Stredomorská rybacia polievka

 1 min.  |   23. 3. 2019  |   Garant: Věra Boháčová

Ingredience:

Suroviny na 6 porcií:
1 ks (cca 400 g) ryby / rybacie filé
1 stredná cibuľa
50 g mrkvy
50 g zeleru (môže byť aj stopkový)
50 g feniklu (buľvy)
50 g petržlenu
1/2 menšieho póru
3 strúčiky cesnaku
lyžička rajčinového pretlaku
3 zrelé rajčiny (alebo 1/2 plechovky podrvených)
3 bobkové listy
1/2 lyžičky feniklových semien
soľ
čierne korenie
1 dcl bieleho vína
čerstvý tymian alebo petržlen
štipka šafranu alebo chilli podľa chuti
olivový olej
Na servírovanie:
tenké plátky feniklu zbavené stopky
rezančeky z ďalšej koreňovej zeleniny
maslo
zelená vňať fenyklu
krutóny
maslo
citrón

Postup: 

Tvrdú zeleninu nastrúhame (mrkvu a petržlen vopred očistíme), ostatné nakrájame na kúsky, cesnak olúpeme plochou stranou noža strúčiky roztlačíme a niekoľkokrát prekrojíme.

Rybu očistíme, nakrájame na kúsky a dáme variť do studenej osolenej vody. Varíme do mäkka, scedíme (vývar nevylievame), mäso zbavíme kostí a pokrájame na kúsky.

Zeleninu orestujeme cca 5 minút na rozohriatom oleji, pridáme korenie, pretlak, rajčiny a cesnak. Premiešame, spoločne krátko orestujeme a zalejeme vínom a necháme vyvariť. Potom zalejeme precedeným vývarom z ryby. Ak použijeme šafran, rozmiešame ho najprv vo vlažnej vode a až potom ho pridáme do základu. Varíme pod pokrievkou miernejším varom asi 30 minút.

Z polievky vyberieme bobkový list a polievku rozmixujeme, pridáme nakrájané mäso z ryby/filé a dochutíme. Pokiaľ chceme polievku rustikálnejšiu, mixovanie môžeme vynechať.

Kyslosť dajú polievke rajčiny, ale je možné dochutiť citrónom, soľou a čiernym korením. K servírovaniu môžeme pridať krutóny z pečiva, nakrájaného na kocky, orestované na masle.

Energetická hodnota (1 porcia): 102 kcal/427 kJ

hlasování

0 (0)

Štítky:
polievky
ryba
zelenina

Súvisiace články

Tekvicový krém

 1 min.  |   24. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Tekvicu očistíme, vydlabeme a nakrájame aj so šupkou na väčšie kocky, vyrovnáme ich na papier na pečenie, pokvapkáme olejom, osolíme,…

Baklažánová nátierka

 1 min.  |   23. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Predhrejeme si trúbu na 250°C. Šupku umytých baklažánov rovnomerne zo všetkých strán prepichneme vidličkou. Baklažány osolíme, pokvapkáme…
Postup: Umyté zemiaky nakrájame vrátane šupky na tenké plátky cca 3 mm.Vyložíme ich do mierne vymazanej formy na pečenie, rovnomerne posypeme…

Jarná fritata

 1 min.  |   23. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: V osolenej vode krátko povaríme zemiaky. Musia zostať polotvrdé.Zeleninu očistíme a nakrájame, cuketu na kolieska, špargľu na kúsky, a…

Grilovaná zelenina

 1 min.  |   17. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Mrkvu očistíme a nakrájame na šikmé kolieska, cuketu nakrájame tiež tak, papriku zbavenú semienok na väčšie kusy, cibuľu na…

Morčací perkelt

 1 min.  |   27. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Umyté rajčiny pri stopke niekoľkokrát narežeme (do „hviezdičky“), vložíme na max. minútu do vriacej vody a rýchlo schladíme. Šupky…
Postup: Zemiaky uvarené v šupke (ideálne varný typ A) ešte horúce ošúpeme, necháme vychladnúť a nakrájame na plátky.Reďkovky umyjeme a nakrájame…
Postup: Na plech, vyložený papierom na pečenie, si pripravíme filé z morského vlka, posolíme, okoreníme a posypeme bylinkami, rybu pokvapkáme…

Kapustové závitky

 1 min.  |   15. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Kapustové listy sparíme horúcou vodou a po odkvapkaní z nich odstránime drevnaté časti.Mleté mäso, posekané menšie kapustové listy,…

Nátierka z údenej makrely

 1 min.  |   24. 11. 2021  |   redakcia
Postup: Údenú makrelu zbavíme hlavy, rozdelíme na filé, zbavíme kostí a kože (pretrieme medzi prstami). Dáme do misky a dôkladne ešte rozotrieme…

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.