Ako sa jednoducho orientovať pri výbere a zostavení jedálnička u diabetika
1 min. |
9. 12. 2019 |
Garant: Alena Šmahelová
Väčšina diabetikov potrebuje stravu, ktorá obsahuje približne 250 gramov sacharidov, 80 gramov tukov, 95 gramov bielkovín (teda 2100 kcal/deň).
Jednoduchý návrh kombinovateľného jedálnička si môžete prispôsobiť tak, aby vyhovoval vašim možnostiam aj chuti.
Raňajky
- 250 ml mlieka
- 2 rožky (biele alebo tmavé) alebo 1 rožok a 1 krajec chleba
- 20 gramov masla
- 50 gramov šunky, tvarohu, syra
- 1 veľká rajčina
Desiata
- 1 ks ovocia alebo malá šálka drobného ovocia
Obed
- Polievka zeleninová s vajcom
- 100 gramov bravčový prírodný plátok
- 3 stredne veľké zemiaky
- Uhorkový šalát z polovice šalátovej uhorky s octovou zálievkou
Olovrant
- téglik bieleho jogurtu s 1 ks ovocia alebo malou šálkou drobného ovocia (mandarínka, malý pomaranč, jablko, borievky…)
Večera
- Kura na paprike prírodné 100 gramov
- 5 polievkových lyžíc dusenej ryže
- Hlávkový šalát s jogurtovým dresingom
alebo - 2 tenké krajce chleba
- 20 gramov masla
- 50 gramov debrecínskej pečienky (alebo 50 gramov syra Eidam)
- 1 vajce
- 1 paprika čerstvá
2. večera
- 1 ks žemle celozrnnej, 1 malý krajec chleba
- 200 ml kefíru (mlieka)
Rámcové jedálničky pre diabetikov s rôznym obsahom sacharidov nájdete TU.