Stredomorská rybacia polievka
Ingredience:
| Suroviny na 6 porcií: | |
|---|---|
| 1 ks (cca 400 g) | ryby / rybacie filé |
| 1 | stredná cibuľa |
| 50 g | mrkvy |
| 50 g | zeleru (môže byť aj stopkový) |
| 50 g | feniklu (buľvy) |
| 50 g | petržlenu |
| 1/2 | menšieho póru |
| 3 | strúčiky cesnaku |
| lyžička | rajčinového pretlaku |
| 3 | zrelé rajčiny (alebo 1/2 plechovky podrvených) |
| 3 | bobkové listy |
| 1/2 lyžičky | feniklových semien |
| soľ | |
| čierne korenie | |
| 1 dcl | bieleho vína |
| čerstvý tymian alebo petržlen | |
| štipka šafranu alebo chilli podľa chuti | |
| olivový olej | |
| Na servírovanie: | |
| tenké plátky feniklu zbavené stopky | |
| rezančeky z ďalšej koreňovej zeleniny | |
| maslo | |
| zelená vňať fenyklu | |
| krutóny | |
| maslo | |
| citrón | |
Postup:
Tvrdú zeleninu nastrúhame (mrkvu a petržlen vopred očistíme), ostatné nakrájame na kúsky, cesnak olúpeme plochou stranou noža strúčiky roztlačíme a niekoľkokrát prekrojíme.
Rybu očistíme, nakrájame na kúsky a dáme variť do studenej osolenej vody. Varíme do mäkka, scedíme (vývar nevylievame), mäso zbavíme kostí a pokrájame na kúsky.
Zeleninu orestujeme cca 5 minút na rozohriatom oleji, pridáme korenie, pretlak, rajčiny a cesnak. Premiešame, spoločne krátko orestujeme a zalejeme vínom a necháme vyvariť. Potom zalejeme precedeným vývarom z ryby. Ak použijeme šafran, rozmiešame ho najprv vo vlažnej vode a až potom ho pridáme do základu. Varíme pod pokrievkou miernejším varom asi 30 minút.
Z polievky vyberieme bobkový list a polievku rozmixujeme, pridáme nakrájané mäso z ryby/filé a dochutíme. Pokiaľ chceme polievku rustikálnejšiu, mixovanie môžeme vynechať.
Kyslosť dajú polievke rajčiny, ale je možné dochutiť citrónom, soľou a čiernym korením. K servírovaniu môžeme pridať krutóny z pečiva, nakrájaného na kocky, orestované na masle.
Energetická hodnota (1 porcia): 102 kcal/427 kJ