Odporový/silový tréning

 5 min.  |   19. 6. 2024  |   redakcia

Ako odporový alebo tiež silový tréning (alebo jednoducho posilňovanie) označujeme druh cvičebného programu, ktorý vyžaduje, aby svaly vyvíjali silu proti nejakej forme odporu, ako napríklad beh do kopca, zdvíhanie závažia, napínacie pásky a pod. Nejde o to, aby vám svaly „napučali“, ale aby sa stali silnejšími a vytrvalejšími v rôznych silových aktivitách, ktoré v bežnom živote vykonávame (nosenie nákupu, zdvíhanie detí, práca v záhrade atď.). Odporový tréning zahŕňa širokú škálu programov a metód.

Čo môžeme očakávať od odporového/silového tréningu? 

  • Znižuje celkovú úmrtnosť, žijete dlhšie.
  • Pôsobí proti vekom podmieneným chronickým chorobám.
  • Zlepšuje schopnosť sebaobsluhy a sebestačnosti.
  • Znižuje riziko nižšej hustoty kostí, riziko pádov a riziko zlomenín.

Čo presne rozumieme pod pojmami „odporový“ a „silový“ tréning?

Silový tréning

Pracuje s vysokou záťažou pri malom počte opakovaní, často je nutné zadržiavanie dychu pri najvyššej aktivite.

Odporový tréning

  • Pracuje s nižšou záťažou, ktorá umožní aspoň 10 – 15 opakovaní.
  • Šetrnejší ku kardiovaskulárnemu systému.
  • Navodzuje pozitívne zmeny v oblasti svalovej sily, zvyšuje silu a vytrvalosť, zvyšuje svalový metabolizmus, pozitívne ovplyvňuje koordináciu a rovnováhu.
  • Zlepšuje hodnoty krvného tlaku, zlepšuje využitie inzulínu.
  • Má zásadný vplyv na kvalitu života, zlepšuje mobilitu a stabilitu, znižuje riziko pádov.

Prostriedky a pomôcky pre tréning

Najvhodnejším prostriedkom pre dynamický kardiovaskulárny tréning je jazda na rotopede, bežecký pás či veslovací trenažér. Pri cvičení na týchto strojoch dochádza k zapojeniu veľkých svalových skupín. Z posilňovacích strojov je vhodné zaradiť hornú a spodnú kladku, tzv. leg press – multifunkčné stroje, u ktorých sa dá ľahko regulovať záťaž a ktorých výhodou je izolovaný pohyb. Medzi ďalšie vhodné cvičebné pomôcky patria napr. činky, bosu, overball, fitlopta.

Veslovací trenažér je náročnejší ako rotoped, odporúča sa používať skôr kardiakom, ktorí nemajú zreteľné obmedzenie fyzickej aktivity, dýchavicu či stenokardie (bolesti na hrudníku). Cvičenie na trenažéri spevňuje svalový korzet – brušné a chrbtové svaly – a tiež zapája svaly horných končatín, sedacích svalov a svaly dolných končatín. Pravidelný tréning má pozitívny vplyv na krvný tlak, znižuje pokojovú pulzovú frekvenciu a tým prispieva ku zvýšeniu vitálnej kapacity pľúc. Ďalej podporuje spaľovanie tukov a tým prispieva k fyzickej aj psychickej pohode.

Činky sú vhodné pre domáce cvičenie. V počiatočných fázach cvičenia volíme skôr ľahšiu záťaž a viac opakovaní.

Bosu je vynikajúca balančná pomôcka pre posilnenie svalov celého tela, pretože napomáha stabilizácii a upevneniu jeho správneho držania. Nie je ale vhodná pre úplných začiatočníkov – je totiž nestabilná a pri cvičení môže hroziť riziko pádov.

Overball je malá nafukovacia loptička o priemere 25 – 35 cm s nosnosťou až 180 kg. Ide opäť o balančnú pomôcku, kedy zapájame predovšetkým hlboký stabilizačný systém. Nutné je správne vykonanie cviku, aby nedošlo k preťaženiu nesprávnych svalových skupín.

Fitlopta je veľká nafukovacia gymnastická lopta o priemere 65 – 75 cm. Pri cvičení s ňou rozvíjame silu, pohyblivosť a predovšetkým rovnováhu. Ako balančná pomôcka umožní zapojenie chrbtových svalov a hlboký stabilizačný systém. Dôležité je vybrať ideálnu veľkosť lopty.

Aké sú zásady posilňovania?

  • Pred každým cvičením je potrebné sa rozcvičiť (zahriať svaly) – zahriate svaly sú menej náchylné k natiahnutiu alebo úrazu.
  • Vždy je potrebné dodržiavať správnu techniku výkonu: je lepšie zvoliť ľahší cvik/menšiu záťaž a robiť cviky správne. Nesprávna technika výkonu môže viesť k chronickému preťaženiu niektorých svalových skupín a tiež k úrazom.
  • Postupujte pomaly – telo si musí na záťaž zvykať. Svaly rastú v období medzi posilňovaním. Snaha o príliš rýchle zvyšovanie záťaže môže viesť nielen k únave, ale tiež k preťaženiu svalov, šliach a kĺbov.

Veľmi vhodné je kombinovať odporový tréning s vytrvalostným, ktorý má vplyv na kardiorespiračný systém, na rozdiel od odporového tréningu, ktorý zase rozvíja svalovú silu. Odporúčaný pomer je 3 : 1. Základom by mal byť aeróbny tréning so zapojením čo najväčšieho množstva svalových skupín. Intenzita záťaže by mala byť na úrovni 30 – 50 % maxima s 10 – 15 opakovaniami. Neodporúča sa zaraďovať silový tréning, pri ktorom je potrebné zadržiavanie dychu.

Strečing ako najlepšia rozcvička

Strečing je účinnou metódou, ktorá prirodzene a šetrne pripraví svaly aj obehový a dýchací aparát na zvýšenú záťaž alebo na bežné fungovanie ľudského tela – slúži teda vlastne ako ranná rozcvička. Je preto určený nielen športovcom, ale aj tým, ktorí chcú svoje telo udržiavať v dobrom stave a užívať vhodné a časovo nenáročné cviky. Strečing vytvára optimálny súlad telesných funkcií, bráni poškodeniu svalových vlákien, predovšetkým z chladu, skracuje čas oneskorenia pohybových reakcií a zlepšuje celkový športový výkon.

 Zdroj: Tuka V, Křečková M, Kárníková E. Pohyb. Pohybová aktivita při vysokém cholesterolu a familiární hypercholesterolemii. Vydala Diagnóza FH, z.s.; https://ca-ko.cz/wp-content/uploads/2023/01/pohyb_brozura_210x210_v06.pdf

hlasování

0 (0)

Štítky:
pohyb
cvičenie
odporový
silový
tréning

Súvisiace články

Viete, ako znížiť hladinu cholesterolu v krvi?

 5 min.  |   24. 8. 2022  |   redakcia
Čo je vlastne cholesterol, čo robí a ako môžeme jeho hladinu ovplyvniť.

Skúste aspoň 10 minút, ale denne.

 1 min.  |   28. 2. 2020  |   redakcia
Naše telo si „pamätá“ akúkoľvek pohybovú aktivitu. Stačí aj pár minút denne.
Spracované na základe dokumentu Odporúčania ESC v klinickej praxi: Prevencia kardiovaskulárnych ochorení: Čo ako pacient potrebujem vedieť?
Diétu pri dyslipidémiách nie je možné vnímať ako „nárazovku“, ale dlhodobú až doživotnú úpravu režimu. Je preto zásadné poskladať stravu tak, aby sme diétu mohli reálne dodržiavať.
Nesnažte sa hneď od začiatku športovania lámať rekordy. Dôležitá je pravidelnosť a plynulosť.
Rozhodne spozornite a neberte veci na ľahkú váhu. Podstatné je, že vždy sa dá niečo robiť.
Cholesterol je pre život nevyhnutná látka: predstavuje základný stavebný kameň pre bunkovú membránu... Otázkou ale zostáva, koľko cholesterolu potrebujeme v krvi.

Aký mikrobióm, také zdravie

 4 min.  |   24. 6. 2024  |   redakcia
Rovnováha medzi rôznymi druhmi mikroorganizmov je nevyhnutná pre udržanie zdravia, je ale relatívne krehká.
Zmena životného štýlu je pre liečbu cukrovky, vysokého krvného tlaku aj vysokého cholesterol zásadná
Každý z nás starne – niekto rýchlejšie, niekto pomalšie. Súvisí to so štýlom života, a aj napriek tomu, že niektorí ako by „zastavili čas“, starnutiu organizmu skrátka nezabránime.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.