Čo je podstatou cukrovky a ako sa prejavuje?

 1 min.  |   2. 3. 2020  |   Garant: Alena Šmahelová


Cukrovka alebo diabetes mellitus sa bohužiaľ zatiaľ nedá liečiť, ale moderná medicína ju dnes už dokáže veľmi dobre zvládnuť. Prejavuje sa zvýšenou hladinou cukru v krvi (hyperglykémiou) a zvyčajne aj v moči. Normálna hladina cukru v krvi (glykémia) sa u zdravého človeka pohybuje v rozpätí 3,5 až 6,9 mmol/l (takto sa skracuje merná jednotka, tzv. milimól na liter). Na reguláciu hladiny cukru v krvi „dohliada“ hormón inzulín, ktorý produkuje veľká podžalúdková žľaza – pankreas.

U cukrovky rozoznávame dva typy

  • Cukrovka 1. typu sa vyznačuje absolútnym nedostatkom inzulínu v tele a zvyčajne začína v detstve či v období dospievania.
  • Cukrovka 2. typu vzniká z odolnosti voči inzulínu, najčastejšie sa vyskytuje u dospelých ľudí (väčšinou starších ako 45 rokov) a jej najčastejšou príčinou je obezita.

Aké sú príznaky cukrovky?

Prezrite si našu infografiku:


Tieto príznaky sa objavujú u oboch typov cukrovky, ale zatiaľ čo nástup cukrovky 1. typu býva náhly, cukrovka 2. typu začína pozvoľne, preto sa zle rozpoznáva a v momente stanovenia diagnózy sa už môžu vyskytnúť aj komplikácie.

Aké sú akútne komplikácie cukrovky?

hlasování

4.5 (2)

Štítky:
cukrovka
diabetes mellitus
inzulín
príznaky
pankreas

Súvisiace články

Dana sa vždy starostlivo riadila radami svojho lekára

 2 min.  |   3. 3. 2020  |   redakcia
Dana se vždy pečlivě řídila radami lékaře, a i proto se jim společně podařilo dostat cukrovku pod kontrolu.
300 g sacharidov / 90 g tukov / 100 g bielkovín / 10 000 kJ (2 400 kcal)

Ako vzniká cukrovka (diabetes) a jej vplyv na imunitu a zápaly

 6 min.  |   24. 5. 2022  |   redakcia
Cukrovka postihuje prakticky všetky orgánové systémy a je príčinou ďalších – a závažných – zdravotných komplikácií.

Rámcové jedálničky pre diabetikov

18. 2. 2020  |   redakcia
Diabetická diéta je základom liečby cukrovky, pretože práve vhodnou stravou môžeme ovplyvniť svoj celkový zdravotný stav.

Ako je to so sacharidmi?

 3 min.  |   13. 1. 2020  |   redakcia
Sacharidy alebo cukry sú najrozšírenejšou zložkou potravy. Ovplyvňujú hladinu glykémie a rozdeľujú sa na cukry jednoduché a zložené.

Odporový/silový tréning

 5 min.  |   19. 6. 2024  |   redakcia
Čo presne rozumieme pod pojmami „odporový“ a „silový“ tréning a čo od neho môžeme očakávať?
150 g sacharidov / 50 g tukov / 80 g bielkovín / 6 000 kJ (1 400 kcal)

„Dia“ a spol. pod drobnohľadom

 7 min.  |   27. 9. 2021  |   Věra Boháčová
"Som diabetik, viem, že nesmiem jesť klasické sladkosti a jem len tie dia". Obligátna veta, ktorá zaznieva ešte stále pomerne často v rámci režimových konzultácií s diabetikmi. Je to ale správna cesta? Bohužiaľ, nie je.
250 g sacharidov / 80 g tukov / 95 g bielkovín / 8 800 kJ (2 100 kcal)
Cukrovka vás ohrozuje bezprostredne aj v budúcnosti – podľa toho aj komplikácie delíme na akútne a neskoré.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.