Posúďte svoje riziko rozvoja cukrovky

 4 min.  |   21. 1. 2020  |   Garant: Alena Šmahelová


Hlavnou príčinou cukrovky je neschopnosť organizmu produkovať alebo efektívne využívať životne dôležitý hormón inzulín, ktorý je zodpovedný za premenu stravy na energiu. Základnou úlohou inzulínu je potom „vychytávať“ z krvi cukor, ktorý je hlavným zdrojom energie pro organizmus, a odovzdávať ho životne dôležitým orgánom a tkanivám.

Cukrovka, najmä 2. typu, je často označovaná ako civilizačné ochorenie, ktorého vznik zásadne ovplyvňuje náš spôsob života. Vo väčšine prípadov k jej vzniku prispieva stres, nadmerný príjem energie, nevhodné zloženie potravy a nedostatok pohybu, čo sú aj faktory, ktoré tiež veľmi často vedú k obezite. Len asi u osem percent diabetikov sa ochorenie rozvinie na základe vrodených genetických dispozícií alebo nejakej druhotnej príčiny. Nevhodný životný štýl však môže urýchliť vznik diabetu a komplikovať priebeh ochorenia.

Na vzniku cukrovky sa podieľa viacero príčin. Skutočnosť, že vy ochoriete, ale váš sused nie, je výsledkom kombinácie vplyvov tak genetických, ako aj vplyvu životného štýlu. Zatiaľ o tých genetických nerozhodujeme, o zmenu svojej životosprávy sa pokúsiť určite môžeme. Každý z nás môže byť jedným z tých, ktorého toto ochorenie postihne, alebo ho už má, ale nevie o tom. Preto je dôležité poznať rizikové faktory a nezanedbávať preventívne lekárske prehliadky.

Rizikové faktory pre cukrovku 1. typu

Približne desať percent ľudí s cukrovkou má tzv. diabetes 1. typu. Značnú úlohu tu hrajú genetické predispozície – ak trpia na cukrovku rodičia alebo súrodenci, zvyšuje sa riziko diabetu 1. typu aj u vás. Ako sa má predchádzať tomuto typu cukrovky predchádzať, nie je zatiaľ bohužiaľ známe.

Najčastejšie rizikové faktory cukrovky 2. typu:

  • vysoký BMI (index telesnej hmotnosti) alebo nadhmotnosť, zvlášť v prípade, keď je väčšina tuku uložená v oblasti brucha – nadhmotnosť má až 90 % pacientov s cukrovkou 2. typu,
  • vysoký krvný tlak – TK nad 140/90 mmHg,
  • vysoký cholesterol alebo iné tuky v krvi,
  • výskyt cukrovky v rodine,
  • prediabetes,
  • syndróm polycystických vaječníkov,
  • niektoré lieky.

Znížte svoje riziko

Prevencia cukrovky 1. typu zatiaľ neexistuje, avšak cukrovke 2. typu sa dá zabrániť alebo aspoň jej nástup oddialiť. K základným preventívnym opatreniam patrí zdravá výživa, bohatá na vitamíny, vlákninu, s minimom tuku a nižšou energetickou hodnotou. Práve strava je najdôležitejšou súčasťou zmeny životného štýlu, ale nemenej dôležitá je aj pravidelná fyzická aktivita. Buďte si istí, že aj malé zmeny môžu mať veľký vplyv a pomôžu urobiť prvé kroky ku zníženiu rizika cukrovky. Ktoré kroky to teda sú?

  1. Zmeňte svoj jedálniček: Vyraďte sladkosti a sladké nápoje a obmedzte množstvo príloh a pečiva. Plánujte svoj jedálniček tak, aby bol založený na väčšom množstve zeleniny, rastlinných bielkovín, celozrnných potravín, chudého mäsa, rýb, strukovín a orechov. Priaznivá môže byť aj tzv. stredomorská strava, ktorá je navyše aj prevenciou srdcových chorôb. Jedálničky nájdete tu.
  2. Zvýšte svoju fyzickú aktivitu: Začnite skracovaním času stráveného sedením tak, že ho každých minimálne 30 minút prerušíte. Hlavným cieľom by malo byť minimálne 150 minút fyzických aktivít týždenne – ak vás nebaví napríklad jogging alebo bicyklovanie, stačia denné prechádzky svižnejšou chôdzou. Postupne sa dopracujte k pol hodine fyzickej aktivity denne. Ako na pohyb nájdete tu.
  3. Ak máte nadhmotnosť, snažte sa schudnúť: Už trvalá strata len 5 % telesnej hmotnosti môže oddialiť alebo zabrániť rozvoju diabetu 2. typu. Najlepšie s pomocou odborníkov si vytvorte plán a dôkladne ho dodržiavajte, aj keď nevidíte výsledky ihneď. Každý kilogram dolu s postupným trvalým úbytkom telesnej hmotnosti je výborný výsledok.
  4. Nechajte sa motivovať: Nemusíte v tom byť predsa sami – poraďte sa s odborníkmi o dostupnej pomoci vo vašom okolí a nebojte sa požiadať o podporu svoju rodinu a priateľov. Začnite zmenou len jednej veci, skúšať meniť príliš veľa vecí naraz môže byť ohromujúce, ale je menej pravdepodobné, že vám to vydrží. Stanovte si realistické a uskutočniteľné ciele. V priebehu času sa akákoľvek zmena, ktorú vykonáte, stane súčasťou vašej každodennej rutiny.
  5. V neposlednom rade nezabúdajte na pravidelné preventívne prehliadky u svojho praktického lekára, ktorých súčasťou je aj kontrola krvi na zachytenie začínajúcej cukrovky.

hlasování

0 (0)

Štítky:
cukrovka
diabetes
diabetes mellitus

Súvisiace články

Rámcové jedálničky pre diabetikov

18. 2. 2020  |   redakcia
Diabetická diéta je základom liečby cukrovky, pretože práve vhodnou stravou môžeme ovplyvniť svoj celkový zdravotný stav.

Róbert nemal v čase odhalenia choroby žiadne príznaky

 5 min.  |   3. 3. 2020  |   redakcia
Robertovi cukrovka změnila celý život – v mládí bral nemoc na lehkou váhu a díky zanedbané léčbě se k cukrovce postupně přidala další vážná onemocnění.
Neskorá komplikácia môže byť aj prvým prejavom diabetu 2. typu, ktorý nie je dlhší čas rozpoznaný a liečený.

Mikrobióm – neviditeľný strážca nášho zdravia

 5 min.  |   24. 6. 2024  |   redakcia
Objavte fascinujúci svet mikrobiómu a prečítajte si o jeho vzniku, úlohách v trávení, imunite a duševnom zdraví a zistite, ako sa oňho treba správne starať.
Keď začneme užívať viacero liekov súčasne, môžu vzniknúť tzv. liekové interakcie. Čo to znamená a prečo je dôležité o nich vedieť?
Nesnažte sa hneď od začiatku športovania lámať rekordy. Dôležitá je pravidelnosť a plynulosť.

Prvá pomoc pri hypoglykémii

3. 10. 2024  |   redakcia
Do hypoglykémie sa môže dostať každý pri náročnej fyzickej aktivite, dlhotrvajúcom hladovaní, nedostatku spánku, strese, pití alkoholu.
Väčšina diabetikov potrebuje stravu, ktorá obsahuje približne 250 gramov sacharidov, 80 gramov tukov, 95 gramov bielkovín (teda 2100 kcal/deň). Jednoduchý návrh kombinovateľného jedálnička si môžete prispôsobiť tak, aby vyhovoval vašim možnostiam aj chuti. Raňajky 250 ml mlieka 2 rožky (biele alebo tmavé) alebo 1 rožok a 1 krajec chleba 20 gramov masla 50 gramov šunky, tvarohu, syra 1 veľká rajčina Desiata 1 ks ovocia alebo malá šálka drobného ovocia Obed Polievka zeleninová s vajcom 100 gramov bravčový prírodný plátok 3 stredne veľké zemiaky Uhorkový šalát z polovice šalátovej uhorky s octovou zálievkou Olovrant téglik bieleho jogurtu s 1 ks ovocia alebo malou šálkou drobného ovocia (mandarínka, malý pomaranč, jablko, borievky…) Večera Kura na paprike prírodné 100 gramov 5 polievkových lyžíc dusenej ryže Hlávkový šalát s jogurtovým dresingom alebo 2 tenké krajce chleba 20 gramov masla 50 gramov debrecínskej pečienky (alebo 50 gramov syra Eidam) 1 vajce 1 paprika čerstvá 2. večera 1 ks žemle celozrnnej, 1 malý krajec chleba 200 ml kefíru (mlieka) Rámcové jedálničky pre diabetikov s rôznym obsahom sacharidov nájdete TU.
Cieľom je prevencia diabetických komplikácií a zlepšenie kvality života.

Ako zistiť svoje kardiovaskulárne riziko

 1 min.  |   8. 2. 2023  |   redakcia
Poznať svoje celkové riziko rozvoja srdcovo-cievneho ochorenia je dôležité pre udržanie dobrého zdravotného stavu a kvality vášho života.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.