Hrozí vám vysoký cholesterol?

 2 min.  |   13. 11. 2019  |   Garant: Michal Vrablík


Existujú rizikové faktory pre vysoký cholesterol, ktoré môžeme, ale aj tie, ktoré nemôžeme kontrolovať a ovplyvniť. Riziko vysokého cholesterolu môžeme znížiť vylúčením práve tých rizikových faktorov, ktoré ovládať dokážeme. Aby ste mali presnú predstavu, tu je ich prehľad.

Rizikové faktory pre vysoký cholesterol

  1. Nemôžeme ovládať gény, ktoré sme zdedili od svojich rodičov. Naše gény určujú, ako rýchlo telo produkuje a odstraňuje LDL. Ak má niekto z vašich príbuzných vysoký cholesterol, môže byť aj vaša „šanca“ na vysoký cholesterol vyššia.
  2. Niektorí ľudia majú familiárnu hypercholesterolémiu, čo je najzávažnejšia forma vysokého cholesterolu, ktorá sa dedí.
  3. Hladiny cholesterolu majú s vekom tendenciu stúpať.
  4. Ženy majú po menopauze tendenciu k vyššej hladine cholesterolu.
  5. Nadhmotnosť alebo obezita sú spojené so zvýšeným rizikom, ktoré vysoký cholesterol predstavuje.
  6. Fajčenie zásadne zvyšuje riziko, ktoré predstavuje zvýšená hladina cholesterolu. U ľudí, ktorí fajčia a majú vysoký cholesterol, sa dramaticky zvyšuje riziko srdcových chorôb a mozgovej príhody.
  7. Nadmerná konzumácia alkoholu môže zvýšiť hladinu cholesterolu.
  8. Sedavý životný štýl alebo nedostatok pohybu zvyšuje riziko vysokého cholesterolu.
  9. Niektoré lieky, vrátane antikoncepčných tabliet, estrogénu, kortikosteroidov, niektorých diuretík a betablokátorov, môžu spôsobiť zvýšenie hladiny cholesterolu.
  10. Niektoré zdravotné stavy, ako je ochorenie pečene, cukrovka, Cushingov syndróm, ochorenie obličiek alebo nedostatočné fungovanie štítnej žľazy, môžu prispievať k vysokému cholesterolu.
  11. Jesť potraviny s vysokým obsahom nasýtených tukov zvyšuje riziko vzniku vysokého cholesterolu. Potraviny živočíšneho pôvodu obsahujú viac nasýtených tukov. Platí to samozrejme aj o potravinách, ktoré tieto zložky obsahujú. Zvýšiť hladinu cholesterolu môžu aj potraviny, ktoré obsahujú tzv. trans-tuky. Tie sa najčastejšie vyskytujú v priemyslovo vyrobených potravinách, napr. v pečenom tovare a ďalších spracovaných potravinách, ako sú hranolky alebo sladké pečivo.

hlasování

0 (0)

Štítky:
cholesterol
vysoký cholesterol

Súvisiace články

Nebezpečná kombinácia chorôb, ktoré škodia potichu

 6 min.  |   7. 5. 2025  |   redakcia
Tzv. kardio-renálno-metabolický syndróm predstavuje kombináciu chorôb, ktoré postihujú srdce, obličky a metabolizmus.
Nasledujúce tabuľky napovie, koľko cholesterolu obsahujú rôzne potraviny a tiež ktoré potraviny zaradiť a ktoré používať s mierou, ak chcete znížiť hladinu cholesterolu.
Aké sú diétne odporúčania pri dyslipidémiách?

Aj mierny covid môže spôsobiť postcovidový syndróm

 9 min.  |   9. 1. 2025  |   redakcia
Ten potom chorého sprevádza mesiace až roky.
Možno neviete, že v Českej republike tieto lieky užíva viac ako milión pacientov, takže priamu alebo sprostredkovanú skúsenosť s nimi má takmer každý.

Cholesterol v krvi a tehotenstvo

 5 min.  |   20. 9. 2022  |   redakcia
V tehotenstve dochádza k významnému nárastu hladín cholesterolu v krvi. Je to prirodzený jav, ktorý umožňuje správny vývoj dieťaťa.

Problémy so spánkom ovplyvňujú nás aj okolie

 7 min.  |   13. 2. 2025  |   redakcia
Niektoré druhy porúch spánku trápi takmer polovicu Slovákov. Kvalitný spánok pritom patrí k základným pilierom prevencie mnohých ochorení.
V rámci dodržiavania každej diéty, a tá pri dyslipidémiách nie je výnimkou, je veľmi dôležitý výber potravín.

Prečo by mal váš lekár poznať úplne všetky vaše lieky?

 5 min.  |   20. 10. 2023  |   redakcia
Dôvodov je hneď niekoľko. Určité lieky by sa nemali užívať súčasne, niektoré lieky sa ovplyvňujú vo svojej účinnosti.

Čo je to osteoporóza?

 6 min.  |   4. 9. 2024  |   redakcia
Osteoporóza je často trefne označovaná ako „tichý zlodej kostí“, pretože zvyčajne nemá žiadne príznaky až dovtedy, kým nedôjde k prvej zlomenine.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.