pohybu,
  • vek,
  • pohlavie,
  • dedičné faktory a
  • menopauza u žien.

Zníženie hodnoty viscerálneho tuku sa dá dosiahnuť kombináciou vhodnej diéty a zvýšenej fyzickej aktivity alebo pravidelným cvičením. Odporúča sa redukovať viscerálny tuk pod dohľadom odborníkov na výživu, ktorí zostavia individuálny výživový plán presne na mieru pacientovho organizmu.

Súvisiace články
Mechanizmus vzniku obezity spočíva v nahromadení tukového tkaniva pri zväčšení objemu adipocytov – tukových buniek.

Mikrobióm – neviditeľný strážca nášho zdravia

 5 min.  |   24. 6. 2024  |   redakcia
Objavte fascinujúci svet mikrobiómu a prečítajte si o jeho vzniku, úlohách v trávení, imunite a duševnom zdraví a zistite, ako sa oňho treba správne starať.

Cukor a ADHD, existuje súvislosť?

 5 min.  |   20. 4. 2023  |   Věra Boháčová
Podle štúdie cukor nijako neovplyvňuje ani chovanie detí, ani ich poznávacie funkcie.
Aby sme mohli obezite predchádzať, treba poznať jej príčiny.
Samotná váha alebo výška nemôže objektívne prezentovať skladbu tela.
Aké sú diétne odporúčania pri dyslipidémiách?

Čo je to osteoporóza?

 6 min.  |   4. 9. 2024  |   redakcia
Osteoporóza je často trefne označovaná ako „tichý zlodej kostí“, pretože zvyčajne nemá žiadne príznaky až dovtedy, kým nedôjde k prvej zlomenine.

Terapia obezity výživou alebo Jedálniček obézneho pacienta

 4 min.  |   13. 12. 2023  |   redakcia
Při sestavování výživových plánů je vždy nutné zohlednit individuální potřeby a specifika jednotlivce.

Odporový/silový tréning

 5 min.  |   19. 6. 2024  |   redakcia
Čo presne rozumieme pod pojmami „odporový“ a „silový“ tréning a čo od neho môžeme očakávať?

Ako vzniká nadhmotnosť a obezita?

 2 min.  |   9. 8. 2024  |   Peter Marko
Nielen strava a nedostatok fyzickej aktivity, k nadváhe a obezite prispieva množstvo ďalších faktorov.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.