Dana sa vždy starostlivo riadila radami svojho lekára

 2 min.  |   3. 3. 2020  |   redakcia


Dana, 56 rokov

Dana nikdy nemala zdravotné problémy. V mladosti aktívne športovala, a tým bohato vyvážila značný energetický príjem z potravín: mala totiž viac ako pozitívny vzťah k čokoládam, tortám, a vôbec ku všetkému sladkému, milovala tradičnú českú kuchyňu – keď pripravila na obed sviečkovú alebo bravčové s kapustou, boli to vždy ozajstné hody a nikto z rodiny (ani sama Dana) sa neokúňal dať si poriadny prídel knedlí a všetkých ostatných dobrôt. Dana síce po dvoch pôrodoch pribrala, ale nebola to žiadna tragédia, a vždy zase postupne získala svoju štíhlu postavu. Naďalej varila lahôdky českej kuchyne, ale zatiaľ, čo jej deti zvýšený príjem kalórií, rovnako ako ona v mladosti, vybehali a vyšportovali, Dane sa postava začala nenápadne zaobľovať. Cvičiť sa jej po päťdesiatke už nechcelo – koniec koncov je tu prechod, hovorila si, a žiadna Twiggy už zo mňa nebude, tak prečo, že?

Cukrovka pod kontrolou

Jedného dňa ale po dlhšom čase sa postavila na váhu a neverila svojim očiam: váha ukázala takmer o desať kilogramov viac ako pred pol rokom! Ani si v tom čase nevšimla, že začala nakupovať stále väčšie oblečenie. V tú chvíľu sa jej v hlave rozozvučal varovný alarm, a tak hneď na druhý deň navštívila svojho praktického lekára. Laboratórny rozbor krvi jednoznačne ukázal hladinu cukru zvýšenú vysoko nad hornú hranicu – lekár konštatoval, že Dana má cukrovku 2. typu, a hneď aj zahájil liečbu. Predpísal Dane lieky a zdôraznil, že je absolútne nevyhnutné, aby ich užívala presne podľa jeho pokynov. Dana musela od základu zmeniť svoje stravovacie návyky: sviečkovú „so šiestimi“ vystriedalo ovocie, zelenina a varené jedlá – Dana si dokonca kúpila parný hrniec a varenie v ňom si dnes nemôže vynachváliť, pretože sa pomocou neho dá pripravovať viac ako bohatý, a pritom zdravý jedálniček. Začala sa tiež viac hýbať – hlavne chodí od jari na jeseň časť cesty do práce pešo, a keď to v zime nie je tak pohodlné, „pritvrdí“ pri každodennom rannom cvičení. Dnes sa už teší z prvého vnúčika a cukrovka jej nerobí starosti – má ju totiž pod kontrolou.

hlasování

5 (1)

Štítky:
adherencia
cukrovka
diabetes mellitus

Súvisiace články

Róbert nemal v čase odhalenia choroby žiadne príznaky

 5 min.  |   3. 3. 2020  |   redakcia
Robertovi cukrovka změnila celý život – v mládí bral nemoc na lehkou váhu a díky zanedbané léčbě se k cukrovce postupně přidala další vážná onemocnění.
200 g sacharidov / 70 g tukov / 90 g bielkovín / 7 500 kJ (1 800 kcal)

Čo je to adherencia?

 4 min.  |   23. 4. 2022  |   Pavla Banýrová
Možná jste se s tímto slovem už setkali, možná ještě ne. Lékaři ale řeší téma adherence víc a víc a určitě je namístě vysvětlit, o co se vlastně jedná.
150 g sacharidov / 50 g tukov / 80 g bielkovín / 6 000 kJ (1 400 kcal)
Cieľom je prevencia diabetických komplikácií a zlepšenie kvality života.

Vyšetrenie na tehotenskú cukrovku

 3 min.  |   11. 8. 2022  |   Alena Šmahelová
Těhotenská cukrovka je spojena se závažnými riziky pro matku i pro plod , proto je její vyšetření prováděno u všech těhotných.

Diabetik za volantom

 2 min.  |   30. 12. 2019  |   Alena Šmahelová
Pokiaľ u seba neviete dobre rozpoznať príznaky hypoglykémie, radšej si za volant nesadajte.
Tehotenská cukrovka je metabolická porucha regulácie hladiny cukru v krvi (glykémie), ktorá postihuje až 17 % tehotných žien.

Kognitívne schopnosti a liečba cukrovky

 2 min.  |   20. 9. 2022  |   redakcia
Cukrovka sa v priebehu života podieľa okrem iného aj na nepriaznivých zmenách mozgového tkaniva, čo nakoniec, najmä vo vyššom veku, môže viesť ku zníženiu mentálnej funkcie, napríklad k demencii.

Čo je dobré vedieť o inzulíne

 4 min.  |   26. 11. 2020  |   Alena Šmahelová
K liečbe cukrovky sa dnes používa celý rad liekov, ale tým najznámejším stále zostáva inzulín. Jeho užívanie pomôže dosiahnuť optimálne hodnoty glykémie a zabrániť komplikáciám súvisiacim s cukrovkou.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.