Stredomorská rybacia polievka
Ingredience:
Suroviny na 6 porcií: | |
---|---|
1 ks (cca 400 g) | ryby / rybacie filé |
1 | stredná cibuľa |
50 g | mrkvy |
50 g | zeleru (môže byť aj stopkový) |
50 g | feniklu (buľvy) |
50 g | petržlenu |
1/2 | menšieho póru |
3 | strúčiky cesnaku |
lyžička | rajčinového pretlaku |
3 | zrelé rajčiny (alebo 1/2 plechovky podrvených) |
3 | bobkové listy |
1/2 lyžičky | feniklových semien |
soľ | |
čierne korenie | |
1 dcl | bieleho vína |
čerstvý tymian alebo petržlen | |
štipka šafranu alebo chilli podľa chuti | |
olivový olej | |
Na servírovanie: | |
tenké plátky feniklu zbavené stopky | |
rezančeky z ďalšej koreňovej zeleniny | |
maslo | |
zelená vňať fenyklu | |
krutóny | |
maslo | |
citrón |
Postup:
Tvrdú zeleninu nastrúhame (mrkvu a petržlen vopred očistíme), ostatné nakrájame na kúsky, cesnak olúpeme plochou stranou noža strúčiky roztlačíme a niekoľkokrát prekrojíme.
Rybu očistíme, nakrájame na kúsky a dáme variť do studenej osolenej vody. Varíme do mäkka, scedíme (vývar nevylievame), mäso zbavíme kostí a pokrájame na kúsky.
Zeleninu orestujeme cca 5 minút na rozohriatom oleji, pridáme korenie, pretlak, rajčiny a cesnak. Premiešame, spoločne krátko orestujeme a zalejeme vínom a necháme vyvariť. Potom zalejeme precedeným vývarom z ryby. Ak použijeme šafran, rozmiešame ho najprv vo vlažnej vode a až potom ho pridáme do základu. Varíme pod pokrievkou miernejším varom asi 30 minút.
Z polievky vyberieme bobkový list a polievku rozmixujeme, pridáme nakrájané mäso z ryby/filé a dochutíme. Pokiaľ chceme polievku rustikálnejšiu, mixovanie môžeme vynechať.
Kyslosť dajú polievke rajčiny, ale je možné dochutiť citrónom, soľou a čiernym korením. K servírovaniu môžeme pridať krutóny z pečiva, nakrájaného na kocky, orestované na masle.
Energetická hodnota (1 porcia): 102 kcal/427 kJ