Baklažánová nátierka
Ingredience:
| Suroviny na 6 porcií: | |
|---|---|
| 3 | baklažány |
| 2–3 | strúčiky cesnaku, prepasírované |
| 2 lyžice | extra panenského olivového oleja |
| 2–3 lyžice | tahini (sezamovej pasty) |
| šťava z citróna alebo limetky | |
| 1 lyžička | rímskej rasce |
| chilli | |
| soľ | |
| koriander na servírovanie | |
Postup:
Predhrejeme si trúbu na 250°C. Šupku umytých baklažánov rovnomerne zo všetkých strán prepichneme vidličkou. Baklažány osolíme, pokvapkáme olivovým olejom a dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do vopred vyhriatej trúby a pečieme približne 35 minút. Baklažány sú hotové vtedy, keď vnútorná dužina výrazne zmäkne a jej povrch sa veľmi „zvraští“.
Hotové baklažány necháme ľahko vychladnúť. Pozdĺžne ich rozpolíme a pomocou lyžice vydlabeme všetku dužinu. Šupku a stopku vyhodíme. Dužinu a zvyšné ingrediencie rozmixujeme do hladka.
Podávame s opečenou bagetou, pita chlebom alebo nakrájanou čerstvou zeleninou.
Energetická hodnota (1 porcia): 88 kcal/368 kJ