Baklažánová nátierka

 1 min.  |   23. 3. 2019  |   Garant: Věra Boháčová

Ingredience:

Suroviny na 6 porcií:
3 baklažány
2–3 strúčiky cesnaku, prepasírované
2 lyžice extra panenského olivového oleja
2–3 lyžice tahini (sezamovej pasty)
šťava z citróna alebo limetky
1 lyžička rímskej rasce
chilli
soľ
koriander na servírovanie

Postup: 

Predhrejeme si trúbu na 250°C. Šupku umytých baklažánov rovnomerne zo všetkých strán prepichneme vidličkou. Baklažány osolíme, pokvapkáme olivovým olejom a dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do vopred vyhriatej trúby a pečieme približne 35 minút. Baklažány sú hotové vtedy, keď vnútorná dužina výrazne zmäkne a jej povrch sa veľmi „zvraští“.

Hotové baklažány necháme ľahko vychladnúť. Pozdĺžne ich rozpolíme a pomocou lyžice vydlabeme všetku dužinu. Šupku a stopku vyhodíme. Dužinu a zvyšné ingrediencie rozmixujeme do hladka.

Podávame s opečenou bagetou, pita chlebom alebo nakrájanou čerstvou zeleninou.

Energetická hodnota (1 porcia): 88 kcal/368 kJ

hlasování

0 (0)

Štítky:
nátierka
slané
zelenina

Súvisiace články
Postup: Zemiaky uvarené v šupke (ideálne varný typ A) ešte horúce ošúpeme, necháme vychladnúť a nakrájame na plátky.Reďkovky umyjeme a nakrájame…

Nátierka z pečených paprík

 1 min.  |   11. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Papriky umyjeme, pozdĺžne rozkrojíme, zbavíme semienok a nakrájame na kúsky cca 3×3 cm.Poukladáme šupkou hore na plech vyložený papierom…

Grilovaná zelenina

 1 min.  |   17. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Mrkvu očistíme a nakrájame na šikmé kolieska, cuketu nakrájame tiež tak, papriku zbavenú semienok na väčšie kusy, cibuľu na…

Nátierka z údenej makrely

 1 min.  |   24. 11. 2021  |   redakcia
Postup: Údenú makrelu zbavíme hlavy, rozdelíme na filé, zbavíme kostí a kože (pretrieme medzi prstami). Dáme do misky a dôkladne ešte rozotrieme…

Jarná fritata

 1 min.  |   23. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: V osolenej vode krátko povaríme zemiaky. Musia zostať polotvrdé.Zeleninu očistíme a nakrájame, cuketu na kolieska, špargľu na kúsky, a…

Tekvicový krém

 1 min.  |   24. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Tekvicu očistíme, vydlabeme a nakrájame aj so šupkou na väčšie kocky, vyrovnáme ich na papier na pečenie, pokvapkáme olejom, osolíme,…
Príprava: Žihľavu krátko sparíme vriacou vodou, necháme odkvapkať a nasekáme nadrobno. Tvrdý syr nastrúhame nahrubo, cesnak prelisujeme. Do…

Stredomorská rybacia polievka

 1 min.  |   23. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Tvrdú zeleninu nastrúhame (mrkvu a petržlen vopred očistíme), ostatné nakrájame na kúsky, cesnak olúpeme plochou stranou noža strúčiky…

Cuketové lasagne

 1 min.  |   26. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Na troške oleja si do zlatista orestujeme na jemno nakrájanú cibuľku, potom pridáme cesnak a mleté hovädzie mäso. Všetko spoločne…

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.