Stredomorská rybacia polievka

 1 min.  |   23. 3. 2019  |   Garant: Věra Boháčová

Ingredience:

Suroviny na 6 porcií:
1 ks (cca 400 g) ryby / rybacie filé
1 stredná cibuľa
50 g mrkvy
50 g zeleru (môže byť aj stopkový)
50 g feniklu (buľvy)
50 g petržlenu
1/2 menšieho póru
3 strúčiky cesnaku
lyžička rajčinového pretlaku
3 zrelé rajčiny (alebo 1/2 plechovky podrvených)
3 bobkové listy
1/2 lyžičky feniklových semien
soľ
čierne korenie
1 dcl bieleho vína
čerstvý tymian alebo petržlen
štipka šafranu alebo chilli podľa chuti
olivový olej
Na servírovanie:
tenké plátky feniklu zbavené stopky
rezančeky z ďalšej koreňovej zeleniny
maslo
zelená vňať fenyklu
krutóny
maslo
citrón

Postup: 

Tvrdú zeleninu nastrúhame (mrkvu a petržlen vopred očistíme), ostatné nakrájame na kúsky, cesnak olúpeme plochou stranou noža strúčiky roztlačíme a niekoľkokrát prekrojíme.

Rybu očistíme, nakrájame na kúsky a dáme variť do studenej osolenej vody. Varíme do mäkka, scedíme (vývar nevylievame), mäso zbavíme kostí a pokrájame na kúsky.

Zeleninu orestujeme cca 5 minút na rozohriatom oleji, pridáme korenie, pretlak, rajčiny a cesnak. Premiešame, spoločne krátko orestujeme a zalejeme vínom a necháme vyvariť. Potom zalejeme precedeným vývarom z ryby. Ak použijeme šafran, rozmiešame ho najprv vo vlažnej vode a až potom ho pridáme do základu. Varíme pod pokrievkou miernejším varom asi 30 minút.

Z polievky vyberieme bobkový list a polievku rozmixujeme, pridáme nakrájané mäso z ryby/filé a dochutíme. Pokiaľ chceme polievku rustikálnejšiu, mixovanie môžeme vynechať.

Kyslosť dajú polievke rajčiny, ale je možné dochutiť citrónom, soľou a čiernym korením. K servírovaniu môžeme pridať krutóny z pečiva, nakrájaného na kocky, orestované na masle.

Energetická hodnota (1 porcia): 102 kcal/427 kJ

hlasování

0 (0)

Štítky:
polievky
ryba
zelenina

Súvisiace články

Baklažánová nátierka

 1 min.  |   23. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Predhrejeme si trúbu na 250°C. Šupku umytých baklažánov rovnomerne zo všetkých strán prepichneme vidličkou. Baklažány osolíme, pokvapkáme…
Postup:Zelené fazuľky dáme do vriacej osolenej vody a krátko povaríme (aby zmäkli, ale zostali chrumkavé) a vodu zlejeme, fazuľky dáme rýchlo do misky…

Morčací perkelt

 1 min.  |   27. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Umyté rajčiny pri stopke niekoľkokrát narežeme (do „hviezdičky“), vložíme na max. minútu do vriacej vody a rýchlo schladíme. Šupky…

Kapustové závitky

 1 min.  |   15. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Kapustové listy sparíme horúcou vodou a po odkvapkaní z nich odstránime drevnaté časti.Mleté mäso, posekané menšie kapustové listy,…
Postup: Umyté zemiaky nakrájame vrátane šupky na tenké plátky cca 3 mm.Vyložíme ich do mierne vymazanej formy na pečenie, rovnomerne posypeme…
Postup: Šošovicu uvaríme do mäkka (môžeme vopred namočiť, ale nemusíme) a scedíme. Rajčiny a cibuľu nakrájame nadrobno, petržlen nahrubo nasekáme…

Špenátovo-cuketová polievka

 1 min.  |   27. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: V hrnci na oleji orestujeme nakrájanú šalotku, pridáme olúpaný a nakrájaný cesnak, pár vetvičiek tymianu a spoločne ešte krátko…
Postup: V hrnci na oleji orestujeme pokrájanú cibuľu, potom pridáme rozdrvený cesnak, a ešte krátko orestujeme. Do základu pridáme prepláchnutú…

Cuketové tortilly

 1 min.  |   3. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Cukety nastrúhame, jemne osolíme a keď pustia vodu, necháme cez sito okvapkať, potom ešte vyžmýkame.K nastrúhanej cukete pridáme všetky…

Jarná fritata

 1 min.  |   23. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: V osolenej vode krátko povaríme zemiaky. Musia zostať polotvrdé.Zeleninu očistíme a nakrájame, cuketu na kolieska, špargľu na kúsky, a…

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.